Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jelentős átalakulás előtt a nyugdíjrendszer

Várhatóan jelentősen átalakul a nyugdíjrendszer, ha a parlament elfogadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott nyújtott be pénteken a parlamentnek.
A javaslat egyrészt eltörli a pályakezdők kötelező pénztári tagságát, másrészt 2011. december 31-ig megteremti annak a lehetőségét, hogy a magánpénztári tagok - akár pályakezdőként, kötelezően, akár önkéntes döntés alapján váltak taggá - visszaléphessek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A javaslat azon a meggyőződésen alapul, hogy a felosztó-kirovó rendszerben nagyobb biztonságban vannak a járulékfizetők, mint a második pillérnek nevezett magánnyugdíjpénztári rendszerben.

A második pillért illető kormányzati kritikák egyike a nyilatkozatok szerint, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem kezelik a hátramaradotti (özvegyi, árva) valamint rokkantsági kockázatokat. Nem a pénztárak hibája azonban, hogy a jogalkotó induláskor nem definiálta a szolgáltatási csomagot és a kifizetések rendjét, és mulasztását azóta sem pótolta. Kifogásolják a túlzottan magasnak tartott működési és vagyonkezelési költségeket is, amelyeket a törvény maximál. Úgy tudni, mérlegelték a költségek további megregulázását is, ám a magas tényleges költségek miatt erre nem volt mód.

Az átlépéseket szabályozó javaslatot megelőzően a kormány már benyújtott egy olyan javaslatot is az Országgyűlésnek, amelynek értelmében a 8 százalékos magánpénztári tagdíj a következő 14 hónapban (2010. november 1-jétől 2011. december 31-ig) nem a magánkasszákba, hanem az állami nyugdíjkasszába kerül, ami havi 30 milliárd - összesen 420 milliárd - forint átirányítását jelenti, és a kormány indoklása szerint a hiánycél teljesítéséhez szükséges. Az átlépőkkel visszaáramló megtakarításokkal ugyanakkor a kormány szándékai szerint nem a költségvetési lyukakat foltozná be, hanem az államadósságot csökkentené.

A magánnyugdíjpénztáraknak a PSZÁF adatai szerint 2010. június végén több mint 3 millió tagjuk volt, a kasszák portfóliójának piaci értéke 2.841,2 milliárd forintot tett ki, ebből a kötvények 1.522,5 milliárd (azon belül a magyar állampapírok 1.383,8 milliárd) forintot, a részvények 312,4 milliárd forintot, a befektetési jegyek pedig 858,6 milliárd forintot).

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok tagdíj-kiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a kasszáknak a parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint a tagok portfóliójában lévő eszközökben kell átadniuk a kormány által kijelölt szervnek, amivel elkerülhető, hogy a pénztáraknak egyszerre nagy mennyiségű értékpapírt kelljen zúdítaniuk a piacra. (A korábbi visszalépési akciónál csak állampapírban és készpénzben adhatták át a kasszák a visszalépőkkel járó vagyont.)

A kormány abban bízik, hogy minél többen átlépnek majd az állami nyugdíjrendszerbe. Akik mégsem, azokat kompenzálni kell a tb rendszerbe átirányított 14 havi pénztári tagdíjért. A kompenzációnak elvileg két módja merülhet fel: a felfüggesztés lejárta után egy ideig nagyobb mértékű tagdíj érkezik a kasszákhoz (például 8 százalék helyett 9,5 százalék), vagy az érintett tagok erre a 14 hónapra csak az állami rendszerből részesülnek nyugdíjban.

A kormány - mint az eddigi nyilatkozatokból kiderült - azt tervezi, hogy az állami nyugdíjrendszerben mielőbb bevezeti az egyéni számlák rendszerét. Úgy tudni, hogy ennek előkészítése - felmérések, költségszámítások, hatásvizsgálatok - már megkezdődött. Ennek bevezetését a visszalépésekkel átvitt egyéni számlák miatt kulcskérdésnek tekintik a nyugdíjkérdésekkel foglalkozó kormányzati szakértők.

