Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Jövőre 4,9 százalékkal emlekednek a nyugdíjak

Jövőre 4,9 százalékkal emlekednek a nyugdíjak, miközben az árak átlagosan 4,5 százalékkal nőnek a kormány várakozásai szerint -mondta el a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid kormányszóvivő.
760 ezer nyugdíjas ezen túl többletemelést is kap, amelynek mértéke maximum 10 százalék lehet. Ezzel együtt, összességében nyugellátásokra mintegy 8,4 százalékkal jut több pénz 2008-ban az ideinél.A többletemelés azokat érinti, akik 1991 és 1996 között vonultak nyugdíjba, mértéke pedig attól függ, hány évet dolgoztak. Az új rendszerben azok, akiknek 29 évnél több szolgálati idejük van, többletévenként további fél százalékos, legfeljebb 10 százalékos extra emelést kapnak január elsejétől. A kormány a lépéssel a legnehezebb helyzetben lévő nyugdíjasokon szeretne segíteni, a program 2008-ban összesen 37 milliárd forintos többletemelést jelent mintegy 520 ezer öregségi-, és további 240 ezer rokkantsági nyugdíjasnak -mondta a kormányszóvivő.

2008. január 1-től egyébként változik a nyugdíjnál figyelembe vehető százalékos mérték is: míg jelenleg a 40 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezők esetében évente 1,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj mértéke, addig ez 2008-tól 2 százalékra nő. A várakozások szerint az új szabály hozzájárul a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságához, mivel a nyugdíj megállapítása során azok járnak jobban, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. Így arra ösztönözik a munkaképes korú embereket, hogy aktívak maradjanak, és később hagyják csak el a munkaerőpiacot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrációt tartanak a csömöriek az M0-ás felüljáróján

Demonstrációt szervez vasárnap délután a Csömöri Civil Egyesület az épülő M0-s körgyűrű közelmúltban… Tovább olvasom