Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Kanada helyett Angliába mennének a mohácsi romák

Több száz roma gyűjt pénzt a kiutazásra. Akik már kint vannak közülük, azt mondták, hogy kaptak munkát a szigetországban.
Márciusban még azt tervezgette több mint 100 mohácsi család, hogy Kanadába utaznak, mivel az észak-amerikai országban megszűnt bizonyos esetekben a vízumkényszer.

Mohácson több mint 3500 roma él, 90 százalékuk munkanélküli. 1998 és 2001 között 150 roma utazott ki Kanadába szerencsét próbálni. Menedékjogot kértek, de nem kaptak. 2006 végén pedig 300-an mentek ki Svédországba, de ott sem kaptak menedékjogot, onnan is haza kellett utazniuk.

Magyar romák Malmőben (Fotó: MTI)
Magyar romák Malmőben (Fotó: MTI)

Tavasszal ismét Kanada volt a mohácsi romák úti célja, de végül csak két család ment ki oda, és ők már munkát is kaptak. A többiek nem tudtak utánuk menni, mert nem volt pénzük a több százezer forintos repülőjegyre. Ezért választottak most új úti célt, Angliát.

Angliába sem kalandból akarnak menni, hanem a jobb élet reményében. Egyelőre várnak, de ha lesz lehetőségük és pénzük, akkor indulnak - mondta el Kovács István, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Sok mohácsi roma család még a házát is eladná, hogy annak árából ki tudjanak utazni, és új életet kezdhessenek.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Hun 2008. június 10. 00:18
  „Juhííííííí jeeeeeeeeeeeeee hurrrrááááááááááá!
  Menjenek!Az összes !Összedobjuk a repülőjegyre ha lelépnek!”
 • 60. Lemba 2008. június 04. 19:49
  „1999-ben kessel tamadtak meg. 2001-ben a lanyomat az egyik elelmiszer boltban fegyveresen kiraboltak. 2005-ben a felesegem felyez fogtak egy 9 mm-est. Harom honap mulva rakos lett a stress-tol. Mind a harom esetben a tamadok igen fekete boru volt.
  Tobbek kozt e fenti esemeny sorozat kovetkeztebe kezdtem el karatezni. Nem varom a kovetkezo tamadast, de negy ev utan fel vagyok kelloen keszulve. Mindenkinek ajanlom hogy tanuljon onvedelmet legalabb alapszinten.
  Harom eve genetikaval foglalkozom /nem szakmam/ es meggyozodesem a vilagon elszaporodott eroszak /es egyre szornyubb formaju/ egyik legfontosabb oka, hogy ezek az emberk es a szuleik genetikailag mutaltak. A disszertaciomat most keszitem. Tul sok ember el a foldon es a rendelkezesre allo eroforrasok korlatozottak. Itt mar elet-halal kuzdelemrol van szo, mint ahogy nehany utopisztikus iro megjosolta /pl.,Jack London -Plutokrak/.”
 • 59. egyszeru polgar 2008. június 04. 19:32
  „Hat ´kisrezsi " hozzaszolasahoz nem sokat kell fuzni. Minden nep, nepcsoport / ragozhatnam tovabb/ tagjai kozott vannak ilyen es olyan emberek. Jamborabbak- vadabbak, szorgalmasak-lustak, okosak- butak es ragozhatnam tovabb. A differencia az aranyokban van. Amikor a sok negativ tapasztalat mellett eltorpul a nehany pozitiv eset, termeszetes a negativ altalanositas alakul ki. Ezen ne lepodjon meg senki.
  Es igy igaz, lakva ismerni meg az embert. Addig, mig valakinek nincs szemelyes tapasztalata, ne mondjon semmilyen velemenyt. Aki nem kostolta a palancsintat, nem mondhatja, hogy finom, de azt sem, hogy szornyu.”
 • 58. Kisrezsi 2008. június 04. 15:47
  „Szerintem azok az emberek rasszisták akiket már ért vmilyen negatív élmény! Nekem az unokatesómat egy köcsög cigány késsel a kezében megerőszakolta (teszem hozzá nem kapták el a gecit)!
  Az Olaszliszkai cigányok áldozatának a családja talán ne gyűlőlje az összes cigányt ???? Telejessen jogossan ??
  Azokat az embereket akik védik ezeket a férgeket odaköltöztetném 1 évre a putriba közéjük gyerekestül mindenestül és megkérdezném 1 év múlva : rasszista vagy -e vagy véded -e még őket ???
  Szerintem nem védené mikor elvennének tőle mindent , agyerekei megverve ,megerőszakolva sirva élnének!
