Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Jó pénzt hozott az évvégi különadó-feltöltési kötelezettség

A decemberi különadó-feltöltési kötelezettség a vártnál jobb eredményt hozhatott . A társas vállalkozásoktól származó tavalyi egész éves bevétel mintegy húsz százalékkal haladta meg az éves előirányzatot. A tavalyi befizetések alapján így komoly esély van rá, hogy idén is a terv felett fizetnek a cégek.
Novemberig 37,9 milliárd forint ketyegett a számlán, ez nőtt december végére 178,6 milliárd forintra. A magánszemélyek különadója is nagyobb bevételt hozott a vártnál, jóllehet itt "csak" tizenhat százalékkal lett jobb az eredmény - ami egyébként huszonegy milliárd forint lett.

A tavalyi befizetések alapján komoly esély van rá, hogy idén is a terv felett fizetnek a cégek. Az idei büdzsében szereplő előirányzat ugyanis alacsonyabb, mint a tavalyi tényleges bevétel. Az eltérést magyarázhatja, hogy a költségvetés tervezésekor még nem állt rendelkezésre a decemberi bevételi adat.

Valamelyest változtak persze a jogszabályok is. Az átmenetinek szánt különadó alapja valamelyest közeledett a társasági adóéhoz, ám még mindig igen jelentős az eltérés a kettő között. Közeledést jelentenek a kedvezményezett ügyletekhez (átalakulás, eszközátruházás és részesedéscsere) kapcsolódó speciális adóalap-korrekciós tételek és a bejelentett részesedésekre vonatkozó módosítások.

Ezek ugyan már 2007. január elsejei hatállyal bekerültek a törvénybe - az uniós jogharmonizáció miatt -, ám e téren további, az adózó számára kedvező változások történtek - állítják a KPMG szakértői. A két adóalap különbségei között kell megemlíteni, hogy a negatív különadóalap továbbra sem határolható el, és a különadó összege nem csökkenti a társasági adó alapját, ellentétben a helyi iparűzési adóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatta Sólyom az új ombudsmanjelölteket

Zombor Ferencet jelöli az adatvédelmi biztosi posztra Sólyom László köztársasági elnök. A jövő… Tovább olvasom