Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Jobbik: botrány a magyar érettségin

A Jobbik szerint Spiró Györgynek önkritikát kéne gyakorolnia, és "antimagyar" tevékenységéért meg kellene követnie a magyar népet.
A Jobbik egy közleményt adott ki az idei magyar érettségivel kapcsolatosan. A jobboldali pártot megdöbbentette, hogy az idei érettségin szerepelt Spiró György egy írása az irodalomolvasásról.

A Jobbik szerint "nincsen helye az érettségin egy olyan ember művének, aki következetesen, évtizedes rutinnal gyalázza a magyarságot, gúnyt űzve történelmünk több nagy tragédiájából, mindenekelőtt Trianonból".

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy Spirónak önkritikát kéne gyakorolnia. "Ezt kezdhetné azzal, hogy élete során elkövetett antimagyar tevékenységéért megköveti a magyar népet" - áll a Jobbik közleményében.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. anna 2009. május 12. 10:34
  „Logaritmus: megsúgom, a Spíró vers nem magyargyűlülő, hanem érteni kéne. Magyarországon az emberek többsége nem tudja még direkten sem értelmezni az írást. A metafóra teljesen lesöntöli a Félanalfabétákat. Sajnos ebben a határon túl nevelkedett magyarjaink élen járnak. A baj, hogy ezek a leárnyékolt figurák azt sem tudják, hogy mit beszélnek, vagy írnak. A példa alant látható, a tavasz 45 pillanat néhány epizódjában. Nem egy Arany János idézet a megnyilvánulásuk, amit nem értenek azért megsértődnek. A sértett önérzet miatt pedig ölni is tudnának. A vak indulat sugárzik minden megnyilvánulásból. Felkoncolni mindenkit aki szerintük lealázza őket. Nos várom, kinek az inge ez a kis szösszenet, ki akar majd karóba húzni?”
 • 45. hazaipalya 2009. május 11. 18:14
  „flux de volt Trianon! kezeltesd magad hazaárulo)”
 • 44. sugárbányász 2009. május 10. 10:38
  „Na ezt a hazarulót (Spiro György) nyomjátok tele kokoval, de úgy, hogy többe ne ébredjen föl!”
 • 43. Babácska25 2009. május 07. 11:35
  „Én csak annyit szólnék hozzá, hogy számomra is vitatható a Spíró-szöveg, meg maga Spíró György személye is ambivalens. Az, ami az érettségi tételben szerepelt, mindenképpen vitaindító, és ezzel nincs is baj. De a mai fiatalság már annyi népbutító szemetet benyelt, hogy - tisztelet a kivételnek - képtelen ennek a súlyát felfogni. A kedves sajtó pedig ismét elérte a célját: gyűlölködés, egymás szítása. Sajnos ilyen szinten igaza van még annak a nagyon idézett Spíró-versnek is. Miért kell rögtön anyázni, egymás torkának ugrani? Sajnos sokan nem látják a fától az erdőt. Az ilyen húzással a sajtónak, a közéletnek, a médiának, mindennek az a célja, hogy egymásnak ugrassza a magyar népet. Addig legalább eltolódik a figyelem a valódi gaztettekről. Mi lenne, ha egyszer végre már elkezdenénk gondolkodni?
  Jobbikról az a véleményem, - ahogy egy történész barátom fogalmazott - egy országba kellenek a szélsőségesek, csak ne jussanak hatalomra soha. Sajnos sok igazság van abban, amit ők vallanak, és ezt annak ellenére mondom, hogy soha nem csatlakoznék hozzájuk.
  Az irodalom és a politika pedig évszázadok óta - sajnos, nem sajnos - szorosan összefonódik. Gondoljunk például Kölcseyre, Himnuszunk szerzőjére, aki komoly politikai, közéleti szerepet vállalt a maga korában.
  Szilágyi Domonkost bemocskolni, vagy belekeverni ebbe a vitába, jó nagy butaság! Inkább olvassatok tőle verseket, lélekemelő, csodás költeményei vannak.”
 • 42. KolomparBeyonce 2009. május 07. 10:39
  „Birodalmi, agy egy okot amie olyan kurva jo szintiszta magyarnak lenni? Mivel kulomb attol mondjuk mint akinek az apja Cseh? Nincs veletlen kis ketujnyi bajusz a te orrod alatt?”
 • 41. Birodalmi 2009. május 07. 09:30
  „hacker, ez a tipikus magamból indulok ki:) attól, h. anyád összekurt a cigányokkal (ezért tudsz nagy turhát köpni is), szlávokkal, kutyákkal, lovakkal és abból lettél te, az nem bizonyíték, h. mindenki olyan:)”
 • 40. HackerSafe 2009. május 06. 23:13
  „Kinem szarja a Jobbikot? mert én olyat turhásat köpök az összesre.. kik ők?
  senkik.. a nagy magyarok és a 90% zsidó,cigány,szláv,orosz vérből van.. nézzen körül saját házatáján elődei kikkel kúrtak.. és akkor majd rájön h őse ősi magyar..
  ennyit erről..”
 • 39. Logaritmus 2009. május 06. 23:12
  „Elárulja végre valaki, hogy Spriró kemény de igaz verse mitől "magyargyűlölő"?”
 • 38. KolomparBeyonce 2009. május 06. 22:52
  „Jaaj, man megin az a franya PINA!”
 • 37. smalltown 2009. május 06. 22:26
  „33
  ne is olvasd, ott van neked a kurucinfo, azt legalabb erted! Az a te nyelveden irodott,te sziriuszrol jott szittya!

