Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Jövő héten kezdődik a jelöltroham

A megyei települések mintegy kétharmadán csütörtökig még egyetlen jelölt sem adta le ajánlószelvényeit.
Ha csütörtökön járt volna le a jelöltállítási határidő, a megyében mindössze 37 helyen rendezhetnének polgármester- és 57 településen képviselő-választást. Ez az egyik legrosszabb arány az országban. Szerencsére jövő pénteken délután négy óráig még le lehet adni az ajánlószelvényeket, így feltehető, hogy mindegyik községben és városban az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok október első vasárnapján.

A városokban már van választék

A tízezernél népesebb városokban mindenütt vannak már biztos indulók. Győrben eddig Kovacsics Imre, Kun András (MSZP–SZDSZ) és Schmidt Péter regisztráltatta magát polgármesterjelöltként (Borkai Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje tegnap adta le a szelvényeket, ezért nincs még a listán), míg Sopronban csak Walter Dezső (MSZP–SZDSZ) tette meg ugyanezt. Mosonmagyaróváron Csorba Dezső (KDNP–FKGP–

MIÉP) és Stipkovits Pál (MSZP), Csornán Papp József (MSZP–SZDSZ) és Turi György (Fidesz–KDNP), Kapuváron Biró Péter, Hámori György (Fidesz–KDNP–Fidelitas–Kapuvári Polgári Társaság–Vállalkozók Pártja), Horváth Árpád (MSZP), Mészárosné Pölöskei Rita (Kapuvárért Egyesület) és Nagy István (MIÉP) jelentkezett be. A kisebb városok közül Fertődön Horváth Zoltán, Jánossomorján Kurunczi Károly és Fazekas Imre neve biztosan szerepel a szavazólapon, Pannonhalmán és Téten azonban hivatalosan egy induló neve sem ismert. Egynél több jelölt az eddig említetteken kívül Győrszemerén (Marczali Imre Zsolt, Vass Tibor), Lébényben (Csaplár Zoltán, Pálinger Béla), Nagycenken (Bugledich Attila, Horváth Rezső), Peresztegen (Bokor Tibor, Práznek József) és Rábapatonán (Jutasi Kálmán, Kovács László) van.

A képviselőjelölteknél valamivel nagyobb a tolongás. Csornán 26-ot, Győrben 48-at, Kapuváron 43-at, Mosonmagyaróváron 50-et, Sopronban 27-et vettek nyilvántartásba. A Lajta-parti városban a KDNP–FKGP–MIÉP, az MSZP és az SZDSZ, Sopronban az SZDSZ már kompenzációs listát is állított. A kislistás településeken – azaz a kisvárosokban és a falvakban – eddig 204 képviselőjelöltet regisztráltak. A mostani, korántsem végleges adatok szerint tíz vagy annál több induló Jánossomorján, Mosonszolnokon, Nyúlon és Rábapatonán már biztosan lesz.

Két-két megyei lista

A két megyei jogú város, Győr és Sopron kivételével valamennyi településen a megyei önkormányzati listákra is voksolhatnak a választópolgárok. Eddig ilyet a tízezernél több és kisebb lélekszámú településeken egyaránt a Fidesz–KDNP és a Megyei Nyugdíjasok, Liberálisok Vidékért Egyesülete állított.

Rytkó Emília: nincs baj

A Kisalföld megkereste Rytkó Emíliát, az Országos Választási Iroda vezetőjét. A szakember elmondta: az eddigi választásokon szerzett tapasztalatok szerint tíz nappal a határidő előtt a jelölteknek csupán mintegy 20 százaléka jelentkezik be. A legtöbben az utolsó egy-két napra hagyják a formaságok elintézését, addig gyűjtik az ajánlószelvényeket.
(A cikk az önkormányzati választás hivatalos internetes honlapjára tegnap délutánig felkerült adatok alapján készült.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom