Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Jobbik: a kormány ismét megalázkodott Szlovákia előtt

A kormány számára láthatóan sokkal fontosabb az, hogy Robert Fico szlovák kormányfő személyében stabil európai szövetségesre leltek.
A Jobbik szerint a keddi, budapesti magyar-szlovák kormány-csúcstalálkozón a magyar kormány ismét megalázkodott Szlovákia előtt és a Fidesz feláldozza a nemzeti érdekeket a pártérdekek oltárán.

Szávay István MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a kormány számára láthatóan sokkal fontosabb az, hogy Robert Fico szlovák kormányfő személyében stabil európai szövetségesre leltek. A jobbikos politikus szerint a szlovák miniszterelnök nyilván a magyar közösséget ért sérelmek témájának ejtéséért cserébe támogatja az Európai Unióban Orbán Viktor miniszterelnököt, és "kiáll mellette a fideszes pártállam építése miatt megfogalmazódott európai bírálatokkal szemben".

Szavai szerint a Jobbik döbbenettel értesült a keddi tárgyaláson történtekről, amelyet csak a magyar kormányzat "újabb behódolásaként" tud az ellenzéki párt értelmezni. Szávay István hangsúlyozta: helyes és példamutató, hogy a magyar kormány támogatja a hazai szlovák oktatási intézmények felújítását, ám a viszontgesztusok ezúttal is hiányoznak. A Jobbik számára értelmezhetetlen, hogy a miniszterelnök milyen kölcsönös bizalomról beszél, amikor továbbra sem történt semmilyen előrelépés a felvidéki magyarság számára egyetlen sérelmes ügyben sem, legyen szó a nyelvtörvényről, az állampolgársági törvényről, a zászlótörvényről, a dunaszerdahelyi szurkolók megveréséről vagy éppen Malina Hedvig ügyéről.

Orbán Viktor a keddi csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában kijelentette: Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik. Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük.

A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében

Olvasóink írták

 • 3. Qllancs 2013. július 02. 20:47
  „Mikor a Hedviget megverték ??? v. mikor Sólyom L nem engedték be ..? amikor a kettős állampolgárságot NEM TŰRIK !!!
  Ficó..nem haver ! Ezek gyűlölik a magyarokat !!!”
 • 2. _csutak_ 2013. július 02. 17:04
  „Mindkét kormányt ugyanaz a tőkés érdekcsoport mozgatja.
  Miért mondanák el nekünk, hogy mi az igazi céljuk?”
 • 1. pachakuti 2013. július 02. 16:34
  „Szávay István közleményével csak egyetérteni lehet.
  Beszédes, hogy a tudósítás több kétoldalú megállapodást is, amelyek "új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében", viszont velünk ismertetni nem tartja fontosnak. Talán mert tényleg nem azok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt-PM: Orbán nem Magyarországért, hanem saját hatalmáért harcol

Karácsony Gergely szerint az "Orbán-Simicska rezsimet" már csak egy dolog választja el a… Tovább olvasom