Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Jövőre megszűnhetnek az ingyenbérletek

Több városban ingyenes a diákoknak a havi buszbérletet, jövőre azonban ez a juttatás megszűnhet.
Győrben 30 ezer diákot érinthet a változás, Sopronban 9400-at, Kapuváron pedig ennél is nagyobb a tét – ott a helyi közlekedés fennmaradása vált kérdésessé.

A jogszabályi változás miatt ugyanis az önkormányzatok jövőre már nem vásárolhatják meg intézményesen a buszbérleteket a diákok számára (akik gyakorlatilag ingyen utazhatnak a helyi tömegközlekedési eszközökön), hanem egyenként kell beszerezni azokat.

Ez a módosítás lényegesen bonyolultabbá teszi a rendszert, ám az állami támogatásnak ez a záloga. Állami pénz nélkül nagy valószínűséggel az önkormányzatok többsége már nem tudja vállalni a lakosok számára kétségtelenül kedvező akciót. Márpedig ez sok tízezer embert érint: csak Győrben például 30 ezer diák utazhat most még ingyenesen és Sopronban is 9400.

Győr: kiskaput keres

„ Győrnek érdeke megtartani a bérletes diákokat, már csak abból az egyszerű okból is kifolyólag, hogy ha ezek a gyerekek busz helyett szüleik autójába ülnének reggelente, még nagyobb dugók alakulnának ki a városban" – szögezte le Eredics Imre alpolgármester. Hozzátette, még nem tudják, hogyan, de próbálják megtalálni a kiskaput, amivel a jogszabályi változást kiküszöbölhetik. Az egyik verzió szerint az egyenkénti bérleteladást úgy lehetne biztosítani, ha a Volán-társaság kiköltözne az iskolákba bérletosztáskor. Ez persze járulékos költségekkel is jár (többek között a busztársaság alkalmazottainak bérével), amelyet a városnak kell állnia. Nem titok, Győrnek százmillió forintnál is többe kerülne, ha maga vásárolná meg a bérleteket, ezt pedig egy ekkora nagyváros nem tudja állni.

Sopron: várja, mi lesz

Sopronban az év első felében 9373 általános és középiskolás fiatal igényelt iskolája közreműködésével diákbérletet – tájékoztatott Palotai György, a polgármesteri hivatal intézményfenntartó irodájának vezetője. Ez 16 millió 758 ezer forint kiadást jelentett az önkormányzatnak. A hivatalban az év második felében is hasonló nagyságú összeggel számolnak. A diákok számára ingyenes bérletek vásárlására Sopron költségvetésében egész évre 36 millió forintot terveztek. Arról még nincs konkrét tudomása az irodavezetőnek, hogy a következő évben esetleg megváltoznak a jogszabályi feltételek, de a jelenlegi álláspont szerint a városvezetés mindent elkövet, hogy a jövőben is ingyenesen utazhassanak a Sopronban tanuló diákok a helyi járatos autóbuszokon.

A fennmaradás a tét

Heim Károly, a kapuvári szolgáltató képviselőjének véleménye szerint a törvénymódosítás legnagyobb vesztesei az általános iskolás gyermekek lennének.

Heim hangsúlyozta, a tervezett változtatás olyan mértékben befolyásolná működésüket, amit valószínűleg nem tudnak vállalni. „A törvény rákényszerítene bennünket, hogy havonta ezerhatszázhetven forinttal alacsonyabb áron nyújtsunk szolgáltatást az ily módon vásárolt bérlettel utazók számára."

Eshet a színvonal

A képviselő hangsúlyozta, a diákoknak lesz így bérletük, de a bevételkiesés miatt a társaság várhatóan nem tud megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani. Azt nem utolsósorban tette hozzá, hogy amennyiben a bérletek vásárlása anyagilag nem megoldható a családoknak, ez közlekedésbiztonsági kérdéseket is felvet.
Mosonmagyaróváron a helyi járatokon nincsenek ingyenes diákbérletek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom