Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Karrier vagy párkapcsolat?

A nők teljes értékű foglalkoztatottsága a hagyományos női szerepek átértékelését sajnos még kevéssé vonzotta magával.

Korábban családi viszonylatai szabták meg a nő társadalmi helyzetét, ma inkább társadalmi státusa határozza meg.

A dolgozó nő a család központja, napjainkban is rá vár a klasszikus értelemben vett „mater familias" szerepe. A családi struktúra kialakításában ma is az asszony személyisége a meghatározó. A nő munkája, hivatása gyakran ellentmondásba kerül az anyaság vállalásával. Nincsenek hagyományaink erre nézve, ezért a nők ösztöneire van bízva a helyes viselkedési séma kialakítása.

Ezért aztán, ha egy nő arra adja a fejét, hogy karriert fusson be, félő, hogy teljesen elférfiasodik. Hiszen a munkáltató nem nemek szerint, hanem a teljesítmény alapján adja a fizetést. Nagyon korán megtanuljuk az iskolában, hogy teljesíteni muszáj, a többivel meg senki sem foglalkozik. (A lányos anya is tanulásra biztatja gyermekét, s inkább elvégez helyette minden házimunkát, hogy többre vigye, mint ő.)

Amikor családja lesz a nőnek, meg kell tanulnia egyensúlyt teremteni (anya, feleség, szerető, háziasszony, dolgozó nő stb.). Egy „jó nő" állandóan libikókázik a szerepek között, s mindig arra helyezi a hangsúlyt, ami érzései szerint éppen akkor a legfontosabb. A felkészületlenebbek pedig gyakran szerepkonfliktusként élik meg a családi szerepeik és a hivatásuk közötti feszültségeket.

A férfiak az évszázadok alatt sok energiát fordítottak arra, hogy szellemi fölényüket bizonyítsák. A nők önbizalma megrendült a hosszú elnyomás alatt, sokáig nem is kértek részt az alkotásból. A nő ereje és gyengesége egyaránt biológiai mivoltával áll szoros összefüggésben. Ne felejtsük el, hogy az asszonyi testben fogan, növekszik, benne valósul meg a mindmáig legtökéletesebb emberi alkotás: az ember.

Ezért nincs és/vagy, hanem csak együtt karrier, párkapcsolat, anyaság és az összes női szerep. Tanuljuk meg büszkén viselni (megélni) éppen azt, amelyiket gyakoroljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom