Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kapuváriak a forradalomban

Kapuvári rendezőkkel és közreműködőkkel dokumentumfilm készült az ’56-os forradalom helyi történéseiről. A művet péntek délután mutatják be a nagyközönségnek.
Magára maradt nemzet címmel, az ’56-os események kapuvári vonatkozásairól rendezett dokumentumfilmet Pintér Gábor. Az alkotás díszbemutatója holnap délután három órakor lesz a Petőfi Filmszínházban.
– A forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünnepléséhez szerettem volna a filmmel hozzájárulni – mondta a rendező, Pintér Gábor. Hozzátette, az évforduló alkalmából több írásos anyag is megjelent, ám hozzá inkább a mozgókép áll közelebb, ezért készítette el a filmet. A nyersanyagokat az ’56-os események kapuvári résztvevőinek, többek közt Füzi Imre és Fodor József dokumentumaiból merítette, de elhangzik egy interjú a fővárosi események résztvevőjével, Kiss Olga tanárnővel is. A filmben szereplő illusztris személyek névsorából megemlítendő még dr. Korzenszky László vagy Nagy Kálmán személye.
– Az interjúkon kívül megpróbáltuk azt a rendszert is bemutatni, amely kiváltotta a forradalom eseményeit – mondta Pintér Gábor. Olyan emberek is megszólalnak a filmben, mint például Vitéz Péntek Gyula Szárföldről, aki a szovjet Gulagok mellett Recsket is megjárta, de láthatunk interjút egy amerikás magyarral is, aki a forradalom kinti megítéléséről beszél.
– Még ez év elején keresett meg Gábor azért, hogy segítsek elkészíteni ezt a filmet – mondta a mű egyik operatőre, Csörgits Ferenc. Sok és érdekes helyszínen forgattak a fővárostól kezdve a Balatonig.
– Az utómunkálatok vették igénybe a legtöbb időt, hiszen a közel másfél órás filmhez több mint hatórányi nyersanyagot használtunk fel – avatott be a filmkészítés rejtelmei-

be az operatőr. Úgy véli, a meglévő interjúanyag a későbbiekben kordokumentumként is megőrizhető az utókornak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának… Tovább olvasom