Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Jövőre egyszerűsödnek az adóbevallások

Januártól tovább csökken az adminisztráció az adózásnál és egyszerűsödnek a bevallások - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Veres János. A pénzügyminiszter elmondta: idén még összesen 59 fajta adóbevallást kellett kitölteni, míg jövőre 23 féle bevallás lesz és tízféle adatszolgáltatási kötelezettség.
Az adózók jövő évtől kikérhetik elektronikus úton nullás adóbevallásukat, betekinthetnek az adóhivatalnál vezetett folyószámlájukba és fizethetnek bankkártyával a kirendeltségeken.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kitöltési útmutatók is egyszerűsödnek, terjedelmük összesen 150 oldallal csökken. A jövőre benyújtandó bevallásoknál pedig 1010-zel lesz kevesebb a kitöltendő sorok száma. Egyszerűbbé válik a magánszemélyek adatszolgáltatása is. Az elektronikus úton történő bevallásnál minden mező kitöltésekor kinyílik a szükséges magyarázat. Jövő évtől az internetes személyi jövedelemadó-bevallás keretében az 1 százalékos felajánlásról is lehet nyilatkozni. Az adózóknak lehetőségük lesz arra, hogy betekinthessenek az adóhatóságnál vezetett folyószámlájukba.

Januártól elektronikus úton ki lehet majd kérni az adóhivataltól a nullás bevallásokat, aminek a közbeszerzéseknél lesz jelentős szerepe. Újdonság , hogy megteremtik az adóhivatali kirendeltségekben a bankkártyával való fizetés lehetőségét. A terminálok felszerelésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást az OTP nyerte. A változások részleteit csütörtökön délután ismerteti az APEH.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a sajtótájékoztatón közölte: az egy évvel ezelőtt indult egyszerűsítési kezdeményezéseknek az első szakasza zárult le most, de várakozásai szerint egy-másfél éven belül tovább egyszerűsödhetnek a bevallások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelenleg az ellenzéki pártok megítélése a kedvezőbb

Komoly hitelességi problémákkal küzdenek a pártok. Az MSZP az emberek többsége szerint ígérgető és… Tovább olvasom