Ha a jelenlegi magánpénztári tagok többsége átlép az állami rendszerbe, a következő feladat az lesz, hogyan tudja biztosítani az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az állam. Az eddigi intézkedések ugyanis nem oldják meg a nyugdíjrendszer jövőbeni gondjait, amelyek többek között a kiterjedt feketegazdaságból, alacsony foglalkoztatottságból, alacsony születésszámból, s így egyre rosszabb korfából fakadnak. Kormányhoz közel álló szakértők szerint a kormány a fenntartható nyugdíjrendszer kulcsát a népesség növekedésében és munkahely-teremtésben látja.

A kasszákat a nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztése és az újabb átlépési lehetőség megteremtése feltehetően nagyon nehéz helyzetbe hozza, hiszen elveszítik tervezett bevételeik, ezzel működési költség fedezetük egy részét, az érvényes szabályozás ugyanakkor korlátozza a tagoktól levonható működési költségek szintjét, ami egyes szakértők szerint összeolvadásokhoz vezethet, de akár pénztárcsődöket is előidézhet.

Olvasóink írták

114 hozzászólás
 • 114. wacsicsun 2010. november 15. 21:28
  „Én nem lépek át és ha lehet egy összegbe kiveszem hogy legalább a tőkét meg mentsem....úgy kell kell nektek ti szavaztatok erre a tolvaj bandára aki meg nem annak I.J B magyarul. így jártál b...meg !!!!!!!!!”
 • 113. Szocifidesz 2010. október 25. 21:41
  „A fidesz, jobbik már megszavazta a kormány részére a szabad rablást, mert a ki a pénzemet az akaratom ellenére is elviszi az rabolja. köszönöm
  Lelkiismeret nélkül megszavazták a törvényt a tiszteletlen hongatyák, és nem hiszem, hogy 1-2 nap alatt áttudták volna tanulmányozni ugyanúgy mint a többi törvényt.
  Szegeden pedig a már több alkalommal megszavazott projekt miatt több heti gondolkodási időt kértek hogy is van ez?”
 • 112. N.P. 2010. október 25. 21:04
  „achi
  "105. hozzászólás N.P. 2010.10.25. 10:41
  "Ügyesen" fogalmazol. A második fele csak a Fideszre vonatkozik," - az első fele meg Hornra, Gyurcsányra, Bajnaira....”
 • 111. henriette.m 2010. október 25. 16:33
  „109. Kedves Achilleus, annyit módositanék az osztrák különadókkal és a többi adó hirrel kapcsolatban, hogy tegnap este volt egy vitamüsor és ott egyenlöre 2 évröl van szó, nem pedig meghatározatlan idöröl. A családi támogatást úgy akarják változtatni, hogy 25 éves kortól már ne járjon, mint Németországban, vagy Franciában, stb. Az egyetemeknek akarnak sokkal kevesebb pénzt adni, amit sokan nem látnak be, hogy miért. Ugyanis a képzés, a tanulás a jövönk biztositásáról szólna. De mindez november végéig még eldöl, hogy mi valósul meg ebböl a Budget-tervböl. Remélem, találnak más lehetöséget, mert nálunk az ÖVP nem egyezik bele, hogy a gazdagoknak adót kelljen fizetniük. Pedig a vagyoni-adó bevezetése nem lenne rossz megoldás.”
 • 110. csakugyirok 2010. október 25. 14:24
  „99. 51 éves vagyok, 15 éves korom óta dolgozom, (jó van még négy évem) de akkor sem mutatkozom be, főleg a DM -ben nem, ha nem hiszed el, hogy megszakítás nélküli 36.5 éves munkaviszonyom van.
  Hidd el vagyunk még páran.”
 • 109. achilleus 2010. október 25. 12:56
  „Hogy mik vannak:
  2010-10-25 11:03 - "Ausztriában is bevezetik a bankadót. A bécsi kormány szerint erre azért van szükség, hogy csökkenteni tudják az államháztartási hiányt. A pénzintézeteket terhelő különadót meghatározatlan időre vezetik be. A szomszédos országban emelik továbbá a jövedéki adókat, módosítják a nyugdíjba vonulás szabályait és csökkentik a családoknak járó támogatásokat."

