Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Jogerős! 8 hónap fogház Pásztor István kézilabdázónak

A volt magyar válogatott tavaly Veszprémben egy gyalogátkelőhelyen motorjával elütött egy 80 éves embert.
Jogerősen nyolc hónapi fogházra ítélte halálos közúti baleset okozása miatt a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság hétfőn Pásztor István volt magyar válogatott és világválogatott kézilabdázót.

A Kahler Frigyes vezette büntetőtanács ezzel helybenhagyta az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság május végén kiszabott büntetését. Nem változtatott a másodfokon eljáró tanács azon sem, hogy a 40 éves Pásztor István - aki jelenleg az első osztályú balatonfüredi kézilabdacsapat kapitánya - öt évig nem vezethet gépjárművet. A vádlott köteles megfizetni 375 ezer forint bűnügyi költséget is.

Kahler Frigyes hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság ítéletét a másodfokú tanács elfogadta, mert az eleget tett a bizonyítási kötelezettségének, és megalapozott tényállást állapított meg. A bírósági tényállás szerint Pásztor István 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen életét vesztette. Az élsportoló a 40 kilométeres sebességkorlátozó tábla ellenére 76-80 kilométerrel hajtott, és az "elütési sebesség" is - az igazságügyi műszaki szakértő szerint - legalább 69-76 kilométerre tehető.

Az elsőfokú bírósághoz hasonlóan a megyei, másodfokú tanács is a vádlott javára írta őszinte, beismerő vallomását, megbánó magatartását, és hogy korábban közlekedési szabályszegést nem követett el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság azt is, hogy Pásztor István családos ember, egy gyermek eltartásáról gondoskodik, magas állami kitüntetése van, megbecsült élsportoló, közösségteremtő személyiség.

Különös enyhítő körülményként értékelte a másodfokú bíróság is, hogy a vádlott felkarolta az elgázolt férfi 80 éves özvegyét, azóta is hetenként látogatja, anyagilag támogatja, és mindenben igyekszik a segítségére lenni. A bíróság mindezekre tekintettel a büntetést az "enyhítő szakasz" alkalmazásával szabta ki, azaz a törvényi minimum "alá szállt" a büntetés kiszabásánál. A tanácsvezető bíró rámutatott, hogy a halálos közúti baleset okozásának vétségét egytől öt évig terjedő fogházzal rendeli büntetni a törvényhozó.

Kahler Frigyes az indoklásban kitért arra is, hogy a védelem indítványát viszont - miszerint függesszék fel a vádlott büntetését - nem lehetett figyelembe venni. Hangsúlyozta: a motoros többszörösen sértette meg a KRESZ szabályait, és ezáltal egy ember halálát okozta. Rámutatott: a baleset bekövetkezése "kizárólag a vádlotti magatartásra vezethető vissza", azaz "sértetti közrehatásról nem lehet szó". Ebben az esetben viszont semmi sem indokolja, hogy egy ember halálával járó, gondatlan cselekményért felfüggesztett szabadságvesztést kapjon a vádlott - hangzott el a tanácsvezető bíró indoklásában

Olvasóink írták

  • 1. t680822g 2011. november 28. 20:06
    „Vannak az egyenlők és az egyenlőbbek... Ez Olyan Stohl Andrásos itélet... Gyakorlatilag büntetlenül megölt egy embert a zebrán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: új választás kiírása a megoldás Esztergomban

Az ellenzéki párt szerint a fideszes többség Esztergomot 2010 előtt adósságcsapdába taszította és… Tovább olvasom