Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Karácsonyi virágok

A mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz éppen a téli ünnepek idején van a legszebb formájában.

MIKULÁSVIRÁG (Euphorbia pulcherrima)

Hazájában, Közép-Amerikában 3-4 méter magasra is megnőhet, azonban a lakásban tartott példányok ritkán érik el ezt a méretet. Ha letörünk egy levelet, a seb helyén rögvest fehér tejnedv jelenik meg. Nem csoda, hiszen ez a növény a kutyatejfélék családjába tartozik; ez a nedv mérgező.

A virág nem feltűnő, kis sárgás színű "izé" a hajtás végén, de a virágot körülvevő fellevelek annál színesebbek. Hála a szorgos kertészeknek, nem csak piros és bordó (bár ez hasonlít leginkább a mikulás ruhájára), hanem a sárgás árnyalatú fellevelek is díszíthetik a virágot.

Az ajándékba kapott mikulásvirágot világos helyre tegyük és vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Kevés tápoldatot igényel. Ha itt az ideje az átültetésnek, B-típusú, tőzeges virágföldet válasszunk.
A mikulásvirág a szobában 3-4 hétig is díszíthet színes felleveleivel. De mi legyen vele ez után? Ha elvirágzott, akkor jöhet a teleltetés minimum 10 °C-on, mérsékelt öntözés mellett. Ekkor a növény ledobálja a leveleit is, amely teljesen természetes! Májusban újra kezdődhet a rendszeres öntözés, amint előtörnek az új hajtások. Júniusban célszerű a bokrosodás végett visszavágni. Nyáron tartsuk világos, napsütéses helyen, hiszen ez a titka a következő virágzásnak.
Dugványozással szaporíthatjuk is állományunkat: júniusban, amikor úgyis vissza kell vágni a növényt, a levágott hajtásokat gyökereztessük vízben, vagy dugjuk nedves homokba.

KARÁCSONYI KAKTUSZ (Schlumbergera truncata)

A karácsonyi kaktusz hajtásait erősen fogazott, lapos szártagok alkotják. Karácsony táján jelennek meg a hajtások csúcsán fehér, piros, rózsaszín lilásvörös virágai. A levélszerű szárak kezdetben felfelé ívelnek, de később a többi szártag kifejlődése után lehajlanak.

A karácsonyi kaktusz jól megvilágított helyet igényel, közvetlen napsütés nélkül. Az ideális hőmérséklet számára a 13-21 °C, nyugalmi időszakban 10-15 °C az optimális.

A nyugalmi időszak elmúltával - a bimbók megjelenésekor - öntözzük bőven. Ha a csapvíz kemény, akkor használjunk esővizet; két öntözés között hagyjuk a talaját kiszáradni, mert a kaktusz nagyon érzékeny a rothadásra.

Magas páratartalomra van szüksége, ezért gyakran permetezzük a leveleket, vagy a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres választás

Egyre többen választanak környezetkímélő módon gyökeres, kiültethető fát az ünnepre. Tovább olvasom