Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jó ütemben halad a gyermekintézmény-fejlesztés Szabolcsban

Jó ütemben halad a gyermekintézmény-fejlesztési program Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a beruházások ötven százalékát még ebben évben, várhatóan a szeptemberi tanévkezdésre átadják - mondta Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a modernizált és kibővített leveleki általános iskola ünnepélyes átadóján szombaton az MTI-nek.
A mintegy 300 milliárd forint értékű Észak-alföldi Regionális Operatív Program prioritásának egyike a humánerőforrás-struktúra fejlesztése, amely oktatási és nevelési, valamint egészségügyi intézmények felújítását, korszerűsítését tűzte ki célul Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben - közölte a testületi vezető, aki egyben az MSZP országgyűlési képviselője.

Kiemelte: a 25 milliárd forintos összköltségű program során a régióban összesen mintegy nyolcvan, többségében általános iskola felújítása kezdődhet vagy kezdődött már el. Csaknem negyven ilyen fejlesztés a több hátrányos kistérséggel rendelkező Szabolcsban valósulhat meg - tette hozzá.

Gazda László tájékoztatása szerint az iskolarekonstrukciós beruházások ötven százaléka az idei tanévkezdetig befejeződik; egy másik, 1,6 milliárdos pályázati kiírásban pedig zömmel óvodák felújítására lehet támogatást nyerni.

A fejlesztési tanács vezetője emlékeztetett arra is, hogy eddig 9 milliárd forint állt rendelkezésre az önkormányzatok számára oktatási intézményeik rendbetételére. A program 25 helyhatóságot érint a megyében, többek közt Mátészalka és Nyírbátor mellett Balkányt, Csengert, Dombrádot, Fehérgyarmatot, Ibrányt és Nyírmadát, valamint több kisebb települést.

A háromezer lakosú Levelek általános iskolájának bővítése több mint 335 millió forintból, az Európai Unió 95 százalékos támogatásával valósult meg, melyhez az önkormányzat 18 milliós saját erőt biztosított. A mintegy háromszáz - közte 58 hátrányos helyzetű - tanulót érintő, külső és belső rekonstrukciós munkák során megújultak és kibővültek az intézmény tantermei, a tornaterem és a sportpálya, s parkosították az intézmény környékét.

Elvégezték az épületek teljes akadálymentesítését, az eszközbeszerzés keretében pedig nyelvi labort, orvosi szobát adtak át, emellett bővült az iskola sport- és szabadidős eszközparkja is.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. május 08. 17:10
    „1.) Mert megérdemlik!”
  • 1. szilléri 2010. május 08. 16:50
    „Rendben ! Nevelhetjük a cigány gyerekeket !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvíz-palackozó épül 1,8 milliárdos beruházással Piliscséven

Megkezdődtek az előkészületek az ország egyik legnagyobb ásványvíz-palackozó üzemének építésére… Tovább olvasom