  Na erre varrjatok gombot kedves "árulók" !!”
 • 57. noarmy1 2008. június 03. 12:53
  „Pápá "kedves" black "barátaim".. Minden fajtársatokat vigyétek magatokkal..irakba..afganisztánba..kambodzsába...”
 • 56. pan.cser 2008. június 02. 22:41
  „Rasszizmus, rasszizmus rasszizmus, vagy talán más? Inkább más, beilleszkedési problémák, nomád életmód, törvények be nem tartása, tulajdon elleni vétkek a mindennapokban. Miért lenne rasszista az akinek nem teszik egy koszos, rossz kinézetű fickó és nem veszi fel munkára, mondjuk egy tejüzembe? Persze szövegem alapján rasszistának lehet kikiáltani. Nekem alapvető álláspontom az, hogy a törvények mindenkire vonatkozzanak! Csak ennyi!”
 • 55. Nooormális? 2008. június 02. 20:29
  „Nem hiszem, hogy aki a munka elől menekül, bárhol is menedékjogot kapna... :)”
 • 54. egyszeru polgar 2008. június 02. 20:19
  „Mind a ket velemeny tipusnak igaza van. Sajnos a helyzetbe belefaradt gyulolkodonek is es a partolo oldalnak is. Munkam reven nagyon sok ciganycsaladdal volt dolgom. Nem szabadna mondanom, de bizony bennem is a gyulolkodes tort fel legtobbszor, annak ellenere, hogy szandekomban volt mindig a segites.Latvan a segelyek nem megfelelo felhasznalasat, munkalehetosegek visszautasitasat stb bizony belefaradtam. Ennek ellenere, megis egy kis ciganylanyt fogadtunk csaladunkba 20 evvel ezekott. Peldas szorgalmu, pedans, csupa lelek felnott valt belole. Peldaja lehetne szaz ezreknek!!! Nem szokott el tolunk, nem lopott meg bennunket, hanem lassan megtanulta a masfajta tarsadalmi normakkal valo egyuttelest.
  Egy szo mint szaz, vannak akik onmaguk hihetetlen erofeszitessel, masok segitseggel, de kilepnek a korbol. Oket viszont kitaszitja az osi kozosseg. Ok mar nem is ciganyok, csupan a boruk szine egy arnyalattal soetebb. A nagy tobbseg a konnyebb, gondtalan eletet kedvelve kitart osi szemleletenel, szokasiknal. Naluk nincs megoldas, ok nem akarnak es nem is fognak beilleszkedni.
  Veluk szemben semmikeppen sem a jelenlegi szocialis gondoskodas a megfelelo, hiszen azt sugallja, lehet konnyeden elni, csak sirankozni kell. Nagyon nagy hibat kovet el az allam ezzel a politikaval, hiszen ez szuli a teljesen ertheto gyulolkodest.
  Valamikor nem volt kinyalva a fenekuk, tudtak is, valamit kell tenniuk. Vannak osi mestersegeik, gyakorolhatnak, csupan egy ertelmes szervezetnek kene foglalkozni veluk es felebreszteni oket. Na persze a tulnepesedes megakadalyozasa nagyon fontos lenne, hiszen ok kisebbseg, ha jol tudom, de mar billen a merleg.
  Magyartorszagon sok nemzetiseg el, de Magyarorszagnak hivjak, jo lenne, ha az is maradna, s nem vajdak vezetnek.”
 • 53. c1 2008. június 02. 09:57
  „Repülö jegy?
  Usszanak!!!!!”
 • 52. dühös 2008. június 02. 08:45
  „A cikk írójának meg kellene szólaltani a mohácson küszködő és itthon maradó magyarokat. Meg a polgármestert arról.hogy ha ezek az emberek kiutaznak akkor mennyivel több pénz maradna az önkormányzat kasszájában azoknak akik megérdemlik,de nem jutnak hozzá mert a magyarnak a se...be is belenéznek,hogy jogosult e,a cigányhoz pedig ki sem mernek menni környezettanulmányra...”
 • 51. redastra 2008. június 02. 08:05
  „Adios amigos!!!”
 • 50. catroot 2008. június 02. 07:55
  „47. Igen ám. De ha itt is ezt tenék, akkor mi lennénk a mocskos rasszista elnyomók!”
 • 49. dfsfssf 2008. június 02. 07:52
  „44. mondom, menj el egy borsodi fauba, vagy mászkálj este Szegeden egy cigányok által bevett helyen! Sokan itt nem rasszisták vagyunk, hanem elegünk van.”
 • 48. MO 2008. június 02. 06:35
  „Az egyetemen, ahova járok, kötelező felvenni egy év romológiát!
  Hhetetlen!”
 • 47. cart_man 2008. június 02. 06:32
  „NA EZT KELLENNE TERJESZTENI!!!

