Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Júliustól nem árulnak alkoholt éjszaka a debreceni boltok

Nem árusíthatnak alkoholt július 1-jétől az éjszaka is nyitva tartó üzletek Debrecenben este 10 órától reggel 6-ig.
Egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelet, amelyet a héten fogadott el a debreceni közgyűlés. A tilalom körülbelül 20-25 boltot érint, ezek üzemeltetői dönthetnek: ha vállalják, hogy éjjel nem adnak el alkoholt, akkor nem kell bezárniuk 10 óra után. A korlátozás bizonyos vendéglátóhelyekre is vonatkozik majd. Az új rendelkezéssel a környéken élők nyugalmát akarják védeni.

A rendelettel bizonyos boltok és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását szabályozzák, a kereskedelmi törvény alapján. Az éjjeli szeszárusítási tilalom nagyrészt non-stop élelmiszerboltokat érint - az 5500 debreceni kereskedelmi egységből 20-25-öt. Ezeknek az üzleteknek be kell zárniuk, ha nem vállalják, hogy este 10 órától reggel 6 óráig után nem adnak el alkoholos italokat. Körülbelül 300 vendéglátóhelyen éjszaka is fogyaszthat alkoholt az, aki akar, szesztilalomról tehát nincs szó - mondta a Független Hírügynökségnek Vizeli Sándor, a debreceni polgármesteri hivatal hatósági főosztályvezetője.

Az éttermek hajnali 2 óráig lehetnek nyitva Debrecenben, de a város központjában, a kijelölt övezetben akár egész éjszaka. A júliustól érvényes korlátozás olyan vendéglátóhelyekre vonatkozik, amelyek lakások közvetlen közelében vagy olyan épületekben működnek, amelyekben lakások vannak - például egy panelház aljában. Ezeket este 10-kor szintén be kell zárni, hogy ne zavarhassák a lakókat. A 850 debreceni vendéglátóhely közül ez 50-60-at érint.

A rendelékezés vonatkozik az éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketekre is, a városban most egy ilyen van.

Debrecenben először fogadott el az önkormányzat rendeletet az éjszakai szeszárusítással kapcsolatban. A boltokat és vendéglátóhelyeket most is ellenőrzik jegyzői jogkörben, kifejezetten a szigorítás miatt nem lesz az eddiginél több ellenőrzés. Ahol megsértik a szabályokat, 50-60 ezer forint bírságra számíthatnak az üzemeltetők. Ha többször is megszegik a rendeletet, a jegyző végső esetben bevonhatja a kereskedő működési engedélyét.

Olvasóink írták

 • 6. shotman 2008. július 29. 13:21
  „Mirol beszeltek? Ezek utan Szegedre fogunk menni inni mert itt, debrecenben nem lehet... Nem normalis nepseg...”
 • 5. pontvadasz 2008. június 02. 10:08
  „Kaposváron a belváros utcáin a dohányzás lesz tiltott, de fontolóra vették a galambok kitiltását is. :-) Debrecenben az italvásárlás 22 óra után...
  Nem vagyok se alkoholista, se fanatikus dohányzó, de kicsit erősnek tartom ezeket az önkormányzati döntéseket. Régmúlt idők emlékét hozzák elém. Hofi Géza szavai ide tökéletesen illenének. Lassan már azt is megmondják a disznónak, hogy hányat kell ellenie?”
 • 4. no szesz 2008. június 02. 09:37
  „én szerintem is Szegeden be kellenne vezetni”
 • 3. Gabo 2008. június 01. 21:10
  „Tényleg jó lenne Szegeden is egy hasonló rendelet.
  Remélem az illetékesek legalább figyelemmel kísérik a Debreceni tapasztalatokat.”
 • 2. Ful 2008. június 01. 20:08
  „He-he
  Olyan ismerős ez a rendelet.
  Csak az még a piszkos, mocskos, stb szocializmusban volt és nem a nagy jobboldali fellegvárban...
  Amúgy, komolyan jó ötlet.
  Sőt! Jó lenne, ha a közterületi piálás elleni jogszabályokat is betartanák - betartatnák!”
 • 1. no pia 2008. június 01. 14:32
  „Szegeden is be kellene vezetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fákat döntött ki a vihar Tiszavasváriban

Fákat döntött ki a vihar, az azt kísérő heves zivatar pedig pincéket öntött el szombat este a… Tovább olvasom