Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Jövőre várható a szerb vízummentesség

Jelentős magyar sikernek nevezte a külügyminiszter azt, hogy az Európai Unió és Szerbia kedden aláírta a Stabilitási és Társulási Megállapodást Luxembourgban. Göncz Kinga elmondta: Budapest szorgalmazta azt a legjobban, hogy Belgrád ügyében legyen előrelépés.
Néhány régi tagállam ugyanis a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes körű együttműködés után fűzte volna csak szorosabbra a kapcsolatokat. "Egyértelmű üzenetet akartunk küldeni Szerbiának a május 11-i választások előtt, hogy az Unió ajtajai nyitva állnak"- fogalmazott Göncz Kinga.

A magyar diplomácia vezetője szerint az Uniónak az az érdeke, hogy a szerbiai választásokon az Európa-barát erők győzzenek. "Ez nekünk, magyaroknak, a délvidéki magyarság miatt is fontos"- hangoztatta Göncz Kinga.

Noha az Unió és Szerbia aláírta a megállapodást, annak tagállami ratifikációja nem kezdődött még meg. "Ez csak akkor lesz lehetséges, ha Belgrád valóban teljes mértékben együttműködik Hágával"- tette hozzá a külügyminiszter. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szerbiának ki kell adnia a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicsot és társait.

A szerb vízummentességet firtató kérdésre a külügyminiszter azt mondta, már folynak a tárgalások erről is, de Belgrádnak számos kritériumnak kell eleget tennie. "A vízummentesség nem megy egyik napról a másikra"- szögezte le Göncz Kinga. Hozzá tette: " Belgrád viszonylag gyorsan eleget tud tenni a követelmények, és ha minden jól halad, akár már 2009-ben is lekerülhet a vízumkötelezettek listájáról Szerbia"- fogalmazott a külügyminiszter. A tárcavezető elmondta: az EU-ban most arról gondolkodnak, hogy kiterjesszék Szerbiában azok körét, akik ingyen juthatnak uniós vízumhoz.

Olvasóink írták

 • 4. Gargoyle 2008. december 14. 17:38
  „Nektek hol fáj az ha vizummentesen lépnék be az országba?! Nem letelepedni mennék oda, hanem a pénzemet költeni! Nem a munkádat elvenni, hanem a fejlődést segiteni! Ennyit a magyar vendégszeretetről! Három hozzászólás, és mind a három elutasító. Ilyenkor vagyok büszke rá hogy vajdasági magyar vagyok, és nem egy begyöpesedett agyú magyar állampolgár, akinek semmi információja semmiről, csak magában spekulál butaságokat!”
 • 3. vcxcv 2008. április 30. 19:52
  „Eddig azon ment a nyivákolás hogy szegény vajdasági magyaroknak meg lett nehezítve a beutazása most már ez sem jó! Oszt hun van itt annyi szerb? Szentendrén vagy hol?”
 • 2. che 2008. április 30. 18:46
  „Igaza van "csapodár"-nak ! Egy kicsit talán talpra kellene állitani az ország gazdasági helyzetét, közbiztonságát aztán rá érünk kedveskedni a szomszédainknak (meg az Uniónak).”
 • 1. csapodár 2008. április 30. 15:16
  „Attól mentsen meg bennünket meg a szakszervezetet,hogy ezek vízummentessen ide betegyék a lábukat.Ugyis már annyian vannak itt,hogy nem tudni lassan azt,hogy Szerbiában lakunk e vagy tényleg Magyarországon.Igaz ez az ország már mindenkié,csak nem a magyaroké!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankautomatát akartak ellopni, ezúttal Szentendrén

Bankautomatát akartak ellopni szerdán hajnalban Szentendrén egy áruházból. Az elmúlt időszakban -… Tovább olvasom