Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Jön a cigány gárda!

Több cigány vezető mély megdöbbenésének adott hangot a hírre, miszerint Pádár László, a Cigányok Érdekvédelmi Szervezetének (CÉSZ) megyei elnöke cigány gárdát alakítana. Pádár viszont eltökélten kitart elképzelése mellett és – mint mondta – több magánszemély csatlakozási szándékát jelezte.
Horváth Attila bomlasztónak, szerencsétlennek, s egyben feszültségkeltőnek is tartja a szándékot, az időt és a módszert is. A megyei cigány kisebbségi elnököt kedden többen is hívták telefonon gárda-ügyben, de volt, aki személyesen fejezte ki ellenszenvét.

– Nem szeretnénk a jelenleginél nagyobb feszültséget a cigányok és a többségi társadalom között – magyarázta a megyei kisebbségi elnök. – Ha megalakul a cigánygárda, izgatás gyanúja miatt feljelentéssel élünk, ezt eldöntöttük.

– A felröppent hírek szerint a jelenlegi vajda lenne a gárda vezetője, de bízunk Lakatos László (Csintó) józan ítélőképességében, abban, hogy visszavonulót fúj – mondta a Kisalföldnek a megyei cigány kisebbségi elnök, Horváth Attila.

Az egymás ellen vonuló gárdák helyett

Vissza kell állítani a Belügyminisztériumot, és meg kell erősíteni a rendőrséget, mert az egymás ellen vonuló gárdák helyett az államnak kell megvédenie állampolgárait – jelentette ki a Magyar Demokrata Fórum elnöke kedden. Dávid Ibolya ezt arra reagálva mondta, hogy lapunkban tegnap megjelent: a megyei cigány érdekvédelmi szövetség Cigány Önvédelmi Gárda létrehozását tervezi.

Vass Tibor, az iváni cigány kisebbségi önkormányzat elnöke Pádár László mellett áll, és támogatja a gárda létrehozását.

– Azért vagyunk a gárda mellett, mert többet nem szeretnénk
rettegni és elbujdosni, mint az elmúlt héten szombaton, a Magyar Gárda felvonuláskor is tettük. Magyarországon születtünk, és a jövőben is Ivánban szeretnénk élni – fogalmazott a romavezető.

Teleki László, a romaügyekért felelős miniszteri biztos a kisalfold.hu érdeklődésére elmondta, semmiképpen nem támogatna egy ilyen formációt, ellenzi a törekvést, hiszen gárda-ügyben a bíróság már döntött, ugyanakkor a miniszteri biztos azt sem tartja szerencsésnek, hogy a politikát utcára vigyék a szervezők.

– Ostobaságnak tartom az egész felvetést – nyilatkozta kicsit nyersebben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. – Pádár László lehet, unalmában, vagy rossz lelkiállapotában nyilatkozott így, hiszen a cigány gárda megalakítása csak tovább erősítheti a meglévő feszültségeket.

– Háborút és erőszakot szül – fejezte ki nemtetszését Sárközi Antal (Bandi), a dunántúli vajdaszövetség elnöke is, aki teljes mértékben elhatárolódik a szervezőktől és a gárda-ügytől is. – Pádár László csináljon azt, amit akar, de az én cigányaimat nem engedem. Nekünk munkahely és megélhetés kellene mindenféle figyelemfelkeltés helyett.

Ifj. Bogdán János, az országos cigányönkormányzat szóvivője arra hívta fel a figyelmet, a szervezők gondolják át újra, hogy a cigánygárda szervezése milyen politikai, jogi és erkölcsi károkat okozhat.
– Ezúton is kérjük az alapítókat, vonják vissza a szándékukat – nyilatkozta megkeresésünkre az ÖCO szóvivője.

Többen is jelentkeztek

Továbbra is kiáll a Cigány Önvédelmi Gárda létrehozása mellett Pádár László, a megyei cigány érdekvédelmi szövetség vezetője. Az érdekvédő tegnap a Kisalföld érdeklődésére kijelentette, az új szervezetben kizárólag erőszakmentesen tevékenykednek a romákért, és elutasítják a radikalizmus minden formáját.

– Vonulni sem fogunk, célunk a békés figyelemfelkeltés. Már kedden is számos megkeresés érkezett hozzánk, főként magánszemélyek jelentkeztek tagnak – tette hozzá Pádár László. – Terveink szerint ezen a héten, vagy a jövő hét elején sor kerülhet az alakuló ülésre.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. SP 2009. február 04. 22:02
  „61. hozzászólás flexsnake 2009.02.04. 21:05
  """Amiről én beszélek az az utcán vonulgatos "" (ó)

  A vándormadarak vonulnak program nélkül.

  A cikk: """" Az érdekvédő tegnap a Kisalföld érdeklődésére kijelentette, az új szervezetben kizárólag erőszakmentesen tevékenykednek a romákért, és elutasítják a radikalizmus minden formáját.

