Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Jön a Közérdekvédelmi Hivatal

A hivatal azokat az eseteket vizsgálná ki, amikor sérülnek a tisztességes eljárás követelményei, sőt megvédené azokat is, akik bejelentik a korrupciógyanús ügyeket.
Ide tartozik például az, amikor szemet hunynak a jogsértések felett, de az is, amikor a határidőket mulasztják el betartani a hivatalokban.

A hivatal a társadalmi vita után, néhány hónapon belül kezdhetné meg munkáját, és a tervek szerint közérdekvédelmi bírságot is kiszabhatna. Elnökét a kormányfő és a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választaná meg egyszerű többséggel - mondta Daróczi Dávid csütörtöki tájékoztatóján.

A hivatalt széles vizsgálati jogkörrel és azonnali intézkedési lehetőséggel ruháznák fel. Eltilthatná tisztségük betöltésétől a cégek és szervezetek azon vezetőit, akik eltűrik a szívességeken és más előnyökön alapuló munkakapcsolatokat. Sőt, a vétkes köztisztviselő és főnöke ellen is fegyelmi eljárást kezdeményezhetne a hivatal - hangzott el.

Az új intézmény antikorrupciós kampányokkal hívná fel a figyelmet a tisztességes eljárás fontosságára, ingyenes jogi tanácsadást nyújtana és gondoskodna a bejelentők védelméről is. Az illető akár anyagi támogatásra is számíthatna, ha az általa nyújtott információk miatt elveszíti a jövedelmét, és a közérdekvédelmi bírságból is részesedhet - mondta Daróczi.

A kormány a lobbitevékenység szabályain is szigorítana. A döntéshozó szervek tisztségviselőinek nem csupán a lobbisták, hanem minden más szervezet - gazdasági társulások, egyházak, társadalmi- és szakszervezetek - ilyen irányú tevékenységéről is be kellene számolnia. A kabinet javaslata szerint a választott politikai tisztséget betöltők, az állami vezetők és a magas beosztású köztisztviselők nem csak a megbízatásuk ideje alatt, hanem utána két évig sem végezhetnének lobbitevékenységet - mondta a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

 • 9. maci52 2009. február 06. 06:27
  „Ez a fülesbagoly mellébeszél,már van annyi hivatalunk,minek még egy.Vagy már Ferusék sem bíznak az APEH-ban.A nagyhalakat elengedik,egy-két szír-kenyai-tadzsik azért hogy neve legyen a gyereknek elkapnak,a kisembert felfalják,ők is lehajolnak a pénzért.”
 • 8. nyomdasz63 2009. február 05. 22:53
  „2 fölösleges dolog : a hivatal, + a Daróczi neve kékkel !”
 • 7. achilleus 2009. február 05. 20:24
  „Mert az Állami Számvevőszék, biztos fideszes ...”
 • 6. KolompárRómeó 2009. február 05. 19:57
  „"Az új intézmény antikorrupciós kampányokkal hívná fel a figyelmet a tisztességes eljárás fontosságára."

  Végre megint lesz hova elqrni az adóforintokat. Remélem, Fajkasházi is kap pájmillát jendkívül humojos fojmában töjténő népszejűsítésje.

  Csak nem baxnak már ki saját magukkal az elftársak! Hiszen akkor saját magukat kéne legelőször bemószerolni!”
 • 5. CsImre 2009. február 05. 19:28
  „Amíg abban a hivatalban is emberek dolgoznak...”
 • 4. achilleus 2009. február 05. 18:48
  „Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is: még hónapok kellenek, míg feláll az általa kezdeményezett úgynevezett Közérdekvédelmi Hivatal, amelynek a korrupció ellen kellene küzdenie.”
 • 3. Hmmm... 2009. február 05. 18:35
  „Az a helyzet, a tevekenysegre szukseg van. A kerdes, miert nem teszik a mar meglevo illetekes hivatalok? Az APEH-nek lehetne pl egy onallo, fuggetlen csoportja, es akkor nem kell egy egeszen uj hivatalt letesiteni mindenfele vezerigazgatoval es igazgatokkal.
  A masik kerdes, tud-e egyaltalan fuggetlen lenni manapsag barmifele hivatal?”
 • 2. ojack 2009. február 05. 18:09
  „a HIVATAL MEGINT AZ IMPRODUKTIV MUNKAERŐT KAROLJA FEL.Mi a francnak kell minden dologhoz hivatal,Ja,hogy szaporítsuk a seggnyalók és az ingyenélők táborát.”
 • 1. achilleus 2009. február 05. 17:55
  „Megint egy sóhivatal! Ez lenne a válságkezelés?
  Minden fentemlített visszaélés esetében van olyan szerv, amely illetékes eljárni.
  A már létező törvényeket kellene betartatni, és nem újabb és újabb hivatalokat (köztisztviselőkkel, költségvetéssel ...) kreálgatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankrablások - egységes riasztási rendszert javasoltak

Többek között egy egységes, az egész országra kiterjedő riasztási rendszer kidolgozását… Tovább olvasom