Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Jövő szeptemberben lesznek változások az oktatásban

Még ebben az évben elfogadja a parlament a már elkészült és rövidesen előterjesztendő, a köznevelési rendszert szabályozó törvényt, de a változások csak jövő szeptembertől lépnek életbe - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Zalaegerszegen.

A Kertvárosi Általános Iskola Liszt Ferenc Tagiskolájában tartott évnyitón szorgalmazta, hogy a pedagógusok a továbbiakban is tegyék meg javaslataikat, s így olyan törvény szülessen, amelyet a nagy többség támogat.

A 2012-ben életbe lépő változások "nem lesznek fájdalmasak" - mondta Hoffmann Rózsa. Az új köznevelési rendszerben hangsúlyozott cél, hogy visszatereljék a magyar iskolarendszert arra az útra, ahol - a Szent István király vagy Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége alatt végrehajtott nagy iskolareformok idején - nagyon eredményes és sikeres volt, aminek csodájára járt a világ.

Az államtitkár úgy fogalmazott: "Erősíteni kívánjuk azokat az értékelven alapuló pedagógiai eljárásokat", amelyekben a magyar pedagógiai élet nagy többsége hisz.

A művészeti neveléssel kiemelten foglalkozó zalaegerszegi általános iskola tanévnyitóján Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy az új köznevelési rendszerben nagyobb szerepet kap a művészeti nevelés, elsősorban a zenei nevelés. "Ezt az új nemzeti alaptanterv fogja biztosítani, megemeljük az óraszámokat, és erősítjük a zenetanárképzést".

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára beszél Zalaegerszegen, a Liszt Ferenc Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén. Fotó: MTI
Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára beszél Zalaegerszegen, a Liszt Ferenc Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén. Fotó: MTI

Középtávú elképzelés, hogy minden iskolának, vagy akár osztálynak önálló zenekara legyen, hogy a gyerekek "a közös muzsikálásban örömet találjanak, megtanulják az egymásra figyelést", és ezáltal ezek a gyerekek felnövekedve együtt is tudjanak dolgozni - fejtette ki az államtitkár.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere azt mondta: nagy változások előtt áll a magyar oktatási rendszer. Szükség is van a változásokra, "arra, hogy az ország megújuljon, hogy olyan országban élhessünk, amely figyel az oktatásra", és azt a jövő zálogát jelentő stratégiai szektornak tekinti.

Elmondta: Zalaegerszeg a helyi közoktatás fenntartását az elmúlt öt évben - az állami támogatásokon felül - mintegy 15 milliárd forinttal segítette, és ugyanekkora összeget fordított felújításra, fejlesztésre. Büszke lehet a város az oktatási rendszerére, amelynek részeként Zalaegerszegen található az ország második legjobb középiskolája és a negyedik legjobb szakképző intézménye - tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

 • 8. AlbertZ 2011. augusztus 26. 20:56
  „Bizonyára a heti 1-nél több énekóra lendítette fel eleink idejében az oktatás színvonalát. Ennek kb. annyi értelme lenne, mint amennyi a budapesti közterületek átnevezésének van. A közös muzsikálástól majd jobb kedve lesz, mikor szembesül ötödikben azzal, hogy nem tud olvasni.”
 • 7. macs 2011. augusztus 26. 19:23
  „"Az új köznevelési rendszerben hangsúlyozott cél, hogy visszatereljék a magyar iskolarendszert arra az útra, ahol - a Szent István király vagy Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége alatt végrehajtott nagy iskolareformok idején - nagyon eredményes és sikeres volt, aminek csodájára járt a világ."
  Klébenberget még értem, de hogy jön ide Szent István iskolareformja? Én csak Isván intelmeiről tudok, amit fiának Imre hercegnek irt, de az nem iskolareform. Remélem nem történelem szakos a csaj. :-)”
 • 6. palimadar 2011. augusztus 26. 18:10
  „"a pedagógusok a továbbiakban is tegyék meg javaslataikat, s így olyan törvény szülessen, amelyet a nagy többség támogat"

  Jó.
  Javaslom az oktatásért felelős vezetők elmeorvosi vizsgálatát, hogy kiderüljön, van-e mentsége tetteire, szavaira.”
 • 5. GondaIstván 2011. augusztus 26. 18:04
  „Ennek a nőnek tényleg elgurult a gyógyszere!
  Egyébként szerintem nem kell félni, nem harap, mert egyetlen plusz fillér sem lesz az oktatásra. Szerintem golyófogónak kellhet OV-nak, hogy Rózsa napi nagyottmondásaira figyeljen a média és a közvélemény, és ne a gazdasági helyzet romlására.”
 • 4. zehn 2011. augusztus 26. 17:33
  „Szerintem Hoffmann Rózsának / és a fidesznek/ halvány lila fogalma sincs mit kellene az oktatással kezdeni. Az sem mentség,hogy pártja az ország egyéb problémájával sem tud mit kezdeni. Beszélnek össze-vissza,ködösítenek,közben meg épül le a hazám.”
 • 3. niemand 2011. augusztus 26. 17:25
  „A nem pályára valók előbbre lépnek 2012-ben? a változások jegyében. Addig ne nyissa ki senki sem a szemét, sem a száját, mert jaj annak, aki megteszi!”
 • 2. Együgyű 2011. augusztus 26. 17:07
  „Jövő szeptemberben lesznek változások az oktatásban

  Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hajbókoló nagyasszonyunk átvette a Fidesz taktikáját?
  Ígérgetni már meg tanult.
  Ő legyen SZEGED várományos polgármester jelöltje a Fideszt képviselve!
  KDNP és az egyházi kötődés is nagy! Jól kijönnének vélelmezhetően Kiss-Rigó László,
  szeged-csanádi megyés püspökkel is!

  Addig meg ne féljetek pedagógusok, szülők és gyermekek!!!”
 • 1. picipest 2011. augusztus 26. 17:03
  „imádom az ilyen cikkeket, amik arról szólnak, hogy minden rózsaszínú a magyar oktatásügyben, a kormány figyel az oktatásra, az iskolákra,fejleszt, megújít,szépít.Ezzel szemben a valóság ennek pont az ellenkezője:leépít, elvesz,elvon,túlórapénzt nem fizet,túlórát nem ad,juttatásokat elvesz. Polgármester úrnak sztem fogalma sincs mi a valós helyzet az iskolákban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzóbbá tennék a háziorvosi pályát

A 6800 körzetben dolgozók harmada jócskán nyugdíjkorhatár fölött van, sok a hetvenévesnél idősebb orvos. Tovább olvasom