Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Júniusban születhet ítélet Tasnádi Péter ügyében

Júniusban születhet ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán Tasnádi Péter és 12 társa ügyében, akiket emberölés előkészületének bűntettével és más bűncselekményekkel vádolnak.
Az ügyben másodfokon eljáró bíróság csütörtökön elnapolta a tárgyalást, mert az egyik vádlott, Keserű Sándor több mint egyórás várakozás után sem jelent meg. A bíró közölte, elrendeli a vádlott elővezetését a következő tárgyalásra.

A bíróság bejelentette: az ügyben június 14-én és 22-én tartanak ismét tárgyalást a Fővárosi Ítélőtáblán. Jelezte azt is: júniusban tervezik az ügy lezárását.

A bíróság a június 14-ei ülésre beidézett egy könyvszakértőt, akinek a korábban írásba foglalt megállapításait Tasnádi Péter vitatta; szerinte szakértő a dokumentumban "szarvashibákat" ejtett.

A bíróság elutasította a vádlottaknak az egyes ügyek elkülönítésére irányuló indítványait. A bíró arra hivatkozott, hogy az ügyek összefüggenek, továbbá, hogy a bíróság júniusban tervezi az ügy lezárását.

Tasnádi Pétert az ülésre bilincsben, vezetőszíjon vezették be a tárgyalóterembe.

Az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2009 májusában a vállalkozót hat év börtönbüntetésre és 6,3 millió forintos vagyon­elkobzásra ítélte, valamint hat évre eltiltotta a közügyektől. Tasnádi Pétert a bíróság bűnösnek mondta ki visszaesőként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.

A nem jogerős ítélet a vállalkozót ezek mellett bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, rongálás, sikkasztás, csalás, magánokirat-hamisítás, garázdaság, közveszélyokozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás elkövetése miatt. A bűncselekmények nagy részét Tasnádi Péter felbujtóként követte el.

Az elsőfokú bíróság a vádlottak közül kettőt mentett fel minden vádpont alól, köztük Tasnádi Tamást, a vállalkozó fiát.

Az első fokú döntés ellen az ügyész és a vádlottak védői is fellebbeztek.

Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2001-től 2007 végéig - személyes sérelmei megtorlásaként - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. A célpontok között volt Tasnádi volt felesége és annak élettársa, felesége ügyvédje, valamint anyósa is, akit maró anyaggal öntöttek le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HM: békeidőben továbbra sincs hadkötelezettség

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakán tárgyalja a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény tervezetét. Tovább olvasom