Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kamaszkrízis: több figyelem és a sport segíthet

A kamaszok csaknem 30 százalékánál jelentkeznek depresszióra utaló tünetek, a fáradékonyság a kedvetlenség, az önértékelési zavarok.
A pszichológusok, pszichiáterek szerint ez egy olyan korszak, amikor a fiatalok nagyon sérülékenyek, hiszen a krízishelyzeteket már nem tudják úgy megoldani, mint gyermekkorukban, de még úgy sem, ahogy a felnőttek. A pénteken rendezett Jól-lét, Egész-ség elnevezésű konferencián a szakemberek a szülőknek, serdőlüknek kívántak segítséget nyújtani a krízis helyzetek leküzdéséhez.

Ha krízishelyzetbe kerülnek a kamaszok már nem rohannak sírva a szüleikhez, viszont fogalmuk sincs hogyan kezeljék a konfliktusaikat - mondta a Független Hírügynökségnek Erős Erika pszichiáter, a konferencia egyik előadója. Ilyenkor olyan, főleg kortárs csoportok mintáira hagyatkoznak, amelyek sokszor rossz válaszokat adnak. Nem csoda, hogy az utóbbi egy-másfél évtizedben sokkal több kamasz próbálja ki a drogot. A legvégletesebb helyzetben a kamaszok akár az öngyilkosságot is elkövetnek, a kamaszok körében ez a vezető halálok.

A pszichiáter szerint az egyik megoldás lehet, hogy a kamaszokat mozgásra, sportra ösztönözzék. A statisztikák szerint az aktív életmódot folytató tinik sokkal jobban tudják kontrollálni problémáikat, ráadásul egy sportkörben, csapatban pozitív mintákat is találnak. Hozzátette: nagyon fontos lenne az is, hogy különösen ebben a korban, hogy sokkal több figyelmet kapjanak a kamaszok a szüleiktől. Tapasztalatai szerint ugyanis "ebből van a legkevesebb" mostanában.

A kamaszok másik nagy feladata, hogy hogyan szembesülnek a saját szexualitásukkal - mondta Erős Erika. A legutóbbi felmérések szerint a legtöbb serdülő már 14-15 éves korában túlesik az első szexuális élményén és a 17 évesek fele már rendszeres szexuális életet él. Az utóbbi években pozitív tendencia, hogy az aktív szexuális életet élő kamaszok 87 százaléka védekezik és 10 százalékról 5 százalékra csökkent a kamaszkori abortuszok száma.

A fiatalok többsége sokat tud az AIDS-ről és a szifiliszről, de a pszichiáter szerint fontos lenne, hogy a kamaszok a többi veszélyes nemi úton terjedő betegségről is tájékozódhatnának. Hiszen a HPV vírus, a herpesz, a klamídia talán még jobban veszélyezteti őket. A statisztikák szerint a kamaszok 20-30 százaléka fertőzött, és többségük nem is tud róla. Pedig ezeknek a betegségeknek a szövődményei például meddőséget is okozhatnak - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selmeczi: Ne nyúljon a kormány a GYES-hez!

Ne kurtítsák meg a gyermeknevelési támogatást, ne nyúljanak a kisgyermekes anyák juttatásaihoz! -… Tovább olvasom