  105. hozzászólás N.P. 2010.10.25. 10:41
  "Ügyesen" fogalmazol. A második fele csak a Fideszre vonatkozik, de a nyakukba varrnád az első fele többségét is. Így kell kihasználni a másik balfogásait is a jelenlegiek égetésére, és persze kihasználni a korlátozott memóriák adta lehetőséget.”
 • 108. horvathi 2010. október 25. 11:43
  „A cionisták most kénytelenek lesznek máshonnan ellopni a magán nyugdíjpénztarkból kieső jövedelmeiket!”
 • 107. sorlie 2010. október 25. 11:32
  „99. hozzászólás szilléri 2010.10.25 08:05
  Csatlakozom alfa258 irásához. Én pld. 12 éves korom óta dolgzom (43 éve folyamatosan), és nem azért, mert nem szerettem volna a nyári szüneteket játékkal tölteni. 3 műszakban, tanulás a munka, később a gyerekek mellett. Sokan csináltuk!!! Bár milyen hihetetlennek tűnik.”
 • 106. henriette.m 2010. október 25. 11:22
  „A mai fiatalság nagy részét elnézve örüljenek a politikusok, ha lesz, aki a nyugdijat megkeresi és lesz mit kifizetni nyugdijként!”
 • 105. N.P. 2010. október 25. 10:41
  „A rendszerváltás óta nem volt olyan kormány amelyik ne nyúlt volna hozzá a nyugdíjrendszerhez.
  Felemelték a korhatárt, bevezették a 13.-havit - majd elvonták, nem tartották be az előző kormány által hozott törvényt, ellenzékben még 14.-havit is ígértek, különbséget akarnak tenni nő és férfi között stb.... szóval barmolnak rendesen, mindig a pillanatnyi politikai érdekeik szerint.”
 • 104. achilleus 2010. október 25. 08:56
  „A kilépés-bennmaradás valójában kétesélyes.

  Vannak kivételes esetek, amikor viszont a bennmaradás egyértelműen jobb megoldás, ezek közül első, ha a magánnyugdíjpénztári tag várhatóan nem éli meg a nyugdíjkorhatárt (mert például olyan betegsége van). Ha kedvezményezett örököse van (és a kifizethetőség nem szűnik meg), akkor neki maradnia célszerű. (Bármily szomorú, de ilyen eshetőségekkel is számolni kell). Ugyanakkor várható, hogy különféle számítások jelennek meg a kevésbé egyértelmű esetekről, amint a meghozott törvények ismerté válása lehetővé teszi egyáltalán ilyen számítások elvégzését. Egyelőre még nem ez a helyzet.”
 • 103. achilleus 2010. október 25. 08:49
  „77. hozzászólás nagyzsuzsa 2010.10.24. 20:51
  Ez így igaz. Tudtommal, egy átlagos bérű magánpénztári tag nyugdíjának is körülbelül csak 25%-a fog származni a magánnyugdíjpénztárától, az állami felosztó-kirovó fedezi a 75%-ot.
  95. hozzászólás Logaritmus 2010.10.25. 06:24
  Az előbbi válasz neked is. Amúgy pedig a kifizetés rendjére vonatkozóan az előző kormány sem hozott semmi törvényt, ellenben igyekeztek a pénztártagokat "függetleníteni" (ld. az 1 évvel ezelőtti törvényalkotást) a befizetett tőkétől. Magyarán az állam ebbe is úgy avatkozik bele, ahogyan akar.

