Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Jogellenes VDSZSZ-bérkövetelések

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtökön hozott kiegészítő végzésében megállapította, hogy a Vasúti Dogozók Szabad Szakeszervezetének 1,1 százalékos kiegészítő bérkövetelése jogellenes - tudatta pénteken a MÁV Zrt. A végzés nem jogerős.
A vasúttársaság emlékeztet arra, hogy a bíróság korábban már jogszerűtlennek nyilvánította a VDSZSZ azon követelését - amelyet szintén a "gördülő" sztrájk alapjának tekint -, hogy a MÁV-Start Zrt.-nél 10 százalékos rendkívüli béremelést hajtsanak végre.

A MÁV azért fordult a bírósághoz, mert érvényes bérmegállapodás van a társaságnál, amit a VDSZSZ ugyan nem írt alá, de a többi négy reprezentatív érdekképviselet igen, ezért az hatályos - mondta a Független Hírügynökségnek Sigulinszki Tibor kommunikációs vezérigazgató-helyettes. Amint jogerőssé válnak a bíróság döntései, azok alapot adhatnak a sztrájk joggellenessé nyilvánítását kérő keresetnek - tette hozzá. De a VDSZSZ több okot is megnevezett a munkabeszüntetés alapjaként, vagyis ha csak egy marad is közülük, akkor a sztrájk nem jogsértő - mondta Sigulinszki.

A MÁV számításai szerint a legutóbbi, április 7-i munkabeszüntetés kifulladt, mert a tervezett 1164 személyvonatból 722 nem állt le, a vasutasok 98 százaléka felvette a munkát. A tíz óra hosszan megtartott sztrájk a MÁV-nak csoportszinten 70 százalék veszteséget okozott - áll a társaság közleményében.

Olvasóink írták

 • 3. Gejzír 2008. április 20. 12:58
  „Ha a BKV vezír úr 12 milliója jogos volt semmi munkáért, akkor szívesen vállalom a vezírkedést!”
 • 2. Miracle2 2008. április 18. 19:47
  „Na, akkó röhögjé!”
 • 1. miracle 2008. április 18. 14:11
  „"De a VDSZSZ több okot is megnevezett a munkabeszüntetés alapjaként, vagyis ha csak egy marad is közülük, akkor a sztrájk nem jogsértő"

  Ennek pont fordítva kéne lennie!
  Mert ez azt jelenti, hogy nyugodtan sztrájkolhatnak azért, hogy visszaállítsák a trianoni határokat, ha mellécsapják, hogy az öltőzőjükben legyen több szappan, már is nem lesz jogellenes a sztrájk. Röhej.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem műszaki hiba okozhatta a lezuhant MIG-29 balesetét

Az eddigi vizsgálatok szerint lehet, hogy nem műszaki hiba okozta a csütörtök délután Kecskeméten… Tovább olvasom