Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Jelentősen mérséklődött a népességcsökkenés üteme

Lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme 2006 első tíz hónapjában: a születések száma mérsékelten emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva; a népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 68 ezer volt.
A KSH előzetes adatai szerint 83 616 gyermek született, 108 313 lakos hunyt el, valamint 39 973-an kötöttek házasságot 2006 első tíz hónapjában. A január és október közötti időszakban nőtt a születések száma az előző évhez viszonyítva. Összességében az év első tíz hónapjában mintegy 1550 gyermekkel, azaz 1,9 százalékkal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos időszakában - olvasható a közleményben.

A 2005. január és október közötti 30 728 lakossal szemben 2006 első tíz hónapjában 24 697 fővel csökkent a népesség száma a születések és halálozások különbözetéből adódóan - mutat rá a kutatás.

Az ország lakossága ennél kisebb mértékben, mintegy 9000 emberrel lett kevesebb a bevándorlások miatt. A demográfiai mutató szerint a halálozás mértéke négy százalékkal csökkent 2006 januárja és októbere között a 2005. év azonos időszakához viszonyítva. Ez mintegy 4500-zal kevesebb elhunytat jelent. Ezt a tavaszi influenzajárvány elmaradása is jelentősen befolyásolta, a hirtelen beköszönő hőség viszont csaknem 780 ember halálát okozta június és július hónapokban - tudatta a statisztikai hivatal a távirati irodával. A csecsemőhalálozási arányszám is jelentősen javult. Mint a statisztikai intézet írja, ezer lakosra tíz élve születés és 12,9 halálozás jutott.

A statisztikai eredmények szerint némileg kevesebben kötöttek házasságot 2006-ban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor hozzátették: a tavaszi hónapok számottevő csökkenését követően augusztus, illetve szeptember hónapokban mintegy 7,5 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az elmúlt év azonos hónapjaiban. Októberben viszont ismét jelentős mértékű volt a visszaesés, azaz csaknem 15 százalékkal csökkent a házasságkötés száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stílusos ünnepi üdvözlet

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna szegedi mesterfodrász egyéni karácsonyi kompozíciója a szakma… Tovább olvasom