Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Jóri: Törvényt sért a Szociális Konzultáció 2011

Budapest – Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a Szociális Konzultáció 2011 keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos. A beérkezett kérdőívek személyes adattartalmát ezért törölni kell.
A Szociális Konzultáció 2011 során – az alkotmányozással kapcsolatos korábbi konzultációtól eltérően – a kérdőívek megszemélyesítettek, így feldolgozásukkor személyes adatok kezelése, mégpedig politikai vélemény körébe sorolható különleges adatok kezelése valósul meg.

Politikai véleménynek minősül a nemzeti konzultációban való részvétel ténye is. Az adatvédelmi törvény a politikai véleményre vonatkozó különleges adatok törvény által lehetővé tett kezeléséhez igen szigorú feltételeket támaszt: a magyar jogban legfeljebb időlegesen, egy másik alapjog gyakorlásához kötötten és szigorú garanciák mellett tart nyilván hatóság politikai véleménynek minősülő adatot. A választópolgárok véleményének megismerése a magyar jogban közvélemény-kutatásnak minősül; e tevékenység adatkezelési szabályait pedig pontosan meghatározza a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló törvény.

A Szociális Konzultáció kapcsán választott jogi konstrukció alkalmazása miatt az e törvényben meghatározott garanciák, a teljes anonimitás követelménye, az érintett véleménye és név- és lakcímadatai összekapcsolásának tilalma nem érvényesül. A kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, lehetőséget ad egy úgynevezett „különbség-adatállomány" összeállítására is, vagyis személyhez kötötten annak nyilvántartására, hogy ki nem küldte vissza a kérdőívet. Egy ilyen adatállomány léte önmagában is törvénysértő lenne.

Az adatok feldolgozásának lehetséges végletei a csupán statisztikai, személyes adatokat nem tartalmazó összegzés készítésétől a válaszadóra nézve részletes (pl. lakóhelye, életkora, vélelmezett pártállása, stb. szerinti) profil kialakításáig terjedhet, beleértve azt is, hogy a különleges adatokat akár más, további konzultáció eredményének értékeléséhez is felhasználhassák. A konzultációs adatbázis kezelésének jogalapja az érintettek hozzájárulása lenne, amelynek egyik érvényességi feltétele a megfelelő tájékoztatás. A kérdőíven azonban az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, és nem felel meg az adatvédelmi törvény előírásainak, a hozzájáruló nyilatkozat ezért érvénytelen – foglalt állást Jóri András.

A Szociális Konzultáció 2011 adatkezelésének számos eleme sérti az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát – szögezte le Jóri András. A biztos felszólította a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát a személyes adatok kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő és az adatfeldolgozó figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás rovatot és e-mail cím rovatot; a visszaérkezett kérdőívek, tehát a Szociális Konzultáció 2011 keretében kezelt összes személyes adat ezt követően haladéktalanul megsemmisítendők.

Ha a biztos felszólításában foglaltaknak a hivatal nem tesz eleget, határozatban rendeli el a jogosulatlanul kezelt adatok törlését. Jóri András levelében rámutatott arra, hogy az állampolgárok millióira kiterjedő, személyes adatkezeléssel járó projektek kellő körültekintés nélküli végrehajtása nyomán széles körben rendülhet meg az állami nyilvántartások jogszerű működésébe, illetve az állam alapvető feladataihoz elengedhetetlen adatok felvételébe vetett bizalom.

Olvasóink írták

 • 20. Felhőfejes 2011. június 08. 22:13
  „Ni csak, még a végén kriminalizálják a konzultáció hős bajnokait, szerelmeseit:
  http://index.hu/belfold/hirek/2011/06/08/szocialis_konzultacio_feljelentest_tett_az_lmp/”
 • 19. Felhőfejes 2011. június 08. 21:41
  „Nagy embereket csak pontosan szabad idézni. Íme, a tv2-ben a miniszterelnök: ,,nem engedem, hogy a kormány ki legyen szolgáltatva bármilyen civil szervezetnek vagy szakszervezetnek, ha szót akar érteni az emberekkel. Nekem meg kell, hogy legyen az a rendszerem, amellyel bármelyik magyar emberrel bármikor szót tudok váltani, ha ő hajlandó velem szóba állni. Ez a konzultáció."”
 • 18. dömdödöm 2011. június 08. 16:23
  „mit nyavalygunk kérem? teccettek volna nem a fideszre szavazni birkanépek!”
 • 17. Larsson 2011. június 08. 15:32
  „Na ki is csapták Jórit, nehogy már itt kekeckedjen a mindentudó kormánnyal!
  Ez magyarország 2011, szándékosan kis betűvel, hisz itt minden ügy ilyen kicsinyes és pitiáner, mint az egész kormány!”
 • 16. succmorgo 2011. június 08. 10:25
  „Konzultálhatnának arról is hogy mennyi legyen a fizetésük. Azt a kérdőívet még vissza is küldeném. Ezt széttéptem és a kukába dobtam.”
 • 15. nanemaaa 2011. június 08. 09:30
  „4. booo
  Mert azt már tudják! :D
  Egyébként aki nem küldi vissza, az is az adatbázisba kerül. A "megbízhatatlanok", vagy az "ellenségek" oszlopába.”
 • 14. dühös 2011. június 08. 08:48
  „Lassan névvel, szem. számmal, lakcímmel lehet országgyűlési választást is tartani...”
 • 13. xene@freemail.hu 2011. június 07. 23:53
  „Ejjj, de spórolós lett ez a Fidesz....anno mikor ellenzékben voltak, népszavaztattak mindenről...
  lehet, hogy akkor is ezt a levelezős konzultációt kellett volna kérniük az akkori kormánytól, s nem dobunk ki milliárdokat az ablakon....”
 • 12. Vörcsi 2011. június 07. 21:33
  „Máig azon töröm a fejem, mi lehetett a vonalkóddal "bekódolva"? Lehet, hogy a válaszaim? Egyetértek 5. X_Y-nal de csak abban, hogy azt is a politikai állásfoglalásomnak vették, hogy nem küldtem vissza.”
 • 11. deszkás 2011. június 07. 20:44
  „FELHŐFEJES! Té fidész? Mert csak azok szoktak ujat húzni a hatalom képviselőjével.A-d-a-t-v-é-d-e-l-m-i biztos. Vagy ez se ér már mint a jelenlegi alkotmány?”
 • 10. Larsson 2011. június 07. 20:29
  „9.

