Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Karriertanácsok: Búcsúzni - bölcsen

Sokan új munkahelyen kezdték meg az új évet. Talán egy jobb ajánlat miatt, talán új kihívások vonzották a változtatókat.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Sokan új munkahelyen kezdték meg az új évet. Talán egy jobb ajánlat miatt, talán új kihívások vonzották a változtatókat.

Bízom benne, bölcsen búcsúztak előző munkahelyükről és nem égettek fel maguk mögött minden hidat. Hisz sohasem lehet tudni, mit hoz a jövő...Míg szüleink többsége egész életében egy munkahelyen dolgozott, s dicsőség volt a törzsgárdatagság, addig ma az a ritka, ha valaki évtizedeken át egy cégnél van állásban. A váltás manapság már szinte hétköznapinak számít, egy-egy jobb ajánlatért a többség  bátran vállalja az új munkahelyet. Ám ennek is megvan a sajátos kultúrája... A lényeg, hogy önmagunk és a volt munkahelyünk számára is megadjuk a tisztességet; emelt fővel távozzunk, de úgy, hogy egy esetleges visszatérésnek se legyen akadálya.

Sokan azzal égetik fel maguk mögött a hidat, hogy előbb mondják el munkatársaiknak (széles körben) távozási szándékukat, minthogy a főnöküket tájékoztatnák erről. Mivel a pletyka mindennél gyorsabban terjed, ezzel azt érjük el, hogy a vezető mástól értesül a hírről. Nem fogja jó néven venni...! Ahogy annak sem fog senki örülni, ha csapot-papot hátrahagyva távozunk, fittyet hányva arra, ki és hogyan végzi majd el a régi munkánkat. Intelligens munkavállaló megvárja az új munkatársat - esetleg ajánl egy fejvadászcéget -, segít az új munkatárs betanulásában - aztán nyugodt lelkiismerettel int búcsút.

A munkahelyváltás illemszabályához tartozik az is, hogy meddig kell régi cégünknél helyt állni. Természetesen az utolsó pillanatig. Az a tisztességes, ha a befejezetlen munkák is olyan rendezett állapotban maradnak mögöttünk, hogy az utód ott folytathassa a tevékenységet, ahol a távozó abbahagyta. Ezzel önmagunkról állítunk ki bizonyítványt.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a vagyonellenőrzés eredménye?

Tovább olvasom