  Más: a fenti adatok alapján egy befizetőre kb. 950 000 Ft tőke jut. Ez ugyan hány év nyugdíjra elég? Persze az adatstruktúra ismerete nem ártana, de szinte az első években lépett be a pénztárakba a befizetők jó fele, így már azért elég kritikus arra hivatkozni, hogy vannak akik pár hónapja.)
  (Miközben az egy főre eső államadósság 2 millió Ft?)”
 • 102. Szocifidesz 2010. október 25. 08:34
  „Ne lopják a pénzemet, nem hatalmaztam fel őket. majd én döntöm mi az ami jó nekem, ha a magánnyugdíj pénztárnál levő pénzemet elbukom az az én gondom, problémám.
  A fidesz spórol rajtunk de az ő embereit gazdagítja elgondolkodtató
  http://stop.hu/articles/article.php?id=762431”
 • 101. alfa258 2010. október 25. 08:33
  „99. hozzászólás szilléri 2010.10.25. 08:05
  Nem tudom hány éves vagy, és hol élsz Te??? Azért van pár száz olyan nő akik 56-57-58, évesek és ledolgoztak 40 évet. Tudod akkor amikor elkezdtem dolgozni 16 éves voltam, és nem könny fizikai munkát végeztem. Sokan 14 éves korukban kezdtek dolgozni. Na nem irodában főzték a kávét, a textilipar nem a legkényelmesebb munkahely volt akkor sem. Amit én befizettem a 40 év alatt pénz, azt már kiosztották pl. a 13. havi nyugdíjba, azoknak akiknek elég volt 10 évet igazolni stb. Annak örülnék a legjobban, ha az általam befizetett összeget a saját számlámon láthatnám!!! De palotákat építettek ebből a pénzből és jó fizetéseket kaptak és kapnak akik a "pénzemet kezelik". Ebből kiderülhet számodra is, hogy 40 évet dolgoztam, ha megszűnik a munkahelyem stb. itt maradok állástalan, és a nyugdíhoz még dolgoznom kell legalább 4 évet!!!”
 • 100. spiler 2010. október 25. 08:25
  „ja kérem ezek csak választási igéretek,,,,,,,,,mondta .O.V.”
 • 99. szilléri 2010. október 25. 08:05
  „97. csakugyirok: Amennyiben ismersz olyan nőt aki 40 évet ledolgozott mutasd be a DM-en keresztül !”
 • 98. azigazitrebitsch 2010. október 25. 07:52
  „Lehet ezt ragozni,szidni + fényezni,ez 1 egyszerű lopás! Ez van,ezt választotta az istenadta NÉP !
  A szörnyű,hogy vannak, akik még tapsikolnak is "örömükben " ehhez a szégyenteljes művelethez.(majd 1*csak,amikor eljő az az idő,hogy a bankszámlájukhoz nyúlnak,persze csak "kölcsönbe ",1 kis időre(volt már ilyen+lesz is ilyen a történelemben) !,nos remélem akkor is tapsikolni fognak! ? )”
 • 97. csakugyirok 2010. október 25. 07:51
  „Szerintem arról (is) lehet szó, hogy a korábbi választási igéret szerint a nők kortól függetlenül 40 éves munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. Nyilván ezt (ha igéretüket be akaják tartani) valamiből fedezni kell. És nem csak rövid hanem hosszútávon is, ha munkahelyeket akarnak teremteni, akkor el kell küldeni egy csomó embert nyugdíjba. 40 év alatt rengeteg pénzt befizettünk mi 50 -es korosztály.Nekünk még nem volt kötelező belépni, választhattunk. Azokat nagyon sajnálom, akiknek kötelező volt. Ők még csak kb. 30 évesek, lehet hogy nekik már egyáltalán nem lesz nyugdíjuk.
  Annak idején, amikor megalakultak a magánnyugdíj pénztárak, én már akkor sejtettem, hogy valaki úgyis lenyúlja. Ezért úgy gondoltam, hogy lopja az a pénzem tovább aki eddig is, de két helyre nem fizetek (nem is igen van miből).
  Azt mondták, hogy állami garancia van rá, hogy visszakapom kamatostul. Kérdem én mi az hogy állami garancia? Régen se jelentett semmit, ma meg még annyit sem. Alkotmány módosítás előtt állunk, fenekestől felfordítják a köröttünk lévő megszokott világot. Biztos lesz benne jó is, hiszen vannak alkotmányos törvények, melyek már tényleg változtatásra szorulnak. De azt nem tudják alkotmányos törvénnyel előírni, hogy a pénz teremjen. Ezt még a hülye is tudja.”
 • 96. SWIFTMAN 2010. október 25. 06:38
  „Én annak örülnék a legjobban, ha végre kivehetném a kötelező jelleggel elcsalt pénzemet a magénnyugdíjpénztárból, és magam fektethetném be. Nem pedig állambácsi gazdálkodna vele.”
 • 95. Logaritmus 2010. október 25. 06:24
  „Az állami nyugdíj a legkevésbé biztos. Évente változik, hogy hány éves kortól tudod igénybe venni, a mértékét politikusok módosítgatják a kedvük szerint. Még a válság ellenére is értékálóbb a magánnyugdíj. A megtakarítás vissza államosítása nem az emberek érdeke hanem az államé, mert csak így képes nyugdíjat kifizetni a sok ezer ál rokkantnak!”
114 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új útszakasz épül Kolontáron

Új útszakaszt építenek a vörösiszappal elöntött Kolontáron, hogy az elzárt és megsemmisült… Tovább olvasom