Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre olcsóbban melegszik a radiátor Budapesten

Várhatóan három-öt százalékkal csökken jövőre Budapesten a távfűtés ára. Erre a rendszerváltozás óta nem volt példa. A csökkenés egyik oka, hogy a világpiacon csökkent a gáz ára, másrészt pedig a kormány megállapodott a Budapesti Erőművel, hogy hosszabb távon vásárol tőle energiát.
A budapesti távfűtéses lakásokban csak akkor van télen meleg, ha a Budapesti Erőmű is megnyitja a csapokat. Ez a vállalat adja el ugyanis a Főtávnak a melegítéshez szükséges forró víz 54 százalékát. Ha pedig drágul a földgáz, akkor az erőmű is drágábban tudja előállítani a meleget. Ezért nőtt a távfűtés ára idén négyszer. A hődíj összesen 27 százalékkal nőtt. Budapesten egy 52 négyzetméteres lakásnak most átlagosan 280 ezer forint az éves fűtési díja. Jövőre ez várhatóan csökkeni fog, mert a kormány megígérte, hogy hosszabb távon vásárol a az erőműtől energiát, ezért új megállapodást kötöttek. Ráadásul az erőművek felfűtéséhez szükséges gáz ára sem nő tovább.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megfogalmazása szerint: úgy néz ki, hogy körülbelül 10 százalékos árcsökkenést tudnak elérni, ami a lakossági szinten azt jelenti, hogy körülbelül 5-6 százalékos lakossági árcsökkenés tudnak elérni. Az ígért 5-6 százalékos árcsökkenés egyébként csak a távfűtés egy részére, a hődíjra vonatkozik, az alapdíjra nem.

Az RTL Híradó információi szerint a FŐTÁV azt kérte a Fővárosi Önkormányzattól, hogy ne csak a hődíjat csökkentsék, hanem az alapdíjakat is. Ha ezt az önkormányzat elfogadja, akkor jövőre körülbelül 5 százalékkal csökkenhetnek a számlák. Vagyis ha mind a két díj csökken, az éves díj egy átlagos budapesti lakásban 280 ezerről 266 ezerre csökken. Ha viszont csak a hődíjak csökkennek,akkor az éves díj körülbelül 271 ezer forint lesz.

Olvasóink írták

  • 1. Ferrari 2008. december 08. 20:34
    „Legalább a fővárosban jobban élnek majd, mint ezelőtt....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztóvédelmi kampány az utazási szerződésekről

"Gondtalan utazás a Föld körül" címmel átfogó kampányt indít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos… Tovább olvasom