Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Június végén indul az országos vastagbél szűrés

Csaknem 9 milliárd forintot költöttek a különböző minisztériumok 2007-ben az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programjához kapcsolódóan, az Egészségügyi Minisztérium ezen belül 582,8 millió forintot.
Erről szerdán tájékozódott az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága. Székely Tamás egészségügyi miniszter a bizottság ülésén bejelentette: június 30-tól a mell- és a méhnyakrák szűréshez hasonlóan elindul az országos vastagbél szűrés is.

A tárcavezető azt mondta, hogy 2008-ban a tárca 1,3 milliárd forintot fordított a programra, 2009-re pedig 800 milló forint áll rendelkezésre, de remélhetően a keret ennél is nagyobb lesz. A legnagyobb összeg az egészségnevelő és életmód programokra fordítható.

Az egészségügyi tárca által 2007-ben támogatott egészségnevelő programok között a többi között szerepelt 2-2 hónapos vízfogyasztást, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztást népszerűsítő program általános iskolásoknak, melyek eredményeképpen a programban résztvevő gyerekek kevesebb cukrozott üdítőt ittak,valamint naponta néhány dekával több gyümölcsöt és zöldséget ettek. Más minisztériumok illetve a Miniszterelnöki Hivatal szervezte a többi között a SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Programot, melynek keretein belül 2007-ben és 2008-ban 250 000 ingyenes szűrővizsgálatot végeztek, a szabadidősportokat támogató "Mozdulj, Magyarország!" programot, illetve a meglévő sportlétesítmények hétvégi, esti nyitva tartását támogató "Tárt Kapus Létesítmények" programot. A tárcák emellett különböző, az idősek egészségi állapotának javítását, a dohányzás visszaszorítását, valamint az alkohol- és droghasználatot megelőző programokat támogattak, így például a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület (MÉSE) "Holdsugár" Programját.

A SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Program 2009-ben is folytatódik - mondta Székely Tamás.

Az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programja 2007. évi előrehaladásáról készült jelentésből kiderül, hogy a különböző megelőző, szűrő, egészségnevelő és oktatási programokban résztvevők számán túl a rákszűrő vizsgálatokkal kapcsolatban születtek konkrét, mérhető eredmények

2002 és 2007 között az Országos Szűrési Nyilvántartás mintegy 3.5 millió meghívólevelet küldött ki mammográfiás vizsgálatra, amely után 1.46 millió asszony jelent meg a vizsgálaton. Összesen 8 497-nek kellett műtétet ajánlani; az elvégzett beavatkozások fele bizonyult rosszindulatú daganatnak. Ennél ellentmondásosabb a méhnyakrákszűrő-program eredményessége, mivel a kiküldött 2,4 millió meghívólevélre csak körülbelül 147.000 asszony (5,4%) jelent meg vizsgálaton. Ugyanakkor az OEP ennél jóval több "diagnosztikus citológiai vizsgálatért" fizetett térítést, ami azt valószínűsíti, hogy a nők elsősorban nem a szervezett program keretein belül végeztetik el a szűrést. A vastagbélszűrés egyelőre nem országos, és a szakemberek között is vita folyik a módszerről, de Székely Tamás szerdán bejelentette: június 30-tól elindul a szervezett országos szűrés, amelyre 45 millió forint áll rendelkezésre.

Utoljára a népegészségügyi program elkészülte előtt mérték fel országosan a lakosság egészségügyi állapotát. Falus Ferenc országos tisztifőorvos a bizottsági ülésen azt mondta, hogy idén megpróbálják megismételni a vizsgálatot.

A 2003-ban elfogadott népegészségügyi program egyébként jórészt tízéves távlatban tűzött ki célokat elsősorban a koszorúér- és agyérbetegségek, a daganatos halálozás, a mozgásszervi betegségek, az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek, valamint a lelki egészségvédelem területén, de kidolgozói a lakosság egészségi állapotában megnyilvánuló egyenlőtlenségek csökkenését is várják tőle.

A dátumhoz kötött konkrét célok között szerepelt, hogy 2010-ig a 6 éves gyermekek 50%-a ép fogú legyen (2003-ban ez 25-30% volt), a 12 éveseknek maximum három

megbetegedett maradó foga legyen (2003-ban 4), a 18 évesek 85%-a megtartott fogazatú legyen (2003-ban 66%), a 12-18 évesek fogágy-betegségei pedig 25%-kal csökkenjenek (2003-ban 75%). Ugyancsak célul tűzték ki 2005-ig a cigarettafogyasztás évi 8%-kal való csökkentését, 2010-ig a rendszeres dohányosok számának 6%-kal való csökkentését, és a fejenkénti alkoholfogyasztás 2008-ig számottevő, 2012-ig pedig lényeges csökkentését, melynek eredményeképpen az alkoholisták becsült száma 500 000-re csökken, az alkohol okozta megbetegedések előfordulása és az alkoholos májbetegség miatt elhaltak száma 2008-ig 10%-kal, 2012-ig pedig 25%-kal csökken. A 2008-ig elérendő célok között szerepelt, hogy nem növekszik tovább a környezeti eredetű allergiás megbetegedések száma, 10%-kal csökken a munkahelyi eredetű mozgásszervi megbetegedések gyakorisága és 85%-ra nő a sikeresen kezelt tbc-s betegségek aránya.

A bizottság ülésén a képviselők kérdéseire válaszolva Székely Tamás elmondta: van elképzelés az alkohollal összefüggő problémák kezelésére, a programot júniusban véglegesítik.

Uniós forrásból egyébként 2007 és 2013 között összesen 33 milliárd forint közvetlenül kapcsolódik a Népegészségügyi Program célkitűzéseihez, és ezalatt a hat év alatt összesen 62,8 milliárd olyan többletforrás van, amelyet ezekre a célokra lehet fordítani.

Olvasóink írták

  • 2. Lutetia 2009. március 05. 13:46
    „És konkrétan miféle szűrésről van szó? Az okkult vér kimutatásáról székletben vagy vastagbéltükrözésről? Mert az előbbiről sok szakember azt állítja, hogy nincs sok értelme, mert nem megbízható, az utóbbira meg nem mernek elmenni az emberek.”
  • 1. LukSzusz 2009. március 04. 16:32
    „Bocs,én vastagbőr-nek olvastam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedóránként tönkre megy egy vállalkozás

Tavaly összesen 11500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, idén eddig 4000-nél több esetében,… Tovább olvasom