Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Kárpát-medencei vőfélytalálkozó Földesen

Fergeteges hangulatban zajlik a ötödik Kárpát-medencei vőfélytalálkozó a hajdú-bihari Földesen.
Csaknem 120 vőfély nagyszámú érdeklődő előtt idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét: rigmusokban, énekekben, történetekben, táncokban elevenednek meg az egykori lakodalmi hagyományok.

A hétvégi találkozó már pénteken a vőfélyek szakmai továbbképzésével, az alföldi és a Kárpát-medencei vőfélyek hagyományait taglaló könyv bemutatójával kezdődött - mondta el az MTI-nek Gönczi Mária, a találkozó sajtóreferense.

E közben a vőfélyfeleségek és a földesi asszonyok csigacsinálással múlatták az időt, majd elkezdődött az Úgynevezett "csigavég taposás", a reggelig tartó bál, sok-sok tánccal és énekkel.

Az idei "taposó-bál" olyan jól sikerült, hogy a legkitartóbb zenekar muzsikálásának szombat reggel hat órakor a disznóvisítás vetett véget: ekkor kezdődött a "disznóvágás földesi módra".

A vőfélyek persze már talpon voltak, szóltak a rigmusok, a lakodalmi énekek, a találkozó emlékére felállított kopjafánál pedig az egyik legidősebb vőfély, a 80 éves, Györgyfalváról érkezett Jaskó István (Pitti) járta el a legénytáncot.

Bemutatta tudását a legfiatalabb vőfély, a 11 éves hajdúböszörményi Fekete Patrik is, aki - mint azt az MTI tudósítójának elmondta - két hete "élesben rigmusolt" egy igazi lagziban.

Az ötödik Kárpát-medencei vőfélytalálkozó várhatóan vasárnapba nyúló András- és Katalin-napi bállal fejeződik be Földesen.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2009. november 29. 14:13
    „Erezzek jol magukat a resztvevok, en is szivesen ott lennek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gömöri: jelenleg nincs felelős sportirányítás

Magyarországon jelenleg nincs felelős, hozzáértő sportirányítás. Ezt Gömöri Zsolt, a Magyar… Tovább olvasom