Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Jelentősen csökkent a reálkereset 2007-ben

Tavaly január és december között a reálkereset 4,8 százalékkal csökkent Magyarországon, ami kis mértékben meghaladja a konvergenciaprogramban előrejelzett kiigazítási mértéket, s amelynek oka a várakozást meghaladó, 8 százalékos infláció - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adatsorából.
A bruttó átlagkeresetek 8, a nettó átlagkereset 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kettő közti nagy különbség döntően az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006 szeptemberi és az egészségbiztosítási járulék kulcsának 2007 januári újabb emelésére vezethető vissza - jegyzik meg a KSH-ban.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 185 ezer forint volt, a vállalkozásokban 177 400, a költségvetésben dolgozók körében 206 300 forint. A bruttó fizetések a költségvetésben veszítettek értékükből a csupán 6,4 százalék emelkedés miatt, a magángazdaságban kis mértékben az infláció felett, 9,1 százalékkal emelkedtek a bérek.

Ehhez azonban hozzá kell fűzni, hogy a valóságos növekedés ennél alighanem kisebb volt, mert az átlagot meghaladó béremelést regisztráltak az építőiparban (15,6 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások területén (11,4 százalék), s jelentős javulás volt a vendéglátásban is (8,9 százalék).

Emögött a minimális járulékalap megduplázódása állhat, aminek következtében több, mint 100 ezren váltak hirtelen járulékfizetővé, miközben a tényleges kereset sok cégnél ténylegesen nem nőtt.

Olvasóink írták

  • 2. Kolompár Rómeó 2008. február 21. 07:27
    „Ezt a cikket nagyjából ugyanezzel a tartalommal minden 1-2 hétben leadják.

    Mellesleg meg nem 4-5, hanem 20% az. A KSH beleszámolja a jancsiszöget, a babérlevelet, meg a plazmatévét is a statisztikájába, de valahogy az ember úgy érzi, hogy ennél többel támogatta meg a "közös felelősségvállalást", amit vezetőink elkúrtak.”
  • 1. talpnyaló 2008. február 20. 14:06
    „Köszönjük kedves vezetőnk, hogy csak ennyi! lehetne rosszabb is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök karjaiba futottak a fiatal rablók

Egy tizenhárom éves fiú is részt vett abban a csoportos rablásban, amely kedden este történt… Tovább olvasom