Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Jogszabálysértőek az autókra vállalt jótállási feltételek

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) álláspontja szerint jogszabálysértő, ha a kereskedő az autóra nyújtott jótállást feltételekhez köti. A fogyasztók csak akkor érvényesíthetik a jótállásból eredő jogaikat, ha eleget tesznek a márkakereskedések által előírt feltételeknek.
Ugyanis ha a tulajdonosoknak a személygépkocsit meghatározott kilométerenként vagy időszakonként ellenőrzésre viszik az arra kijelölt márkaszervizekbe, akkor az több tízezer forintos többletköltséget jelent. A FEOSZ ezért közérdekű keresetet indít a Honda Hungary Kft. ellen.

A szövetség közleménye szerint, az általuk tisztességtelennek tartott szerződési feltétel megszüntetése érdekében megkeresték a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét, amely azonban jogszerűnek tartja a fogyasztókra hárított díj kifizetését.

A jelenlegi gyakorlat szerint újonnan vásárolt autók esetén a fogyasztók csak akkor érvényesíthetik a jótállásból eredő jogaikat, ha eleget tesznek a márkakereskedések által előírt feltételeknek, így saját költségükre a személygépkocsit meghatározott kilométerenként vagy időszakonként ellenőrzésre viszik az arra kijelölt márkaszervizekbe.

Ez a fogyasztóknak - a működtetési költségeken felül - akkor is jelentős kiadást jelent, ha nem használják az autót. Amennyiben a feltételeket nem teljesítik, akkor az a jótállás elvesztésével is járhat.

A szövetség álláspontja szerint az autó alkatrészei, tartozékai bizonyos használati idő után felújításra, kicserélésre szorulnak, így műszaki, baleset megelőzési, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi okok indokolhatják a rendszeres, kötelező átvizsgálást és alkatrészcserét. De garanciális időszakban ezért - a FEOSZ álláspontja szerint - nem számítható fel külön díj a fogyasztóknak. Az ezzel járó költségeket a jótállási idő alatt a kereskedőknek kell viselniük.

Olvasóink írták

  • 1. che 2008. július 21. 15:20
    „De hát ebből élnek a gomba módra szaporodó márkaszervizek ! Az eladott új autó árábol, a hitelező bank százalékos juttatásából, a használt autó eladásából nem elég a bevétel ezért a szerviz (kötelező) oly drága és főleg ha (tisztelet a ritka kivételnek) ki sem cseréllik az olajat,szűrőt,gyertját,fékbeteétet...mert hogy a gyári alkatrészekkel bőven futhat a jármű több tizezer km-ert, aztán a garancia idő eltelte után(addig ugy sem szolnak a hibákról) újra fizethetünk mert az már a mi hibánkból adodó meghibásodás...Jó üzlet ez !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától öt forinttal olcsóbb lesz a benzin

Öt forinttal csökken szerdától a benzin és a gázolaj ára is a hazai kutakon. A számítások szerint a… Tovább olvasom