Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Jóindulatú tréfák célpontjai

Két Kosztolányi Dezső és egy Katona József is él Vásárhelyen. A magyar irodalomból ismert neveik miatt többször kerültek tréfás helyzetbe. A jeles íróval, költővel és drámaíróval csak névrokonságban állnak.
Katona József könyvkereskedő lett, nem drámaíró
Két vásárhelyi férfi, apa és fia is viseli a Kosztolányi Dezső nevet. A papa a Villeroy & Boch Magyarország Rt.-nél dolgozott műhelyvezetőként, fia háztartási gépszerelő. Ifjabb Kosztolányitól megtudtuk, hogy folyamatosan jó szándékkal viccelődnek velük az emberek amiatt, hogy nevük megegyezik a híres író-költő és műfordítóéval.

– Bő egy hónapja becsöngetett hozzánk a kéményseprő. A Kosztolányi név olvastán azt mondta, ugyan rossz volt irodalomból, de annak idején tanult egy Kosztolányiról. Azt már csak találgatta alighanem Sándorról vagy Józsefről, aki úgy emlékezett, meseíróként lett híres. Ekkor esett le nekem, hogy nem viccel a nevemmel, tényleg nem figyelt irodalomórákon – mondta ifj. Kosztolányi.

Szintén már elhunyt édesapja nevét viseli Katona József vásárhelyi könyvkereskedő. Tőle bemutatkozás után gyakran megkérdezik akkor vajon ő írta a Bánk bánt? Annak idején gimnáziumi felvételi elbeszélgetésén pedig a bizottság külön is kérdezgette e történelmi drámáról.

– Leginkább április elsején érdeklőnek tőlem, mikor dedikálom már a Bánk bánt a könyvesboltban, ugyanis szeretnének egy autogramot egy ma is élő klasszikustól – tette hozzá azzal, tudomása szerint nem állnak rokonságban drámaíró (név)elődjével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szép halálért dolgoznak

A hospice-szolgálat nemes feladatának tekinti a gyógyíthatatlan betegek és hozzátartozóik lelki… Tovább olvasom