Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jövő szerdán mutatja be ombudsmanjelöltjeit Sólyom László

A jövő hét szerdán mutatja be Sólyom László köztársasági elnök az adatvédelmi- és a jövő nemzedék országgyűlési biztosi posztjának jelöltjeit a Sándor-palotában a parlamenti frakcióvezetőknek - közölte a Köztársasági Elnök Hivatala.
Sólyom László korábbi jelöltjeiről legutóbb, december közepén szavazott az Országgyűlés. Akkor sem Nagy Boldizsárt, sem pedig Péterfalvi Attilát nem választották meg a képviselők. Sólyom László államfő a titkos szavazás után azt mondta: politikai döntés született, amely minden szakmai alapot nélkülöz. A szavazás eredménye ráadásul ellentétes volt a bizottságok korábban kinyilvánított szakvéleményével. Péterfalvi Attila akkor azt mondta, csak a politikusok tudják megmondani, miért nem szavazták meg, hiszen korábbi szakmai munkáját jónak találták. Nagy Boldizsár azt mondta, sajnálja, hogy nem hallott szakmai érveket. Azt, hogy most kiket jelöl Sólyom László, egyelőre nem tudni.

A Jövő Nemzedékek ombudsmani posztjának létrehozását már 2000-ben szorgalmazta a Védegylet, és a civil szervezet kérésére Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készítette el a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének létrehozására vonatkozó tervezetet. A kérdés két ciklusban is az Országgyűlés elé került, de csak 2007-ben jutott a megvalósítás közelébe. Tavaly tavasszal már megvolt a politikai konszenzus, így a parlament júniusban megszüntette az ombudsman általános helyettesének posztját azzal a magyarázattal, hogy ennek a helyére kerülne az új országgyűlési biztos, aki a felnövekvő generációk érdekeit fogja képviselni.

Az adatvédelmi ombudsman posztjára azért kellett jelöltet állítani, mert lejárt Péterfalvi Attila hat éves megbizatása.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 12. 11:49
    „Evezőjük lesz? Mert az elődeik sem sok vizet zavartak! Ha a jogi maffia ellen Ők semleszneki képesek fellépni, akkor meg mi a fenének e poszt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben halt meg egy ötéves kislány

Meghalt egy ötéves kislány csütörtök éjjel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, ahol kigyulladt… Tovább olvasom