  - Vonulni sem fogunk, célunk a békés figyelemfelkeltés.""""”
 • 61. flexsnake 2009. február 04. 21:05
  „58. hozzászólás SP 2009.02.04. 19:15
  Amiről te beszélsz az a vajda rendszer és már létezik. Amiről én beszélek az az utcán vonulgatos erőfitoktatás, arra semmi szükség. A félkatonai szervezetek vonzzák a bűnözőket. Nem is olyan rég egy gárdademonstráción fogtak körözött bűnözőt aki mellesleg tagja a gárdának...

  57. hozzászólás Conquer 2009.02.04. 18:21
  Az utóbbit már el is vesztetted mivel az oldal köteles a hatóság felé azonosítás céljából a rögzített információkat átadni Egyébként meg mindenki proxyzik :D Mondjuk én nem értem minek kellett egy ügyvédet fikázni mikor a cikk nem róla szólt.”
 • 60. gardista33 2009. február 04. 20:42
  „logar,megint tévedtél.”
 • 59. gardista33 2009. február 04. 20:41
  „nem jön :D Belebukott a Roma Gárdába az MSZP-s Pádár László. Először visszavonta a cigány önvédelmi szervezet létrehozására tett javaslatát, majd önkormányzati képviselői mandátumáról is lemondott.”
 • 58. SP 2009. február 04. 19:15
  „56. hozzászólás flexsnake 2009.02.04. 18:08
  """"""""""Semmilyen gárda ne legyen."""""""""""""""
  A demokráciába az is belefér, hogy legyen.
  Több, kívánatos 1 olyan szervezet, ami saját etnikumát kontrollálja, regulázza.

  (pl. vannak vallási csoportok is, akik saját erkölcsi normájuk szerint élnek törvényesen)

  Könnyebben befogadják a viselkedési normákat, ha azt a saját kiválasztott társaiktól kell akceptálni.
  Ha törvényes keretek közt működik, a céljaik elfogadhatók, más jogait nem sérti, akkor miért ne legyen.”
 • 57. Conquer 2009. február 04. 18:21
  „52. hozzászólás No.6-Sy 2009.02.04. 17:20

  A rágalmazás tényállása akkor valósul meg, ha valakiről nagy nyilvánosság előtt valaki valótlan tényt állít vagy valós tényt hamis színben tüntet fel és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz.
  Magánvádas a történet.
  Megjegyzem, ha az ügyvéd tényleg kéri az IP címek kiadását, tegye sőt perelje be az érintetteket (engem is ha akar) személyiségi jogai védelme érdekében. De ígérem, hogy ha nem bizonyul be a dolog, hamis vád miatt én is feljelentést fogok tenni illetve a DM, ha kiadja az IP-ket (bár az én proxy-mat nézhetik), akkor magánadatokkal való visszaélés miatt a Dm-et is perbe vonom és polgári pert is kezdeményezek. A legjobb védekezés a támadás
  Elég szomorú, hogy egy sokakat érintő ügyben az emberek nem mondhatják el a véleményüket. Ez jellemzi a DM-et. De ezt már megszokhattuk.
  Ezzel az ügy részemről lezárva, úgy érzem, hogy nem bántottam meg senkit... Mások sem tették véleményem szerint, de a pénz nagy úr...”
 • 56. flexsnake 2009. február 04. 18:08
  „Valamelyik cikk a napokban említette hogy a polgárőrséggel és a városőrséggel akar együttműködést a rendőrség. Ha jól emlékszem ez Miskolcra érthető volt. Amit én furcsálok mert már régen így kellene működniük.
  A közbiztonság sok településen szar. De ez ellen nem csoportok tudnak tenni hanem a lakosság önszerveződése. Ilyen az hogy Katinéni a másodikról megkérdezi ha idegent lát a házban hogy kihez jött... Eleve van a polgárőrség, tessék belépni még csak menetelgetni sem kell. Rengeteg cselekményt megakadályoztak már a polgárőrök kezdve a vagyon elleni bűncselekményektől az erőszakos cselekményekig, pedig csak polgári jogokkal rendelkeznek. Szervezettség kérdése. Semmilyen gárda ne legyen. Legyenek viszont olyan emberek akik nem mennek tovább ha éppen egy embert csépelnek az utcán.”
 • 55. achilleus 2009. február 04. 17:57
  „54. hozzászólás flexsnake 2009.02.04. 17:42
  Így van, a polgárőrségeket (és a rendőrséget) kell megerősíteni.
  /Nem pedig védelmi pénz szedéséből funkcionáló bandákat legalizálni!!/”
 • 54. flexsnake 2009. február 04. 17:42
  „nincs jövője az ilyen szervezeteknek. Nincs értelmük. Ha az összetartást akarja demonstrálni azt megteheti az egyén egy karitatív dolog kapcsán. Mehet homokzsákokat pakolni vagy ruhát osztani szegényeknek, stb...
  Az ilyen erőfitoktatás félelmet kelt minden nyugalomra vágyó emberben. Függetlenül attól hogy milyen nemhez,rasszhoz vagy nemzetiséghez tartozik.
  Meg kell nézni milyen polgári szervezetek léteznek és milyen célból alakultak.
  Ott van például a polgárőrség akik a köz és vagyonbiztonság megtartása érdekében működnek önkéntes alapon.
  Hivatkozni például a rossz közbiztonságra és mindenféle gárdákat alapítani hülyeség. Lépjenek be a polgárőrséghez, és tudnak tenni a közbiztonságért.”
 • 53. Logaritmus 2009. február 04. 17:30
  „Az egyik hülye gárda hatására megalakul az ellenpárja, szintén hülye gárda. Ennyi a történet. Várható volt szerintem.”
 • 52. No.6-Sy 2009. február 04. 17:20
  „Off:

  42-43: Egyetértek.

