Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Jövőre könnyebb lesz lakáshoz jutni ?

Januártól újabb elemekkel bővül a kormányzati otthonteremtési program.

Januártól újabb elemekkel bővül a kormányzati otthonteremtési program. A legnagyobb figyelmet a fiataloknak szentelik, önálló életkezdésüket egyebek mellett állami kezességvállalással, lakbértámogatással és a fél szocpol felhasználhatóságának bővítésével segítik.  Írásunkban igyekeztünk összefoglalni a várható változásokat.  A program januártól tekinthető véglegesnek, addig még több pontján változhat. Az esetleges eltérésekre későbbi számainkban visszatérünk.

A kormány 2005-től újabb elemekkel módosítja az otthonteremtő és felújítási programot mely a lakásbérlést és a lakás vásárlását egyaránt támogatni fogja. 

Lakbértámogatás: akár havi 14 ezer forint 

A Fészekrakó program legfontosabb két új eleme a bérlakásban élő, valamint a lakást vásárló fiatalok támogatása. Előbbit egy új, állami lakbértámogatási rendszer bevezetése szolgálja. Ez azok számára teremt lehetőséget az önálló élet megkezdésére, akik a lakásvásárlási támogatások rendszerének bővülése ellenére sem tudnak saját lakást venni. 
A lakbértámogatás összege háztartásonként legfeljebb 14 000 forint, de maximum a bérleti díj 30 százaléka lehet. Ez azt jelenti, hogy havi 47 000 forintos bérleti díj esetén kapható meg a maximális támogatás. Az állam erre a célra várhatóan 3,5 milliárd forintot fordít 2005-ben. A lakbértámogatás fontosságát jelzi, hogy a KSH adatai szerint hazánkban mintegy százötvenezer család él albérletben. 
A legális bérlakásrendszer kialakulását adókedvezménnyel is támogatják 2005-től. Azoknak, akik legalább öt évre szóló szerződést kötnek az önkormányzattal, hogy lakásukat szociális bérlakásként hasznosítsák, az általános 20 százalékos helyett csak 10 százalékos adó kell majd fizetniük. 

Tízszázalékos önerő, akár szocpol-ból 

Azok a fiatalok is jelentős kormányzati támogatásra számíthatnak 2005-ben, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással és megfelelő szülői háttérrel ahhoz, hogy hitelre lakást vásároljanak a bankok által elvárt átlagosan 50 százalékos önerővel, noha jövedelmük tudná fedezni a lakáshitel törlesztőrészleteit (hiszen azzal közel azonos mértékű albérleti díjat fizetnek). Számukra az állam kezességvállalás programja jelent segítséget. 
Ez azt jelenti, hogy azok, akik vállalják egy úgynevezett garanciadíj - ez várhatóan a hitel összegének 4-6 százaléka lesz - megfizetését, a hitel mértékétől függően tíz- vagy húszszázalékos önerővel is megvehetik a kiszemelt új vagy használt lakást. Az önerőt akár szocpolból is biztosíthatják a lakásvásárlók, így egy kétgyermekes család a kétmillió forintos szocpol segítségével megtakarítás nélkül is megvehet egy tízmillió forintos új lakást. 

Legfeljebb 15 milliós új lakás vehető kezességvállalással 

Az állami készfizető kezességvállalás feltétele, hogy a megvásárolni kívánt lakás ára ne haladja meg a kormány által előírt szintet. Ez az összeg budapesti vagy megyei jogú városban lévő új lakás esetén 15, egyéb vidéki városban lévő új lakás esetén 12 millió forint. Aki használt lakást vásárol, Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12, vidéken maximum 8 millió forintos lakást vehet. Egy tízmilliós új lakás nyolcmilliós hitelének havi törlesztőrészlete a garanciadíjjal együtt körülbelül 65 ezer forint lesz 15 éves futamidőre.

Akár 15 milliós új lakást vehetünk másfélmilliós megtakarítással

Állami kezességvállalással és tízszázalékos önerővel a fiatal házaspárok vagy élettársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők teremthetik majd meg első otthonukat. Arról még nincs döntés, hogy a korhatár harminc vagy harmincöt év legyen, van olyan elképzelés is, amely szerint párok esetén akkor adható támogatás, ha a vásárlók egyike nem idősebb harminc, a másik pedig harmincöt évnél. 

Fél szocpol használt lakásra is 

A lakásvásárlást segíti a fél szocpol támogatások körének bővítése is. Jövőre ezt az otthonteremtési kedvezményt azok a 35 év alatti szülők igényelhetik, akik nem rendelkeznek saját lakással, továbbá a megvásárolandó használt lakás ára Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladja meg a 12 millió forintot, más településeken pedig a 8 millió forintot. 
A támogatást a tervek szerint olyan használt lakás vásárlásához lehet igénybe venni, amelynek eladója legalább félévvel az adásvétel előtt bejelentette értékesítési szándékát az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőnél. A támogatás felhasználásának feltétele lesz az is, hogy a megvásárolt lakásban az adásvétel időpontjában ne éljen állandó lakcímmel bejelentett lakos. 

Két év alatt tízmilliárd jut a panelprogramra 

Folytatódik 2005-ben az iparosított technológiával épült lakások felújítása, az úgynevezett panelprogram is. Erre a célra 2005-2006-ban várhatóan összesen mintegy tízmilliárd forint jut majd, amiből  25-30 ezer panelépületben lévő lakás felújítása és energiatakarékos korszerűsítése finanszírozható. 

A hazai költségvetésből panelprogram mellett európai uniós forrásból, a regionális operatív program részeként 27 milliárd forint költhető el falu- és városközpontok, lakótelepek és rozsdaövezetek felújítására, rehabilitációjára. Ez a pénz, valamint a Sapard-programban korábban elbírált mintegy száz faluközpont-felújítási pályázat összesen 32-35 milliárd forintnyi komplex lakóhely-fejlesztési program elindítását teszi lehetővé Ez az összeg a 2007-2013-as időszakban már több százmilliárd forint lesz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyali üvegek

Kisebb-nagyobb italokat, üvegeket ötletesen csomagolhatunk be ezzel a technikával. Tovább olvasom