Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Jogsértő Ferencváros parkolási koncessziós tendere

A fizető parkolóhelyek 10 éves üzemeltetésére a IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata által kiírt koncessziós tendert megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), az ajánlatkérőt 1 millió, az ellenjegyző ügyvédet pedig 100 ezer forintra bírságolta - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján található.
A jelenleg üzemelő parkolóhelyek száma 3.050, amelyekhez 96 jegykiadó automata tartozik. A tervezett bővítéssel további 2.200 darabbal nő a parkolóhelyek száma, amelyekhez 66 új jegykiadó automatát létesít az önkormányzat. A nyertes feladata az, hogy saját nevében beszedje a díjat, a különdíjat, továbbá üzemeltesse a jegykiadókat, amelyeket 5 éven belül - a saját költségén - alkalmassá kell tennie a a bankkártyás fizetésre.

A fizetendő koncessziós díj parkolóhelyenként évi nettó 20 ezer forint. Amennyiben az összes parkolóhely átlagában a beszedett díj eléri a 80 ezer forintot, akkor efelett az ajánlattevőnek kell megajánlania azt, hogy a többlet hány százalékát adja át az önkormányzatnak. Az első sáv 80 és 90 ezer, a második 90 és 105 ezer közé esik, a többi 15 ezrenként ugrik egyre feljebb. Az ajánlatkérő a sávokhoz súlyszámokat rendelt.

A január elején megjelent tendert a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. támadta meg a KDB-nél, négy pontba foglalva azt, hogy miért a Centrum Parkoló Kft.-re írták ki azt. A KDB az eljárást felfüggesztette.

Az első pont a parkoló őrökre megkívánt szakképesítést kifogásolta. A második a teljes körű ügyfélszolgálat megkövetelését tartotta jogsértőnek, mivel ilyet csak a Centrum üzemeltet. A harmadik pontban a gazdasági alkalmasság igazolása volt kérdéses, ugyan is csak a 2009 január 8-án kiállított bankigazolás felelt meg a követelményeknek, holott a felhívás csak január 13-án jelent meg. A negyedik pont a többlet-fizetés súlyszámait nevezte jogsértőnek. Az egyetlen értékelési szempont ugyan is a magasabb megajánlott százalék volt. Súlyszámot viszont az összességében legelőnyösebb ajánlat rész-szempontjaihoz lehet rendelni.

A KDB az első pontot elutasította, mivel minden potenciális ajánlatkérőnek lett volna módja kiképezni a parkoló őreit. A második pontba foglalt napi 24 órás ügyfélszolgálatot viszont túlzóan meghatározottnak tartotta a KDB, ezért jogsértőnek minősítette. Jogsértő lett a pénzügyi-gazdasági alkalmasság igazolást megkövetelő banki dokumentum és a többlet bevételt elosztó ajánlatokhoz rendelt súlyszámok is.

A jogsértés reparálható, hiszen a KDB felfüggesztette az eljárást. Ennek ellenére az ajánlatkérő önkormányzatot 1 millió forintra bírságolta. Ilyen esetben viszont kötelező a felhívást ellenjegyző ügyvédet is megbírságolni, ezért Grigássy György 100 ezer forint bírságot kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexuális zaklatás a tűzoltóságnál: nem ez volt az első

Nem a "pálinkakóstoló túrán" történt szexuális zaklatás és megalázás volt az első eset a fővárosi… Tovább olvasom