  A szabad véleménnyílvánítás alkotmányos alapjog, a rágalmazás, a jóhírnév megsértése pedig mindössze a Btk. egy-két szakasza. (De úgy látom, mostanában nagyon divat lett ebből megélni, azonnal IP-címekkel és perrel fenyegetőzni. KIcsinyes dolog.) Az alkotmány a jogszabályok hierarchiájában magasabban áll, mint a Btk.

  A DM eljárásán kissé megdöbbentem: úgy gondolom, a kollektív bűnösség elve nagyon lejárt. Persze, ha az ügyvéd úr - akit ennél korrektebbnek véltem - azonnal perrel fenyegetőzött, brútforsszal, nyílván okosabb volt mindent törölni. Erről ennyit.

  OFF”
 • 51. Conquer 2009. február 04. 17:01
  „42. hozzászólás Mathiasking 2009.02.04. 15:24

  Te honnan vagy ilyen jól értesült? Vagy csak riogatod a jónépet?”
 • 50. lacipapa68 2009. február 04. 17:01
  „Miért van az,hogy a cikk elolvasása óta folyamatosan röhögök /kb. 10 perce/ ?..”
 • 49. Mathiasking 2009. február 04. 16:46
  „Efje!

  Igazán durva a klipp igaz? Ez a nagy büdös magyar valóság! Akkor nem kellene csodálkozni a cigány gárdán sem!”
 • 48. westwood 2009. február 04. 16:37
  „Bennem a cigány gárda félelmet kelt.
  Azonnal vonuljanak ki a ballib fajvédő szervezetek, hogy itt bizony diszkrimináció és megfélemlítés történt.
  Egyébként ez a legjobb példája annak, hogy mennyire nem akarnak asszimilálódni..

  körülbelül a szarnak egy pofon kategória, csak csinálják/bár nem kéne engedni-mert félelemkeltőek és magyarságellenesek , pláne ha a vezető egy priuszos varjú/viszont ha erre még támogatást is kapnak, akkor tényleg azt mondom, hogy ez az ország végképp a cigányoké”
 • 47. spiler 2009. február 04. 16:32
  „egyenruha szine............fekete
  kedvenc medár..............varjú
  amit utálnak.................munka /tisztelet a kivételnek/
  feladat........................segély kérés
  biróság feladata.............feloszlatás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 46. spiler 2009. február 04. 16:29
  „navégre már csak ti hiányoztok...........szerintem segélyt kértek az egyenruhára,bulikra kolompár orbántól.....................na ez aztán szép...........akkor nem értem mért kell feloszlatni a gárdát................na politikuskáim most mia lósz.......t csináltok ezeket is feloszlatjátok, lesz itt per ezért kell ennyi jogász.”
 • 45. efje 2009. február 04. 16:15
  „Megnéztem. Fel percig bírtam. Kb.11 éves kislánynak meg tényleg tetszhet, de nem o indul mert visszamondta. Hogy a többi száz milyen nem tudom, de hogy a Szulákéknak ez tetszett legjobban az durva.”
 • 44. Mathiasking 2009. február 04. 15:41
  „Gyerekek!

  Szét röhögtem az új magyar könnyűzenei botrányon magam. Az Eurovizós dalfesztivál dala kiütötte a biztosítékot a svédeknél, de itthon is! Hallgassátok és nézzétek:

  Mark "klipje": http://www.youtube.com/watch?v=_8OYK8m97hY
  A svéd eredeti: http://www.youtube.com/watch?v=jkWcVYru8RY”
 • 43. achilleus 2009. február 04. 15:40
  „Mathiasking 2009.02.04. 15:24
  Magam nem szóltam hozzá a témához, de felháborítónak tartom az ügyvéd úr eljárását. Mindamellett érdekes, hogy a Délmagyar bizonyos magánszemélyek "kérésére" szinte azonnal ugrik, miközben máskor téves információkat sem hajlandó kijavítani. Más, felhívom figyelmét az ügyvéd úrnak, hogy a hozzászólások mellett megtalálja a "moderálásra küldöm" szöveget. Megpróbálta-e az ügyvéd úr a sértő bejegyzéseket ily módon eltávolíttatni? Ha nem, akkor miért nem? Ha megpróbálta és nem teljesítették, akkor perelje a Délmagyart! Ha nem próbálta meg, akkor pedig nincs keresni valója, sőt az a látszat keletkezik, hogy nem is a "jóhírnév" a fontos, hanem a pénz. Üdvözlettel”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suchmann: Nem lehet ezerféleképpen rángatni a társadalmat

A politikai pártok közötti, legalább részbeni konszenzus lehet a gazdasági válság megoldásának első… Tovább olvasom