  Nem mindegy hogy milyen összefüggésben van nyilvántartva, ebből elég komoly és téves következtetést is levonhatnak, ami ránk nézve több mint veszélyes...”
 • 9. Naca 2011. június 07. 19:24
  „Annyi, de annyi helyen van már nyilvántartva a személyes adatunk, nem hiszem, hogy ebből az ügyből ekkora buborékot kellene fújni. A konzultáció nem kötelező, aki akarja, részt vesz benne.”
 • 8. Larsson 2011. június 07. 19:21
  „Remélem jövő héten előállnak azzal, hogy 2 millió ember küldte vissza! :D :D :D
  És akkor lobogtathatjuk, hogy kizárt, hogy annyi összegyűlt volna! :P”
 • 7. deszkás 2011. június 07. 18:54
  „X_Y! Kit érdekel de azért :)))”
 • 6. Felhőfejes 2011. június 07. 17:59
  „Én nem értem, miért problémáznak ezen egyesek.
  A Miniszterelnök Úr kifejtette, hogy ő közvetlenül akar az emberekhez fordulni, nem szíveli, hogy különféle (érdekképviseletnek nevezett szervezetek) közéjük álljanak.
  Igaza van, semmi szükség ilyenekre, nincs jobb a közvetlen konzultációnál, a személyes érdekérvényesítésnél.
  Mintha a közvetlen szomszédunkkal tereferélnénk, úgy kerül szinte az intim szféránkba a legfelső vezető - valóban, csúcs ez az érzés.
  Hiszen mi is ismerhetjük, hogy ő hol lakik (ha tüntetni nem is engednek a háza előtt).
  Ha meg elküldi azt a jópofa fekete autót, annak is örüljünk, hiszen ezzel is csak azt jelzi, hogy mennyire fontosak vagyunk a számára...”
 • 5. X_Y 2011. június 07. 16:56
  „3. deszkás 2011.06.07. 15:52

  Ha nem küldöd vissza, azt is nyilvántartják, hogy nem küldted vissza - vagyis megbízhatatlan, ellenfülkeforradalmi aljas alak vagy :)”
 • 4. booo 2011. június 07. 16:47
  „Ennyire szakértő a fidesz kormány!
  Én amikor megkaptam és elolvastam a jogi nyilatkozatot, egyből a kukába dobtam, velem senki ne konzultáljon úgy, hogy nem adja meg a választás lehetőségét az adatkezelés terén. Itt aki egyértelműen visszaküldi az adatbázisba kerül. Na már most, ha rosszul válaszolok a kérdésre jön a fekete autó?
  Kár volt több száz milliót így elkonzultálgatni! Egy értelmiségi ember azonnal kiszúrta hogy a vonalkódos, névvel, adatokkal ellátott levél sérti a személyiségi jogokat. Ki tudja mit lehet a válaszokból generálni és társítani az adott személlyel.
  Most mit kiván tenni a szakértő kormányunk? Az ombucikat megszünteti vagy működésüket korlátozza? Pl Alkotmánybíróság.

  Viccesen jegyzem meg, hiányoltam hogy a kérdőíven nem kérdezik meg a bankszámla számomat. :-)”
 • 3. deszkás 2011. június 07. 15:52
  „NEM küldöm vissza! Amit viszont megtehetek (mert ugye nem tiltott) családtagjaim is próbálom rávenni.Ha mégis visszaküldi az az ő felelőssége.”
 • 2. DMagóg 2011. június 07. 14:31
  „Köszönjük kedves Jóri András!
  Tudjuk, hogy az adatainkat megvédik (a törléstől), mint a nyugdíjunkat!
  Tudjuk, hogy tudják, hogy nem küldtük vissza! Nem baj, vállaljuk!
  Tudjuk, hogy manipulált kérdések megválaszolásából, manipuláltak a levont következtetések.
  Tudjuk, hogy hülyék vagyunk! Csak Ők nem tudják, hogy nem annyira, mint azt Ők gondolják! Tény, hogy Ők sem annyira, mint amennyire mi gondoljuk!
  Tudjuk, hogy a kinyilvánított célok támogatásra érdemesek, de azt is, hogy ott vannak a rejtett, alattomos hátsó szándékok! Annyira hülyék azért nem vagyunk! Na, jó! Birkának, birkák vagyunk! Ez viszont tény! Mi lesz ebből?”
 • 1. dmonlájn 2011. június 07. 14:08
  „adatgyújtés by fityesz! és így lesznek választási adatbázisok. hányás ez a fityesz és ov”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romsics Ignác történész a magyar huszadik századról

Ellentmondásosnak, szélsőségesnek nevezte a magyar XX. századot Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. Tovább olvasom