Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Jogszerűnek találta az Európai Bíróság az iparűzési adót

Föllélegezhetnek a magyarországi önkormányzatok: az Európai Bíróság szerint ugyanis jogszerűen szedik be a helyi iparűzési adót. Ha számukra hátrányos ítélet született volna, az mintegy ezermilliárd forint visszafizetésére kötelezte volna az önkormányzatokat.
Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében jogszerűnek minősítette a magyar önkormányzatoknak fizetendő helyi iparűzési adót (HIPA). Ezzel elutasította a többi közt a Schneider Electric Hungária RT, E.ON, IS Hungary kft,, az OTP Garancia Biztosító RT, az Erste Bank Hungária RT keresetét.

A cégek arra hivatkoztak, hogy ez az adónem nem egyeztethető össze az EU úgynevezett hatos ÁFA-irányelvével. Ez ugyanis kimondja, hogy a tagállamokban csak egyetlen forgalom alapú adónemet lehet kivetni. Az Európai Bíróság ítéletében azonban kimondja, hogy a közösségi ÁFA irányelvekkel összeegyeztethető a HIPA, mert tételesen kimutatható, hogy annak nem alapja az adott vállalat forgalmából származó bevétel.

Az Európai Bíróság korábban már döntött a magyar HIPA-hoz nagyon hasonló olasz adónemről. Tavaly a testület kimondta, hogy az Itáliában szedett regionális adó (IRAP) összeegyeztethető az Uniós szabályokkal.

Ezt követően valószínűsíteni lehetett, hogy a magyar beadványok ügyében is hasonló ítélet várható. Korábban ugyanis több szakértő úgy vélte: a HIPA és az IRAP is ellentétes a közösségi előírásokkal, így az adók beszedése sem szabályos, ezért vissza kell fizetni a pénzt a vállalkozásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereketető - Hogyan adjuk be a gyereknek?

Életmód - Mennyi badarságot vagyunk képesek mondani akkor, amikor csemeténk elkezd finnyáskodni:… Tovább olvasom