Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Jobbik: a Fidesz feltörölte a padlót a KDNP-vel

A Jobbik szerint a lelkiismereti- és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló sarkalatos törvény hétfő esti "botrányos" zárószavazása alkalmával "a Fidesz gyakorlatilag feltörölte a padlót a KDNP-vel" - jelentette ki az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Mirkóczki Ádám szerint ugyanis azzal, hogy hétfőn az utolsó pillanatban "Fidesz-nyomásra a kukába dobtak sok KDNP-nek különösen fontos módosító indítványt", azzal a nagyobbik kormánypárt nem csak a KDNP-t, hanem a saját szavazóit is cserbenhagyta. A Jobbik szerint ugyanis "nem sok olyan van kormánypárti szavazó van, amely a Hit Gyülekezetét a történelmi egyházak rangjára emelné.

"Jó lenne ha a KDNP-ben lenne annyi gerinc, hogy a jövőben kicsit karakánabbul kiállnak a saját érdekeik mellett" - mondta Mirkóczki Ádám.

A Jobbik szóvivője szerint hétfőn újra kellet volna folytatni a törvényjavaslat vitáját, hiszen a zárószavazás előtt pár perccel egy teljesen új törvény érkezett a Ház elé.

Hozzátette: álláspontjuk szerint a történelmi egyházaknak is nagyon kellemetlen, hogy "egy ilyen cionista biznisz-szektát történelmi rangra emeltek" mint a Hit Gyülekezete.

Az Országgyűlés hétfőn éjszaka fogadta el az új egyházügyi törvényt. A jogszabály értelmében az Országgyűlés a következő egyházakat ismeri el: Magyarországi Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete. Az utóbbi az egyetlen, amely a kereszténydemokrata képviselők által jegyzett törvényjavaslatban eredetileg nem szerepelt a bevett és elismert egyházak között, de a hétfőn éjjel megváltoztatott javaslatban már igen.

Olvasóink írták

 • 15. jq 2011. július 13. 08:25
  „Látom, tegnap délután óta nem sikerült kijavítani a helyesírási hibát, amire felhívtam a figyelmet. Nem baj "jó az parasztnak, vidékre". Igazán köszönjük az igényesség eme formáját....”
 • 14. klj_54 2011. július 13. 08:10
  „13. manstein 2011.07.12. 23:51
  Picivel kevesebb zárt-pályás anyázás van a moderálás komolyabban vétele óta!
  Engem nem zavar.”
 • 13. manstein 2011. július 12. 23:51
  „Miért erőltetik még mindig ezt a szerencsétlen előzetes és eltúlzott moderálást, ha már megmondták, hogy semmiféle médiatörvényi pont nem vonatkozik a kommentekre?!”
 • 12. Commander-V2 2011. július 12. 22:23
  „Tudja valaki hány tagja van a Jobbiknak? Biztosan kevesebb, mint a Hitgyülinek.”
 • 11. Commander-V2 2011. július 12. 22:11
  „A Jobbik most fogadatlan prókátort játszik? Kérdezte a KDNP a véleményét? Nem és inkább törődjön azzal Vona úr hogy mit művel a pártja embere Szegeden. Az egyházi törvény jó így, a KDNP is köszöni jól van.”
 • 10. Queenmargareth 2011. július 12. 20:08
  „Hú, nincs Moszkva tér, de van orosz!!!egyházközösség???Most mi van?
  Mellesleg, mit vártak? A Kisgazda Párt is így járt anno:)”
 • 9. manstein 2011. július 12. 19:56
  „Ebben a padlófeltörlés dologban nagyon igaza van a Jobbiknak. A hitgyüli elleni hadjáratában már kevésbé. Követelte a Jobbik, hogy ne ismerjék el egyháznak, vagy mi, amikor van egy szűk százezernyi hívük (legalább 70 ezer), akik gyakorlatilag mind vallásosak, miközben a római katolikus egyháznak lehet olyan 5-600 ezer állandó gyakorló híve? A reformátusoknak meg Szűk 200 ezer? Ezekhez a számokhoz képest a HGY se kicsi. És csak azért mert Jobbikék nem bírják őket, mert SZDSZ-esek voltak, nem ismernék el őket törvényileg. Hát ennyi erővel a Jobbikot meg nem ismeri majd el az állam, mert neki meg épp ők nem tetszenek. Szóval azt kéne felfogni, hogy <moderálva>, csak ésszel lehet neki menni, mert különben ismételten a diktatórikus módszerek kerülnek előtérbe, azért meg a Jobbik is siránkozni szokott - joggal - tudtommal. Pl. követelhetnék, hogy ne kapjon a HGY állami támogatásokat, vagy valami.”
 • 8. Nórikám 2011. július 12. 18:59
  „Másik cikknél is megjegyeztem már, hogy meg kell nézni kik a tagjai-többek közt- a Hit gyülekezetének? Egyébként tényleg mitől történelmi egyház?”
 • 7. zetor 2011. július 12. 18:19
  „Nem semmi, hogy mekkora üzlet egy (agymosó, pénz hajhász) pártot alapítani!!!”
 • 6. horvathi 2011. július 12. 17:43
  „Követeljük a <moderálva> SZDSZ (LMP) betiltását!”
 • 5. bánki 2011. július 12. 17:22
  „A HIT gyüli beemelése az egyházak sorában, valóban botrány !

  Alapjában véve nem a cionista volta lenne a baj.”
 • 4. Wacky 2011. július 12. 16:26
  „"Jobbik: a Fidesz feltörölte a padlót a KNDP-vel"

  ekkora hibát:O:O...”
 • 3. henibaby75 2011. július 12. 16:22
  „KNDP ???? (a címben)”
 • 2. jq 2011. július 12. 15:45
  „A "kell" múlt ideje "kellett", a "kellet" az jelen idejű igealak és mást jelent (ld. kelleti magát), de létező alak, ezért nem húzza alá a helyesírás-ellenőrző (ugyanúgy, mint a mellett-mellet elírást, ami szintén emiatt gyakori)”
 • 1. Ebgondolat 2011. július 12. 15:28
  „Én a jobbikkal ellentétben nem úgy szelektálnám a történelmi egyházakat, hogy cionista vagy nem, hanem úgy, történelmi vagy nem! Ebből kiindulva egy 1979-es alapítású gyülekezetet semmiképp nem tekintenék történelmi egyháznak. Bizony-bizony, forradalom ide, forradalom oda, még mindig pénz beszél! És ha már beszél, még történelmi egyházakat is lehet "venni" belőle. Gondolom, akár a scientológusok is történelmi egyház lehet, ha van rá pénze. Én már csak arra várok, orbánból és forradalmi csapatából mikor lesz végre történelem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légpuskával lövöldözött a 16 éves jászboldogházi ara

Légpuskával többször meglőtte az egyik vendéget eljegyzésén a menyasszony Jászboldogházán. Tovább olvasom