Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Jövő szerdán lesz a hatórás vasutassztrájk

Hatórás munkabeszüntetést tartanak a vasutasok jövő hét szerdán reggel hattól délig. A sztrájk várhatóan ezer vonatot érint - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.
A LIGA november 21-ei sztrájkfelhívásához csatlakozott a GYESEV is. Az osztrák-magyar vasúttársaságnál reggel hat és nyolc óra között nem veszik fel a munkát az alkalmazottak. A Rába munkavállalói egyórás munkabeszüntetést tartanak jövő hét szerdán. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozik a LIGA felhívásához - mondta Kerpen Gábor, a szervezet elnöke. Azt nem tudta megmondani, hogy a pedagógusok milyen formában és mennyi ideig fognak sztrájkolni, mert erről a PDSZ helyi szervezetei döntenek.

A LIGA az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer reformja miatt tiltakozik, a vasutasok emellett a 38 mellékvonal tervezett megszüntetése miatt is sztrájkolnak. A LIGA november 21-ére tiltakozó nagygyűlést hirdetett meg 18 órától a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál. Gaskó István azt mondta: a már bejelentetteken kívül több más ágazat számos szakszervezte is csatlakozik a felhívásukhoz. Ezekről a következő napokban tájékoztat a LIGA.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke elmondta: nem hárult el a veszély a mellékvonalak bezárása elől. Az érdekképviselet már a múlt szerdai kétórás figyelmeztető sztrájk előtt is azt követelte a kormánytól, hogy érdemben tárgyaljanak a szakszervezetekkel a tervezett bezárásokról, ez azonban azóta sem történt meg - közölte Simon Dezső. A MÁV-tól 13 ezer embert küldtek el az elmúlt időszakban, 52 ezerről 39 ezerre csökkent az alkalmazottak létszáma, de a veszteségek nem csökkentek. 2003-ban 32 milliárd, tavaly pedig 100 milliárdos volt a veszteség a vasúttársaságnál. Ez nem reform - jelentette ki Simon Dezső, aki szerint a mellékvonalak elhanyagoltsága áll a tervezett bezárások hátterében, a szaktárca azonban nem törődik az ott élőkkel és az érintett alkalmazottakkal. A minimális szolgáltatásokról már kezdeményezték a tárgyalásokat, de azok még nem kezdődtek meg. Ha nem születik megállapodás, akkor jóval a munkabeszüntetés után a múltkorinál lassabban áll majd helyre a menetrend, várhatóan 36 óra alatt - mondta Gaskó István. Fűtés, világítás a tárgyalásoktól függetlenül lesz a sztrájk alatt is a vasúti kocsikban és a várótermekben.

Gaskó István szerint jövő hét szerdán napközben a legjobb lesz, ha otthon maradnak az emberek a munkabeszüntetések miatt, este azonban mindenkit várnak a Kossuth téren a tiltakozó nagygyűlésre. A Rába munkavállalói 21-én 14:20 és 15:20 között sztrájkolnak. A GYESEV dolgozói kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak. Bár náluk nem terveznek vonalbezárásokat, az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer átalakítása őket is hátrányosan érinti - mondta a GYESEV Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke. A közoktatásban dolgozókat is nagymértékben sújtják a kormány tervezett lépései, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozik a LIGA felhívásához - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke. A szakszervezet kongresszusa azt ajánlja tagjainak, hogy vegyenek részt a munkabeszüntetésben és a tiltakozó nagygyűlésen. Kerpen Gábor azt nem tudta megmondani, hogy hány helyen fognak sztrájkolni a tanárok, mert erről helyben döntenek. A szülőket időben értesítik - tette hozzá.

Gaskó István közölte: a már bejelentett csatlakozókon kívül még több más szakszervezet is jelezte részvételi szándékát a munkabeszüntetésben. A LIGA elnöke szerint a következő napokban újabb érdekképviseletek is csatlakoznak a felhívásukhoz. Ezekről később ad tájékoztatást a LIGA - mondta Gaskó István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem gránát, rozsdás vascső okozott felfordulást Győrben

Nem gránát, csak egy rozsdás vascső volt az a szerkezet, amit hétfőn délelőtt egy munkagép fordított… Tovább olvasom