Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Jelzáloggal terhelhetik a szennyezők ingatlanát

Egy törvényjavaslat szerint, ha ezután valaki szennyezi a környezetet, de a kárt nem tudja megfizetni, akár jelzáloggal is megterhelhetik a vagyonát.
Jelzáloggal terhelnék meg a környezetszennyezők vagyonát, ha nem akarják megfizetni a kár, illetve a helyreállítás költségeit egy javaslat szerint. Ezt Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára a környezetvédelmi törvény-módosítás legfontosabb elemének nevezte.

Kovács szerint a jelzálogra azért van szükség, hogy a "szennyező fizet" elvét a jövőben még hatékonyabban érvényesítsék, vagyis a károkozó ne bújhasson ki a fizetés alól. A jelzálogot a Magyar Állam javára jegyeznék be.

Az államtitkár azt mondta, nem engedhető meg, hogy a károkozás költségei átháríthatók legyenek a közösségre, vagyis az önkormányzatokra és az államra. Kovács szerint Magyarországon így is 25 ezer hulladékhegy van, aminek teljes körű felszámolása és a környezet helyreállítása 1.000 milliárd forintba kerülne. Mivel a központi költségvetés már így is eléggé leterhelt, a jövőbeni károkat mindenképpen az okozónak kell fizetni.

Kovács szerint az eddigieknél pontosabban kiszámíthatók lesznek a helyreállítási költségek, így a korábban már ismert biztosítékadási rendszer részletes szabályozását is ki lehet dolgozni. Ez a biztosítékadási rendszer arra nyújtana fedezetet, ha a szemétkezelő tevékenység során környezeti károkozás történik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom