Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Jobbik: a kormánynak nincs jó válasza a válságra

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerdán nem adott választ arra, hogyan tálalhat kiutat Magyarország a jelenlegi gazdasági válsághelyzetből.
Hegedűs Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese a kormányfő tájékoztatója után újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor - az előző kormányokhoz hasonlóan - kizárólag olyan "neoliberális kliséket" használt, amelyek zsákutcába juttatták az országot az elmúlt húsz évben.

A jobbikos politikus ehelyett, pártja gazdasági programjából merítve, erőteljes "keleti nyitást" javasolt, valamint kezdeményezte, hogy Magyarország is tegyen lépéseket az államadósság visszafizetésének könnyítése érdekében.

Hegedűs Tamás szólt arról is, hogy a jelenlegi devizaválságot nem a magyar kormány intézkedései, hanem az eurózóna és az amerikai pénzügyi rendszer rogyadozása idézte elő. Ugyanakkor a kabinet felelőségének nevezte, hogy a legsúlyosabb nehézségre, a svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedésére nem kínál hatékony segítséget.
A Jobbik egy éve javasolja a svájci frank alapú hitelek állami támogatással történő forintosítását. Ez a lépés tavaly összesen 500 milliárd forinttal terhelte volna meg az államkasszát, "vagyis nem többel, mint a Mol-pakett megvásárlása" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint a jelenlegi devizaválság ugyan nem jelent közvetlen pénzügyi vészhelyzetet, vagyis most nem fenyeget az államcsőd réme, azonban arra is gondolni kell, hogy a magyar társadalom - Görögországgal vagy Írországgal ellentétben - már nem tud elviselni újabb megszorításokat.

"A magyar lakosság tűrőképessége határához érkezett!" - figyelmeztetett Hegedűs Tamás.

A miniszterelnök a devizaválságról szólva azt mondta: nem fogják hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg. Orbán Viktor bejelentette, hogy a kabinet tartani fogja a költségvetési hiányt, és nem adja fel az arányos adórendszer kiépítését. Hozzátette, hogy a hiánycél tartása további intézkedéseket igényel a kiadási és a bevételi oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasi és osztrák térinformatikai rendszer készült

Közel 450 ezer eurós költséggel térinformatikai rendszer valósult meg az Ausztria-Magyarország… Tovább olvasom