  Én is kaptam azt irást.

  Küldd tovább, hátha elterjed a megoldás!!!
  Elég sűrűn járok Erdélybe, és ottani cigó tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek..
  A csíki területet járom rendszeresen, számos ottani barátom véleménye azonos ebben a kérdésben.
  A cigók szisztémája nagyban azonos a magyarországival, viszont az ottani "kezelési módszerek" sokkal ésszerűbbek, és célravezetőbbek mint nálunk.
  Az eredményt ott is az összetartás hozta meg, -mármint a székelyek összetartása- és következetessége a parazitákkal szemben.
  Minap történt egy kis csíki faluban, hogy jártunkban-keltünkben többször is belebotlottunk a helyi önkormányzat teherautójába, mely a cigány portákon végig haladva, itt is ott is "letett" egy kupac tüzelőt.
  Kérdeztem helyi barátomat, hogy mi ez?
  Mire mosolyogva elmondta, hogy tudod...nálunk más a cigányok segélyezése mint nálatok.
  Itt pl. pénzt egyáltalán nem kapnak, csak ha családi szinten 180 nap munkaviszonyt fel tudnak mutatni.
  A 180 napot összehordhatják többen egy háztartásból, de ez a minimum követelmény, hogy egyáltalán kaphassanak valamit. Így aztán amikor az idénymunkák elkezdődnek a földeken, a cigók szépen elindulnak napszámba, mint a többi rendes, dolgos emberke, és a cselekvőképességüket kiélik a földeken.
  Ott nincs tele a kocsma, léhűtő, segílykéből játékgépező, késelő cigányokkal, hanem a kocsma a falusi kultúra, beszélgetős, társadalmi színhelye ma is, ahogy rendesen volt.
  A székelyek bölcsessége megmutatkozik abban is, hogy a cigók életmódját nem csak tétlenül szemlélik, hanem annak sajátosságaiból le is vonják a helyes következtetést, és nem engednek teret a szélsőséges, deviáns, agresszív megnyilvánulásoknak. Például, ha a cigány elköti a székely ember biciklijét a templom elől, akkor a székely ember 3-4 vagy 5-10 -amennyi szükséges-komájával bemegy a cigány portájára.
  A minimum az, hogy elhozza a biciklijét, de ha szükséges, úgy elverik a cigányokat, mint szódás a lovát. Halmazati büntetésként feljelenti, 5-10 tanúval alátámasztva) és elmegy a "híre", hogy a cigány lopott a székely embertől, aminek következtében a székelyek olyan terrorba részesítik az érintett családját, hogy az eget is nagybőgőnek nézik.
  Alap, hogy munkát senkitől se kap, ugrik a 180 nap, nulla segély. Ennyi. Lehet cihelődni. Tetszik a polgármesterek hozzáállása is. Mivel a falu pénzéről és adójáról van szó, nem engedik azt elherdálni. Az említett tüzelő szállítmány is a segélyezés része volt, de barátom szerint akár naponta is kaphatnak valamit a cigók, de szigorúan csak "természetben". Egyik nap kenyér, másik nap cukor-liszt, harmadnap egy zsák pityóka,
  utána meg beváltható tej, tészta, vagy konzerv jegy. Pénz nuku. Pénz akkor van, ha dolgoznak.
