Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Jelképesen örökbe fogadták Líviát és Bálintot

Folytatás az 1. oldalról.

A mindszentpusztai otthon építésének befejezéséhez, a tereprendezéshez és a működés megkezdéséhez szükséges mentőövet – a nyertes pályázatoknak köszönhetően – a szakminisztérium nyújtotta. Az otthon működtetése évente 22–25 millió forintba kerül, amelynek körülbelül felét teszik ki a lehetséges pályázatok, az állami normatíva, valamint a szülői hozzájárulás. A hiányzó összeget azonban valamiképpen pótolni kell. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Kun András, Győr alpolgármestere a segítés szándékával járta be tegnap lapunkkal együtt az épületegyüttest. A Kisalföld felkérésére jelképes örökbefogadók lettek, azaz egy-egy millió forinttal támogatnak két leendő lakót: a 17 éves győri Zakár Bálintot és a 18 éves hegyeshalmi Németh Líviát.

Azonnal igent mondtak

A két politikus a konyhától a lakrészekig megtekintette az autistaotthont, amely a jövőben hiánypótló lesz mind az itt ellátott fiatalok, mind pedig családjaik körében. Kun András és Szakács Imre azonnal rábólintott a felkérésre, a hosszabb távú támogatás lehetőségének kidolgozására. Tették ezt korábban is, hisz a megyei közgyűlés elnöke tiszteletdíjából már korábban 350 ezer forintot felajánlott az otthon javára.
– Ez egy fontos ügy, függetlenül attól, hogy mi történik egy vagy négy év múlva – szögezte le Kun András, Győr alpolgármestere. – A Kisalföld ötlete, az örökbefogadás hosszabb időre szól, s ezt a jó ügyet természetesen a város is támogatja.
– Itt voltam az alapkőletételnél, a megyei közgyűlés évek óta figyelemmel kíséri az autistaotthon építését. Demetrovics doktort megszállott és rendkívül kitartó embernek tartom – vélekedett a megyei közgyűlés elnöke. A fogyatékos- ellátás sajátos szelete lesz ez, amelyben – ahol csak lehet – segítünk. Vannak olyan ápolási feladatok, amelyek csak speciális körülmények között megoldhatóak, s ilyen sem a városnak, sem a megyének nincsen. Így természetes, hogy képletesen öröbe fogadtunk egy-egy fiatalt.

Biztonságos környezetben

„ Minőségi munka, fantasztikus, mi minden épült itt összefogással” – hallottuk a bejáráson a politikusoktól, akik – ígéretük szerint – a jövőben is figyelemmel kísérik az autistaotthon és az itt élő fiatalok sorsát. Dr. Horváth Zsuzsanna, Lívia édesanyja könnyek között hallgatta a szavakat és a jókívánságokat. Neki és családjának is könnyebbség lesz, hogy biztonságos és jó helyen tudhatják a kislányt, akiről kétéves korában derült ki, hogy autista. Eddig hetente kétszer Veszprémbe ingáztak vele, itt a körülmények jóval kedvezőbbnek tűnnek. Bíznak benne, hogy Lívia jól érzi magát majd. A kislányt egyébként Szakács Imre, a győri Zakár Bálintot pedig képletesen Kun András fogadta örökbe.

Csatlakozókat várnak

Bálint már kimaradt az iskolából, a serdülés időszaka plusz az autizmus megterhelő időszakot jelent a szüleinek: a kamasz fiú folyamatos felügyeletet igényel. A Zakár szülők többéves álma vált valóra a mindszentpusztai autistaotthon felépülésével, hiszen nem kell aggódniuk fiuk jövője, gondozása miatt, s élhetik egy kicsit a maguk életét.
A kilátás az emelet ablakaiból gyönyörű: Pannonhalma, a monostor idelátszik, mintha az égiek is vigyáznák a majdan itt élőket. Mindenesetre jó tudni, hogy az összefogás a földön is érződik.
Dr. Demetrovics Szilárd, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, reméli, lesznek követői a megyei és a győri önkormányzatnak. Várják a helyi közösségek, önkormányzatok, vállalkozások jelentkezését, mindazokét, akik vállalnák a jelképes örökbefogadói szerepet.
A Kisalföld olvasói eddig is sokat segítettek, ezért is tesszük közzé a kiemelten közhasznú szervezet, az Autistaotthon Alapítvány számlaszámát: 10403356-00005862-00000009.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom