Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Jógazda: a legtöbb betétes csütörtökön megkapja a kártalanítást

Budapest – A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár legtöbb biztosított betétese legkésőbb csütörtökön megkapja a kártalanítást olyan módon, ahogyan kérte – mondta az MTI-nek Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője.
Az, hogy az egyéb követeléseket milyen mértékben lehet kielégíteni, a 2010-es beszámoló elkészülte után derül ki. Binder István, a PSZÁF szóvivője szerint a felügyelet által korábban megvizsgált szűkített portfólió fél év alatt sokat romlott.

A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár tevékenységi engedélyét tőkeproblémák miatt január elején visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és kezdeményezte a takarék felszámolását.
A biztosított betétek tulajdonosainak nincs miért aggódniuk, őket személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig – 27 millió 885 ezer forintig – az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja, a pénzt postai úton, átutalással, illetve betétbiztosítási kártyán juttatták el az ügyfeleknek.

Az OBA kártalanítási kötelezettsége a takarékpénztár 9,8 milliárd forintos betétállományából (a zárolt betéteket és a kamatköveteléseket is beleértve) 8,5 milliárd forintra terjed ki, összesen 5 457 betétes jogosult kártalanításra.
Az állami garanciás betéteket (186 darab, összesen 43,5 millió forint) is az OBA fizeti majd ki ügynökként, már folyamatban van a szerződés megkötése az állammal – mondta Tóth István.

Az OBA kártalanítási értékhatárát 19, összesen 350 millió forint összegű betét haladja meg, a betétbiztosítás alól kizárt betétek összege pedig 364 millió forint, ezen belül 13 települési önkormányzat összesen 59 millió forintot, három hitelintézet 252 millió forintot „bukott" el. Vannak továbbá olyan betétek is, amelyeknek a jogállását még egyedileg meg kell vizsgálni.

A nem biztosított betéteket, a részjegyeket és egyéb követeléseket (például a közműcégekét) a felszámolási eljárásban értékesített eszközök ellenértékéből lehet majd kielégíteni. A Fővárosi Bíróság már előzetes végzést hozott a felszámolásról, akár már február második felében várható a felszámoló kijelölése, aki a törvény szerint a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet.

Azt, hogy a Jógazda vagyona mire elég, akkor lehet látni, ha már elkészült a takarék 2010-es beszámolója. A takarékszövetkezet közgyűlése január 28-án lesz, a tulajdonosi fórumon a PSZÁF által előírt napirendi pont szerint új könyvvizsgálót kell választani, ő fogja értékelni az eszközöket (a hiteleket, az ingatlanportfóliót és egyéb elemeket) a 2010-es beszámoló keretében.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek elmondta: a felügyeleti biztos ismét áttekintette azt a szűkített portfóliót, amelyet a PSZÁF 2010. június 30-i fordulónappal már vizsgált, és az akkori állapothoz képest „több száz millió forinttal rosszabb a helyzet".

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. január 26. 20:51
    „Tettes:ismeretlen. Pénz a Kajmán szigeteki bankszámlákon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom László: Magyarország nem áll a diktatúra küszöbén

Sólyom László szerint még a médiatörvény megalapozott bírálata alapján sem lehet arra következtetni, hogy Magyarország a diktatúra küszöbén áll. Tovább olvasom