Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Jogszabály-módosításokat terveznek

Jogszabályok módosítására készül a kormány az augusztus 20-án történtekhez hasonló katasztrófa megelőzésére; a kancelláriaminiszter ehhez az ellenzék együttműködését kéri.
A kormány szeptember 15-ig várja az önkormányzati minisztériumtól azt a javaslatcsomagot, amely választ ad arra, milyen jogszabályok módosítására van szükség – mondta a kancelláriaminiszter a parlament önkormányzati bizottsága előtt kedden Budapesten.
Szilvásy György megerősítette: a nemzeti ünnepen megtartott rendezvény megszervezése során mind a megrendelő Miniszterelnöki Hivatal, mind a tűzijátékot szervező Nexus Kft. a jogszabályoknak megfelelően járt el. Ám a történtek rávilágítanak a jogszabályok hiányosságaira, amelyeket módosítani kell. A kancelláriaminiszter az önkormányzati bizottságban arra hívta fel az ellenzék figyelmét, hogy szükség lehet kétharmados törvények módosítására is. A kancelláriaminiszter e törvények elfogadásában együttműködést kért az ellenzéktől. A politikus emlékeztetett arra, hogy a történtek után elvégzett vizsgálat feltárta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletese – akit emiatt felmentettek tisztségéből – 20-án este nem nézte meg azt az e-mail üzenetet, amely az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) érkezett, s amelyben a meteorológusok a közelgő viharra figyelmeztettek. Szilvásy György hangsúlyozta: a jogi hiányosság nem ment fel senkit az alól a felelősség alól, hogy a közelgő veszélyről szóló információt nem juttatták el a megfelelő döntéshozókhoz. A meteorológiai szolgálat sem mentesül a felelősségtől, hogy nem ellenőrizte az elküldött riasztás megérkezését. Ezért felelősség terheli a két szervezet munkatársait – tette hozzá.
Lamperth Mónika önkormányzati miniszter közölte: értékelésük szerint az OKF-nek a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra fel kell készülnie, valamint át kell tekinteni a tömegrendezvények kapcsán az egyes érintett szervek közötti együttműködést. Ez az eset rámutatott arra, hogy az érintett szervek között nem volt élő, operatív kapcsolat – mondta a miniszter. Ezért elrendelte, hogy a szabályozásban, különös tekintettel a megelőzésre, új, operatív szervezeti és szervezési intézkedéseket kell bevezetni. Rendelkezett arról is, hogy készüljön előterjesztés új, regionális védelmi operatív törzsek, illetve egy olyan riasztási rendszer létrehozásáról, amely lehetővé teszi, hogy a nap minden percében képessé váljon a katasztrófavédelem a mozgósításra és a cselekvésre.

Rossz előkészítés, szervezés

Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke szerint a rendezvény nem volt megfelelően előkészítve, a kormány az igazi felelősöket nem nevezte meg. Nógrádi Zoltán, a bizottság KDNP-s tagja úgy vélte, nem a természeti katasztrófáért, hanem a több halálos áldozatot követelő rendezvény megszervezéséért kellene a politikai felelősséget vállalnia a kormánynak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb távra tervez

Román junior-világbajnok kapussal erősített a magyar bajnok

Audi-ETO. Stancuta Guiu… Tovább olvasom