  Az önkormányzat is ellátja munkával a cigókat, és azok szorgalmasan festik is az iskolát, takarítják az árkokat, gereblyéznek a templom kertben, amiért persze fizetést kapnak, és egy igazolást a kiskönyvbe, hogy aznap dolgoztak. A pénzből kifizetik a villanyszámlájukat, mint más tisztességes ember.
  Saját szememmel láttam. hogy a helyi cigók lovakat tartanak, szekerekkel bér fuvaroznak, és használják a kerti pottyantóst. Alapvetően másként néznek ki, mint az itteni züllött fajtársaik.
  Nem mondom, hogy "tiszta udvar, rendes ház" de legalább nem ér derékig a sz@r a portájukon.
  Amit még tapasztaltam, hogy a megfelelő bánásmód miatt, sokkal udvariasabbak, például tudnak köszönni, ha bemennek barátom boltjába, és lássatok csodát, nem mernek a boltban lopni!!!
  Az egész faluban 2-3 élelmiszerbolt van, a kapott jegyeket ezekben lehet beváltani. Kivéve, ha tolvaj az illető.
  Egyébként lehet sétálni a szomszéd faluba 5-8 kilométert, de ha ott is kitelik a becsület, akkor gáz van.
  Persze a boltosok is összetartanak.
  A polgármesterek pedig beérik az adott szóval, hogy a cigó a kajajegyért nem fog mást kapni, csak azt ami rája vagyon írva.
  Nagyon tetszik ez a rendszer. Tetszik mert értelmes. Tetszik mert igazságos. Tetszik mert humánus.
  Tetszik mert láthatóan eredményes.
  Láttam a cigány gyerekeket suliba menet. Hógolyóztak a többiekkel. Láttam cigányt templomba menni.
  Láttam karácsony előtt, ahogy a tüzelős kocsi karácsonyfát dobott be minden portára. Magyarnak, cigánynak egyaránt. Ott ezt is megoldották. Tellett rá. Mert nem hagyják, hogy ellopják a közvagyonát. Látom az összetartás erejét, és látom az egészséges életösztönt, hogyan rendezi okosan, tevékenyen egy közösség az életét. Látnám nálunk is. Példának biztos hogy nem rossz.
  Ha már mi vagyunk itthon több ezer éve. Szebb Jövőt!
  És ha belegondolsz... ha sikerül átnevelni ezt a nem kis réteget, lehet hogy a nyugdíjadat is kitermeli, de ha nem,
  legalább nem pocsékolja el.”
 • 46. flexsnake 2008. június 02. 06:08
  „Kiváncsi vagyok mikor tolják vissza őket :D A nagy gonosz magyarország utálja a cigokat, nem kapnak munkát, jaj, szegények :( De segélyt mindig kapnak persze...”
 • 45. real 2008. június 02. 04:57
  „Menjen az összes roma vissza Indiába! A CSÁLÁDHOZ.”
 • 44. moderate 2008. június 02. 02:56
  „Bravó sz...b...ott Délmagyar, adolf eichman is olvas bennötöket...

  Persze csak engem moderáljatok ki, a kibaszott rasszisták meg remélem elélveztek a hírre, mert már másra nem áll fel nekik.

  BRAVÓ PARASZTOK, ugye ti tapsikoltok Pixegeden is!?
  gratulálok”
 • 43. 008 2008. június 02. 01:41
  „ÉN nem engedném Őket el-DD" szenvedjenek mint Mi!!!”
 • 42. omgwtf 2008. június 02. 00:10
  „Engem csak az érdekelne,hogy honnan tudják mindig összeszedni a lóvét utazásra,amikor munkájuk sincs?nem értem.nem.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól nem árulnak alkoholt éjszaka a debreceni boltok

Nem árusíthatnak alkoholt július 1-jétől az éjszaka is nyitva tartó üzletek Debrecenben este 10… Tovább olvasom