Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Jól fogadják a krízisalapot a szociális miniszter szerint

Pozitív a krízisalap fogadtatása a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz beérkezett tapasztalatok alapján. Herczog László tárcavezető csütörtökön úgy nyilatkozott: jelenleg csaknem 4,2 milliárd forintból gazdálkodnak, de az összeg rövid időn belül kiegészül az ígért 5,5 milliárdra.
A miniszter arról is beszélt: nem támogatják a monoki polgármester által kezdeményezett szociális kártyát, mert az alkotmányellenes és számtalan ponton problémás.

A költségvetésből, az áramszolgáltatók túlfizetéseiből, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bírságaiból, valamint magánszemélyek és cégek felajánlásaiból áll össze a krízisalap. Herczog László azt mondta: a pénzösszegek egyik része már az alapban van, a másikról pedig megszületett a döntés. Hozzátette: jelenleg 4,2 milliárd forinthoz lehet hozzáférni, ami napokon belül kiegészül. A tárcavezető szerint vannak félreértések a krízisalap kapcsán, hiszen például formailag igaz, hogy a nyugdíjasok nem igényelhetnek ebből támogatást, azonban ők az 500 millió forinttal megnövelt Méltányossági Nyugdíjkeretből kaphatnak segítséget.

Kovárik Erzsébet szociálpolitikai szakállamtitkár azt mondta: a krízisalap azoknak nyújt támogatást, akiket az önkormányzat nem tud támogatni, mert az egy főre eső jövedelmük meghaladja a nettó minimálbért, ugyanakkor a válság miatt önhibájukon kívül olyan helyzetbe kerültek, hogy nem tudják fedezni számláikat. A szakállamtitkár hozzátette: alaptalan az a félelem, hogy a kiosztott támogatásokat visszaveszik az emberektől, ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy jogszerűtlen volt az áramszolgáltatók befizetése.

Heczog László a szociális kártyáról azt mondta: a dolognak van a nemzetközi és a monoki értelmezése, a kettő azonban nem esik egybe. A miniszter hozzátette: más országokban ez egy kiegészítő támogatás az egyéb járandóságok mellé. A tárcavezető szerint a monoki polgármester hatóságilag szólna bele a segély felhasználásába és abból a hibás feltételezésből indul ki, hogy aki szegény, az nem gondolkodik és nem gondoskodik a családjáról.

Herczog László szerint az üzletek kijelölése sérti a versenysemlegességet, ráadásul az érintett helyek óvatosan árat is emelhetnek. A rendszer torz lenne abból a szempontból is, hogy a kártya ugyanúgy az uzsorások kezébe kerülhetne. A tárcavezető hozzátette: sem az államkincstárnak, sem az önkormányzatoknak nincs jogalapjuk szociális kártyát készíteni, és az is kérdéses, hogy milyen alapon dőlne el, hogy ki kapja kártyán a segélyt és ki az eddig megszokott módon.

A krízisalapot egymilliárd forintos kezdőösszeggel hozta létre a kormány, hogy a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe jutottakon segítsenek. A rászorulók 20 és 50 ezer forint közötti összeget kaphatnak.

Olvasóink írták

 • 9. eva45 2009. augusztus 07. 14:55
  „Én végig olvastam a rendeletet, és tegye fel a kezét az aki jogosult a támogatásra. Olyan jól magalkották nehogy véletlenül valaki is részesülhessen belőle.”
 • 8. Horton 2009. augusztus 07. 10:34
  „5. " Rómeó "

