Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Jövő év elején 5-10 százalékos gázáremelés várható

Szakértői számítások alapján a kormányzat jövő év elejével mintegy 5-10 százalékos gázáremelésre készül. Rászorultságtól függően ez jelenthet ténylegesen kisebb kiadásnövekedést, de erről egyelőre csak az tudható, hogy a támogatás igényléséhez újra végig kell járni az év eleji tortúrát.
Az emelés két tényezőből áll. Az egyik a termék alapára, amit központilag hirdet ki a gazdasági miniszter. (Legalábbis amíg nem szabadítják fel a tarifákat; ez állítólag 2008 közepén várható.) Az alapár változtatásakor elsősorban a nemzetközi energiaárakat kell figyelembe venni. De nálunk rárakódik egy speciális tétel is: 2004-ben ugyanis az akkor még Mol-kézben lévő központi gáznagykereskedő titokban megállapodott a kormánnyal, hogy az áremelés tompítása érdekében több mint 100 milliárd forintos költségüket ne akkor, hanem idén terheljék rá a gázfogyasztókra.

A lap úgy tudja: a gázár-támogatási rendszer alapvetően nem fog változni, a jogosultság továbbra is meghatározott élethelyzet, illetve jövedelem szerint jár majd, és persze mindenkinek, aki a jogszabály alapján jogosultnak gondolja majd magát, újra végig kell mennie a pályázással járó bonyodalmas eljáráson.

Mivel a jogosultak körét és a jövedelmi sávokat várhatóan átrendezik, a legszegényebbek számára az áremelés az 5-10 százaléknál bizonyára alacsonyabb lesz - ebben a körben kormányzati döntés alapján az áremelés akár el is maradhat -, másoknak viszont közelebb lehet a 10 százalékhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.21.

Tovább olvasom