Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kalász Márton: Nehéz helyzetben az írószövetség

– Két könyv publikálása és két ajánló – ezek szükségesek az írószövetségi tagsághoz. Az írószövetséget jelenleg 981 irodalmár alkotja, működésünk azonban ellehetetlenül az anyagi támogatások híján – mondta Kalász Márton, a Magyar Írószövetség Sopronban járt elnöke.
A Bosch Alapítvány jóvoltából Budapest és Pécs után tegnap Sopronban is, a Perkovátz-házban német nyelvű irodalmi estet rendeztek, amelynek vendége volt Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke.
Az írószövetség a hazai irodalom és a magyar írótársadalom szolgálatát vállalja. Képviseli az irodalom és az írók érdekeit, fellép az irodalom intézményeinek védelmében, otthont ad az irodalmi életnek, írótalálkozókat, irodalmi eszmecseréket és könyvbemutatókat rendez. És minthogy a magyar irodalom sok évszázados története során mindig a magyar nemzet képviselőjeként, a nemzeti identitás védelmezőjeként lépett fel, az írószövetség a magyar közéletben is feladatokat vállal: erősíteni szeretné a demokratikus berendezkedést és az európai normáknak megfelelő politikai kultúrát – foglalható össze az 1945-ben alapított, s hazánk hasonló szervezetei közül a legnagyobb taglétszámú Magyar Írószövetség filozófiája.
Kalász Márton elnök leplezetlenül szólt a szövetség sanyarú anyagi helyzetéről is. – Immár nem részesülünk támogatásban, miként az is köztudott, hogy a kultúrától lassan mindent megvonnak. Évekkel ezelőtt még húszmillió forintos költségvetésből gazdálkodhattunk, tavaly már alig hatmillióból. Azt is december 23-án utalták át, és december elején kellett volna elszámolni ezzel a pénzzel... Közös megegyezéssel meg is kellett válnunk munkatársainktól. Olyan híreket hallottunk, hogy valószínűleg meg is szüntetik a támogatást, mondván, legyünk önállóak. Mindenki tudja, a kultúrát – esetünkben az irodalmat – nem szabad magára hagyni, hiszen már ma sem fizetnek honoráriumot a kiadók, a folyóiratok, pedig az irodalom is munka, méghozzá nem is könnyű. Ilyen körülmények között nagy reményeket fűzünk a májusi tisztújító közgyűlésünkhöz: a vezetés fiatalítását tűzzük ki célul, hogy a kor kihívásainak megfelelően menedzser típusú irodalmárok vezessék tovább a szövetséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön volt már jótékonysági rendezvényen?

Tovább olvasom