Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Karriertanácsok: Az öndicséret gyanús

Egyes pályázatokban, jelentkezésekben hemzsegnek az olyan közhelyek, mint a "szeretem a kihívásokat", "új feladatra vágyom..."

"Egyes pályázatokban, jelentkezésekben hemzsegnek az olyan közhelyek, mint a "szeretem a kihívásokat", "új feladatra vágyom", "tudásomat szeretném bővíteni", "hatékonyság", "költségtakarékosság", "motiváltság". Vannak pályáztatók, akik ezeket komolyan veszik, s szinte aszerint értékelik a pályázatokat, hogy ezek a szövegek benne vannak-e az anyagban. Nem tudom ugyanakkor, hogy magukban mennyire gondolják mindezeket a frázisokat komolyan. Nekem ezektől a szavaktól feláll a szőr a hátamon..." - fogalmazott -emailjében egy győri olvasónk azt kérdezve, lehet-e, szabad-e ezeket a kliséket mellőzni, s ha nem írja bele pályázatába az általa üres ígéreteknek vélt mondatokat, számíthat-e mégis sikerre.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Természetesen nyugodt szívvel kihagyhatja pályázatából az üres kliséket, ha valós tartalommal tölti meg az anyagát. Tapasztalatom szerint a pályáztatók nagy része tisztában van azzal, hogy a motivációs levelek, a pályázatok tele vannak formamondatokkal, amiknek valójában nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Amennyiben olvasónk új elemekkel színesi az egyébként sokszor unalmas bemutatkozó írásokat, azzal csak pozitív benyomást tehet a pályáztatókra.

E hasábokon is volt már szó róla, hogy a pályázatokban hiba az öntömjénezés. Úgyis kiderül, ha valaki "túlkínálta" önmagát. Ez esetben pedig örökre elvágta magát a munkáltatónál. Annak sincs értelme, ha üres mondatokkal töltjük ki pályázatunkat, valós mondanivaló nélkül. Az is számít, milyen állásra pályázunk. Hiba, ha egy asszisztensi beosztásnál karrierről, nagy kihívásokról beszélünk. Egy ügyvezetői állás megint más helyzetet teremt, más hozzáállást kíván. Csakúgy, mint az életben, az álláspályázatoknál is az egyenes, világos mondatok lehetnek a nyerők. Több munkáltatótól hallottam vissza azt is, mennyire elkeseríti őket, amikor a pályázók betanult formaszövegekkel válaszolnak a személyes elbeszélgetések során a kérdésekre. Tapasztalatom szerint, az egyéniség, az őszinte bemutatkozás és a klisék kerülése sokkal kedvezőbb fogadtatásra talál a pályáztatókban, mint azt olvasónk hiszi.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második alkalommal indul a Budapest–Bamako-rali

Második alkalommal rendezik meg a Budapest–Bamako-ralit. A „fapados Dakarnak” is… Tovább olvasom