Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Jelentősen csökkent az ipari termelés és az export is

Jelentősen, csaknem 23 százalékkal csökkent januárban az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott tájékoztatójából.
A régiók közül a legnagyobb mértékű csökkenést - csaknem 40 százalékosat - a Közép-Dunántúlon regisztrálták. Az adatok szerint a visszaesés legnagyobb mértékben a híradás-technikai berendezések előállításában és a járműgyártásban jelentkezett.

2009 első hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése miatt az ipari export csaknem 30 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel körülbelül egyharmadát képviselő számítógép-, elektronikai- és optikai termékek exportja számottevően, több mint 30 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari export egyötödét adó járműgyártás kivitele csaknem 40 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év januárjában - derül ki a KSH adataiból.

Az ipar januári belföldi értékesítése 5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában több mint 15 százalékkal elmaradtak a tavaly januáritól.

A feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét kitevő számítógép-, elektronikai- és optikai termék gyártása jelentősen, 28,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időpontjához képest. A legnagyobb csökkenés a híradás-technikai berendezések gyártásában jelentkezett.

A feldolgozóipari termelés csaknem egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása több mint 42 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés körülbelül egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben, 7 százalékkal csökkent.

2009 januárjában az új exportrendelések és az új belföldi rendelések is több mint 30 százalékkal maradtak el a korábbi év azonos hónapjához viszonyítva.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2009. március 18. 14:13
    „Haggyad comet, ezek úgyis Morvai gyalázásával vannak elfoglalva. Gazdasági kérdéshez egyik sem képes érdemben hozzászólni. Ha pedig mégis megteszi, dől belőle a hüölyeséggel vegyes tájékozatlanság, esetleg orbánozik egyet.”
  • 1. comet 2009. március 17. 13:05
    „ez a baj, ezt kell gyógyítani és megfordítani. Erre kell terv, csakhát akik a felélésből és eladásból szedték meg magukat, most széttárják a kezüket. Orbán elképzelései valahol ezirányba mutatnak, míg az új Bokros csomag önmagában a termelés élénkítésére negatív hatással lenne. (túlzottan az elvonások növelésére koncentrál, bár ésszerű átcsoportosításokat, és megszorításokat is tartalmaz.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karját és kulcscsontját törték üres üvegekért

Kar- és kulcscsonttöréssel vittek kórházba egy székesfehérvári hajléktalant, akit utcán élő társa… Tovább olvasom