Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Jelöltállítási sorrend: Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP

A parlamenti pártok közül a legtöbb jelöltet a Fidesz állította az októberi önkormányzati választásra. Ezüstérmes a Jobbik, bronzérmes az MSZP, míg a képzeletbeli dobogó mellé az LMP állhat.
A KDNP a legtöbb helyen szövetségesével, a Fidesszel közösen indít jelöltet. A Fidesz mind a polgármesterjelöltek, mind az egyéni választókerületi jelöltek "kategóriájában" megelőzi vetélytársait az Országos Választási Iroda szombat délelőtti adatai szerint. A kormányzó párt nagyságrendekkel több polgármesterjelöltet állított, mint a többiek. (Ennek oka, hogy azokon a kistelepüléseken is állított jelöltet, amelyeket az elmúlt húsz évben jórészt függetlenek irányítottak.) A Fidesz 1.140, a Jobbik 219, az MSZP 194, míg az LMP 26 helyen szeretné elnyerni a települési (kerületi) vezetői posztot.

Összesen 3.176 településen választanak polgármestert. A 3.008 tízezernél kevesebb lakosú településen, ahol úgynevezett egyéni listán választják meg az összesen 14.642 képviselőt a testületekbe, a Fidesz 4.245, a Jobbik 1.236, az MSZP 454, míg az LMP 45 jelöltet állított. (A nagy különbségre ugyanaz a magyarázat, mint polgármesterjelölt-állításnál.) A 168 tízezernél több lakosú településen - ahol vegyes választási rendszerben választják meg a képviselőket, 1.631-et egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról) - az egyéni választókerületekben a polgármester-állításnál lényegesen szorosabb az eredmény; a Fidesz 1.627, a Jobbik 1.493, az MSZP 1.483, míg az LMP 658 jelöltet állított.

A polgármesterjelölteknek, a kislistás és egyéni választókerületi jelölteknek a választáson való induláshoz péntekig kellett összegyűjteniük a választók meghatározott százalékának ajánlását, itt tehát közvetlenül "mérhető" az egyes pártok támogatottsága. A pártok támogatottságát, jelöltállítási "teljesítményét" a kompenzációs listáknál azonban nem lehet mérni, mert itt csak közvetett a választói támogatottság. Az a jelölőszervezet állíthat ugyanis kompenzációs listát, amely az egyéni választókerületek több mint felében egyéni jelöltet tudott állítani. Az összes jelöltek száma (a fentiek figyelembevételével) a Fidesznél a legnagyobb; 8.385, a Jobbiknál 3.841, az MSZP-nél 3.359, míg az LMP-nél 916.

Olvasóink írták

 • 3. történész 2010. szeptember 05. 16:00
  „A Mór megtette a kötelességét..szemétre vele..hahahaha

  Kidobták a Hír Tv stábját a Fidesz rendezvényről..,

  Az autóig kísérték a Hír Televízió regionális stábját a Fidesz kiskunhalasi polgármesterjelöltjének és egyben országgyűlési képviselőjének kampányrendezvényéről. A szervezők meg akartak bizonyosodni arról, hogy munkatársaink valóban elhagyják-e a helyszínt. Kollégáinkat először be se akarták engedni a sajtónyilvános eseményre.

  Lukács László egy korábbi riportunkat nehezményezi. Augusztus közepén számoltunk be arról, hogy a kiskunhalasi Fidesz önkormányzati-képviselőjelöltként indítja azt a könyvelőt, aki Zuschlag János vagyonosodási vizsgálatát intézte. Ugyanő vizsgálta felül több olyan fiktív egyesület könyvelését is, amelyek az első fokon már elítélt volt szocialista képviselőhöz köthetők. A helyi pártszervezet Ván Barna mellett bizalmat szavazott ifjabb Fülöp Róbertnek is. Az ő édesapja résztulajdonos volt a sukorói telekcsere értékbecslését végző mérnöki irodában. Ván Barna elindításával a Fidesz kiskunhalasi elnöke nem értett egyet, de állítása szerint Lukács László ragaszkodott a könyvelő jelöléséhez.”
 • 2. Őszödi 2010. szeptember 05. 09:53
  „A jobbik egy szinten van az mszp-vel? :-)”
 • 1. Sportplusz 2010. szeptember 04. 22:33
  „csak ajobbik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalmabálák égnek Szécsénynél

Ötven szalmabála gyulladt ki Szécsény határában szombaton, a tűz házakat nem veszélyeztet - közölte… Tovább olvasom