  Esterhazyt, Kerteszt es Nadast is kikiallotta a jobb,jobbik,megjobbik a magyarok ellensegenek - egyszeruen szanalmas idiotak! :(”
 • 36. lopicigazsi 2009. május 06. 22:07
  „Úgy érzem, valakit nagyon utálok...
  www.afal.hu
  __________”
 • 35. flexsnake 2009. május 06. 21:55
  „,,Kisírt szemét emelte, s fel-fel nézett: Hol vagy????
  Zúg a harang, eső kopog, oltja már a szomjad.
  Lelketlen fekszel, kihűlt a fény és fakó.
  Legördült fejed, levágta a bakó.

  Zászlaját lengette szél és büszke alázat.
  Miért fekszik? Térdre rogyott? Nincs reá magyarázat.
  Elmosta az eső a vért amit kiontott.
  Elmosta arcát, emlékét. Ki volt ott?

  Nem volt ott senki aki még ma is él.
  Nem emlékszik rá senki aki sose félt.
  Nem emlékszik a bakancsra fejen és az eltört ujjakon.
  Lengetik zászlajuk nevetnek újakon.

  Mert újra eljöttek és várják a tavaszt.
  Elvegyék földjét. Hát hol vagy most paraszt?
  Hol vagy mikor jönnek és taposnak a búzán?
  Lábuk alatt serceg, sírja évek búját.

  Nem tudják mit tesznek, nem értik hogy élek.
  Sírja a paraszt, ordít újra: nem érted hogy félek??
  Nem értik csak taposnak, elkérik az árát.
  Ha nem fizetsz, elfognak, elhozzák az árját.

  Újra és újra öl amíg nemzet a magyar,
  újra és újra tör előre az agyar.
  Ácsolja a bitót,nyitja a koporsót.
  Elfogja és leöli,leöli az utolsót.

  Az utolsó magyart öli le. "”
 • 34. homer 2009. május 06. 21:33
  „Spiró nem egy "érettségi tétel" szinvonalú író, amúgy van egy-két kifejezett jó színpadi darabja.”
 • 33. k.elvis 2009. május 06. 20:29
  „Hát miután elolvastam e magyargyűlölő versét,én sem fogok tőle olvasni semmit.B@sszák ki Spirot az érettségi tételek közül,ne hülyítsék vele a magyar fiatalokat.”
 • 32. Logaritmus 2009. május 06. 19:53
  „31. smalltown: a kérdés jogos, szerintem kevesen és csak keveset. A jobbikosok meg talán csak azt az egy verset, amit örökké idéznek bár fogalmam sincs, mi a baj vele.”
 • 31. smalltown 2009. május 06. 18:00
  „ugyan hanyan olvastak itt kozuletek Spirot?.....”
 • 30. smalltown 2009. május 06. 17:58
  „szegyen a JOBBIK! :(( Nekik kellene kis onkritikat gyakorolniuk.”
 • 29. Lúdasmatyi 2009. május 06. 17:29
  „Szégyen a mostani politika vezetőire nézve,ez az egész.Jöjjön a JOBBIK!”
 • 28. hazaipalya 2009. május 06. 17:27
  „deakicska,a idesz most hallgat hisz páholyban van,az idö neki dolgozik . minek ugrálljon-biztos fizetésük van. a választást is simán fogják nyerni . a msz/m/p meg naprol napra csökken. tehát türelem mindenkinek. :P”
 • 27. Celtis 2009. május 06. 15:49
  „palimadar: Ez utóbbiról nem hallottam mostanáig. Csak Szilágyi verseit ismerem, és azok alapján a legnagyobb magyarok közé sorolom.

  Egy tragikus korban előfordult, hogy az emberek nem dönthettek szabadon a saját sorsukról. A secu-beszervezést feltáró olasz professzor is írja, hogy valószínűleg nem a saját, hanem egyetemista szerelme szabadságának elvesztésével kellett megfenyegessék, hogy besúgóvá váljon. Azt is megállapítja, hogy a jelentések szövegéből nem állapítható meg, hogy azok teljes egészében a költőtől származnak-e, de felmerül a gyanú, hogy a vallatótisztek utólag is beleszerkesztettek.
  Végül a besúgási esetek más megvilágításba helyezik azt a tényt is, hogy Szilágyi egész életében egészségi gondokkal küszködött, és hogy ´76-ban önkezével vetett véget életének. Az igazság talán sosem derül ki.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schweitzer: A holokauszt a nemzet legnagyobb tragédiája

A holokauszt nem csak a zsidóság, hanem az egész magyar nemzet legnagyobb tragédiája volt, s… Tovább olvasom