Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Jobb, ha a férfi egyedül alszik

Jót tesz a férfiaknak, ha a hitvesi ágy helyett a díványon töltik az éjszakát osztrák tudósok szerint. Jót tesz a mentális képességnek.

Jót tesz a férfiaknak, ha a hitvesi ágy helyett a díványon töltik az éjszakát. Osztrák tudósok szerint annak a férfinak, aki egyedül alszik, jobbak a mentális képességei és kevésbé feszült a rákövetkező napon. 
 
A Bécsi Egyetem kutatói nyolc, össze nem házasodott, gyermektelen, a húszas éveiben járó párt vizsgáltak. Mindegy egyes pár 10 éjszakát töltött együtt alvással, és 10 éjszakát külön. Pihenésmintáikat kérdőívek, csuklóra szerelt megfigyelő-készülékek, kognitív tesztek és hormon stressz-szint mérések révén állapították meg. Kutatásukat az Európai Idegrendszeri Fórum előtt mutatták be – írja a Newsmax.com.

Amíg a férfiak arról számoltak be, hogy jobban aludtak partnerükkel, az eredmények másról árulkodnak. Alacsonyabban teljesítettek a tesztekben és magasabb volt stresszhormon-szintjük. Másrészről a nők jobban kipihenték magukat, mint a férfiak, és azt is állították, hogy jobban aludtak, amikor egyedül voltak.

A hölgyek jobb alvásának egyik lehetséges magyarázata az a tény lehet, hogy amint elnyomta őket az álom, hajlamosabbak voltak az alaposabb alvásra, mivel jobban hozzá vannak szokva a zavaró körülmények közötti alváshoz.

"A nőket az életben sok esemény zavarja az alvásban - gyerekek felnevelése, a klimax, és még a menstruációs ciklus is" - fejtette ki Dr. Neil Stanley, a Surrey Egyetem egyik alvásszakértője. Az ágy megosztása érintheti az álmokra való visszaemlékezést is. A nők többre emlékeztek álmaikból, miután egyedül aludtak. "Az alvás a legönösebb dolog, amit az ember tehet, és létfontosságú a jó fizikai és mentális egészség szempontjából" - mondta Stanley. "Az ágyterület megosztása olyasvalakivel, aki zajos és akivel meg kell küzdeni a paplanért, egyszerűen nem ésszerű." Hozzátette, hogy ha a párok boldogan alszanak együtt, akkor továbbra is tegyenek így. Mindazonáltal "semmi szégyellnivaló nincs a külön alvásban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséren és Peresztegen is újraindulnak

Cséren és Peresztegen is újraindul az őszi, helyhatósági választáson a jelenlegi faluvezető. Bár a… Tovább olvasom