  Nem eltakarodnunk kellene, hanem " kúrvára " összefogni, és eltakarítani ezt a tetves brigádot.....
  Annyira bírkák vagyunk, hogy már fáj.....
  Nyíltan leírnak valamit, amitől égnek áll a hajunk, és nem csinálunk semmit, de semmit az ég adta világon, csak morgunk mint a bolhás kutya, és várjuk a sült a galambot......
  Ezért is teszik azt, amit tesznek, mert velünk / magyarokkal /, ezt röhögve meg lehet csinálni.....
  Mindenre bólogatunk........mint, ahogyan most is.......
  ....csak, ennyit szerettem volna mondani.”
 • 7. Power 2009. augusztus 07. 09:53
  „Banánköztársasággá lettünk.”
 • 6. sörpocak 2009. augusztus 06. 22:37
  „4.!
  Ez így van. Az nem alkotmány ellenes, hogy azok, akik tényleg rászorulnának, azok azért nem igényelhetik, mert már az idén 2szer kaptak rendkívüli segélyt? És ez a kétszer adott, meghaladja egy ezressel a 15 ezer forintot? Azok miért nem igényelhetik? Ők nem a kocsmába, vagy a játékterembe vinnék!”
 • 5. KolompárRómeó 2009. augusztus 06. 20:17
  „Szánalmas ez a (by Gy.F.) qrv@ország. "Véletlenül" többet számláz a Démász, a különbözetet meg lenyúlják, olyanoknak adják, akik amúgy sem fizetik a számlát, lopják az áramot (azaz azt is MI fizetjük) és ezt "keresztyéni szeretetből" odaadják ezeknek. Jó kis választási kampány.

  Megérett a totális pusztulásra az ország. Aki teheti, takarodjon. Hogy ismét a nagy reformer, ájrópéer, nagy államfit idézzem.”
 • 4. tricse 2009. augusztus 06. 18:46
  „Forog a gyomrom ettől a krízisalap nevű elmebeteg ötlettől! Már megint azok állnak oda a markukat tartva akiknek amúgy sem lenne rá szükségük csak már zsigerből igényelnek! Nincs rászorultsági szűrő,mert a keresetigazolás messze nem az! Szórják a pénzt kampányfogásilag!
  EBBŐL A PÉNZBŐL MINDEN MAGYAR DIÁK INGYEN JUTHATOTT VOLNA IDÉN TANKÖNYVHÖZ!
  Na ez lett volna méltányos és igazságos!”
 • 3. garbon 2009. augusztus 06. 18:42
  „A szociális miniszternek kell adni a krizis alap reá eső részét.”
 • 2. achilleus 2009. augusztus 06. 17:54
  „A krízisalapból kapott pénz átlagban 1 havi törlesztőrészlet befizetésére (sem) elég. De az a lényeg, hogy ez is a bankokhoz kerül. Majd folytatódik ott, ahol abbamaradt (1 hónappal később kerül dobra az ingatlan). Végsősoron (vö: achilleus 2009.08.06. 17:37) tehát az áramszolgáltatók által megkárosított fogyasztók fizetik a bankok még behajtható törlesztőrészletét. /Ráadásul még azt a látszatot is keltik, hogy Bajnai is jótékonykodik. Elképesztő./”
 • 1. achilleus 2009. augusztus 06. 17:37
  „"áramszolgáltatók túlfizetéseiből"
  Hohohohoho-hÓ! Ki fizetett túl?? A lakosság fizetett túl, mert az áramszolgáltatók TÚLSZÁMLÁZTAK! A kormány - a megkárosított fogyasztók számláján való jóváírás helyett - tetette át az összeget a krízisalapba, ez az összeg önmagában meghaladja a 3 milliárd forintot, azaz a jelenleg rendelkezésre álló összegnek (4,2 Md) több mint kétharmada. Lopott pénzből megy az osztogatás, elvtársak! /Pofátlanság netovábbja ezenkívül, hogy Bajnai is ide passzolja fel nem vett fizetését, persze nagy csinnadrattával./”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt gyűjt az SZDSZ a Kislétán meglőtt kislánynak

Országos gyűjtést szervez az SZDSZ-Új Generáció a Kislétán súlyosan megsebesített 13 éves kislány gyógykezelésére és nevelésének támogatására. Tovább olvasom