Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Jóri András: ne készüljön pozitív adóslista

Jóri András adatvédelmi biztos továbbra is ellenzi a pozitív adóslista, illetve az úgynevezett teljes, a nem fizetőket és a rendszeresen törlesztőket is felsoroló lista létrehozását - olvasható közleményében. A biztos az új parlament elé kívánja vinni a pozitív adóslistáról szóló vitát.
A közlemény kifejti: az üzletág szabályozása nem alapulhat a pénzügyi szervezetek által önkényesen meghatározott szerződési feltételeken, hanem csak törvényen. Kérdéses az önkéntesség ott, ahol a gazdasági erőfölényben lévő hitelező áll szemben a hitelfelvevővel, ezért a biztos az új parlament elé szeretné vinni a pozitív adóslista szabályozásával kapcsolatos országgyűlési vitát.

A közlemény úgy folytatja, "példátlanul széles körű, a közüzemi szolgáltatók és a telefontársaságok listáival összevont teljes körű adóslista kialakítására törekszik több magáncég". Ez adatbiztonsági, nemzetbiztonsági szempontból is kockázatot jelent - véli Jóri András.

Mint írja, a pozitív vagy teljes adóslista mellett az üzleti szféra úgy érvel, hogy létrehozásával megelőzhető a túlzott lakossági eladósodás, csökkenthető a hitelezési kockázat, illetve növelhető a társadalom egészének pénzügyi stabilitása. A listával privilegizálni lehetne a jó adósokat, továbbá létrejöhetne egy pozitív hitelinformációs rendszer, ami nem a bankok érdeke, hanem közérdek - sorolja az ombudsman a versenyszféra érveit. Kiemeli azonban, hogy a pozitív vagy teljes adóslista a lakossági eladósodás korlátozására alkalmatlan.

Ezt az érvet az ombudsman úgy támasztja alá, hogy Franciaországban, ahol csak negatív lista létezik, a lakossági eladósodottság mértéke Európában az egyik legalacsonyabb. Nagy-Britanniában viszont, ahol teljes körű hitelinformációs rendszer működik, az eladósodottság a 2005-ös adatok szerint meghaladta a GDP-t. "Ez nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a lakossági eladósodottság mértéke más eszközökkel is korlátozható."

A továbbiakban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által 2006-ban készített háttéranyagával érvel, miszerint "a pozitív adósnyilvántartásoknak a hitelköltségeket csökkentő hatását megfelelő számítási módszer hiányában nem lehet kimutatni".

Jóri András úgy érvel, hogy az adatmennyiség elsősorban a profitábilis ügyfelek azonosítására szolgálhatnak, vagyis félő, hogy a valós cél üzleti.

Nem jó irányú folyamat az, ha a társadalom széles rétegeit érintő adatbázisok kialakításának gyakorlatát kizárólag üzleti szempontok határozzák meg, az ilyen vitáknak a parlament előtt kell lezajlaniuk - foglalja össze Jóri András.

Olvasóink írták

  • 1. Filctoll 2010. március 10. 23:10
    „1x felvettem egy hitelt egy nagy hitelező cégtől. 2x felejtettem el időben fizetni a csekket. Mindkét esetben felszólitottak, be is fizettem. Tavaly ugyanettől a cégtől kértem volna kölcsönt ismét -mert volt egy nagyon tuti akciós cucc 50.000Ft-ért- de mivel nem volt hirtelen ennyim, ugyanehhez a régi céghez fordultam. Az első szerződéskötés óta elárasztanak mindenféle ajánlatokkal, pl személyi kölcsön 1 nap alatt akár 1 millát. Nos nekem 50 rugó kellett csak. Beadtam magabiztosan a hitelkérelmet. Az ügyintéző ahogy gépelte be, megjelent egy piros ablak és közölte a felirat hogy nem kaphatok hitelt.
    Kérdezte volt-e náluk hitelem, jeleztem igen. Akkor biztos késve fizette. Mondtam, igen 2x. Akkor ezért nem kapok hitelt.
    Na erre berágtam, következő héten kaptam ismét személyi kölcsönös ajánlatot ettől a cégtől. Felhivtam őket és kértem hogy töröljenek mindenhonnan. Azóta kaptam mág pár kihagyhatatlan (kihagyható) ajánlatot!

    Ebből azt akarom kihozni a végén, hogy az adóslistákkal tényleg vigyázni kell. A mai számitógépes világban könnyű statisztikázni, adatokat gyüjteni. Szerencse ez a 2x nemfizetés nem jutott tudomására egy másik banknak akinél a folyószámlám is vezetve van és egyből megadták a hitelt amit rendesen vissza is fizettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Virítsd a lóvét!˝ - Elkapták a 16 éves gengsztert

Fiatalkorú rablót fogtak el Dunaújvárosban; a magát a város gengszterének nevező 16 éves fiút több… Tovább olvasom